Bahçeli çekilmezse MHP'de değişim zor

Bahçeli çekilmezse MHP'de değişim zor
MHP’de Devlet Bahçeli’nin “çekilmesi gerektiğine” inanan muhaliflerin kurultayı toplaması zor görünüyor. Muhaliflere göre kurultayın toplanması için gerekli sayıya ulaşabilecek tek isim Meral Akşener.


Kasım seçimlerinde MHP’nin oyunu yüzde 4 oranında düşürmesinin ardından muhalif kanat Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye karşı olağanüstü kurultay toplanması için harekete geçti. Daha önceki kurultaylarda Bahçeli’ye rakip olan Koray Aydın ve Ümit Özdağ gibi isimlerin Bahçeli’nin yanında yer aldığı belirtilirken, partiye üye delegelerin büyük bir bölümünün de Bahçeli’ye bağlı olması nedeniyle muhalifler, umudunu eski TBMM Başkanvekili Meral Akşener’e bağladı.

Partide bin 241 delege bulunuyor. Parti tüzüğüne göre de “genel başkan seçimli olağanüstü kurultay” için mevcut delegenin 5’te birinin, yani 249’unun noter onaylı dilekçe vermesi gerekiyor. Parti içindeki muhalif kanat, ihraç edilen eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, İzmir İl Başkanı Musavvat Dervişoğlu, Gün Sazak’ın oğlu Süleyman Sazak gibi isimlerin olağanüstü kurultay toplanması için delege bazında yeterli sayıya sahip olmadığı görüşünde. Muhalifler, bu sayıya ancak eski TBMM Başkanı Meral Akşener’in ulaşabileceğini düşünüyor. Tüzüğe göre partinin genel başkanını değiştirmek için 249 imza da yeterli değil. En az 249 delegenin oyuyla toplanan olağanüstü kurultayın önce parti tüzüğünü değiştirmesi, tüzük değişikliğinin ardından da “seçimli kurultay” yolunu açması gerekiyor.
En erken 2018
Partide 249 delege imzasına ulaşılamazsa muhaliflerin elinde tek yol kalıyor. O da 21 Mart 2015’te 11. Olağan Kurultay’ını gerçekleştiren MHP’nin, 2017’de yeniden kurultaya gitmesi. Ancak yine tüzüğe göre parti yönetimi kurultay tarihini bir yıl öteleme hakkına sahip. Bu durumda MHP’de 2018’de de kurultaya gidilebilir. Yani muhaliflerin, Bahçeli çekilmediği taktirde 2018’e kadar beklemesi gerekiyor.

SELDA GÜNEYSU / CUMHURİYET -

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.