Büyükçekmece belediye meclisinin Ekim ayı toplantısında gündeme gelen Büyükçekmece ekmek üreticileri derneğinin talebi üzerine ilçe sınırları içerisinden ekmek standartlarının kontrol altında tutulabilmesi ve halk sağlığı korunması bakımından ilçe dışından ekmek getirilmesi ve satılmasının yasaklanması hususu üzerine gazetemiz Büyükçekmece’de ekmek tekelleşiyor mu haberi olarak yer aldı. Konu ile ilgili Büyükçekmece Ekmek Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu açıklama yaparak ‘Tekelleşme değil, denetim istiyoruz’ dedi.
Yasa dışı Üretim Yapıyorlar..
Gazetemiz merkezine gelen; Büyükçekmece Ekmek Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Demirel ve dernek saymanı Şerafettin Okur, ‘Biz tekkelleşme değil denetim istiyoruz. İlçemizde kanuna aykırı yasa dışı merdiven altı tabir edilen yerlerde ekmek üretimi yapılıyor ve halk sağlığı hiçe sayılıyor. Biz dernek olarak bunların denetim altına alınmasını talep ediyoruz’ dediler.
Büyükçekmece’de toplam 46 adet ekmek fırınını üretim yaptığını belirten derneğin yöneticileri Demirel ve Okur bu fırınlardan 8 tanesi kanuna aykırı yasa dışı üretim yapıyorlar. Hatta bir yıldan fazladır bir fırın hakkında kanuni olarak kapatma kararı var. Ama ne hikmetse ilçe belediyesi bu fırını kapatmıyor. Bu fırınların çoğu da 2009 yerel seçimler öncesi kanun dışı ruhsat verilmiş yerlerdi dediler.
2009 Yerel Seçimler Öncesi Yasaya Aykırı Ruhsatlandırılmışlar.
Büyükçekmece Ekmek Üreticileri Derneğinin yapmış olduğu açıklama şöyle: Büyükçekmece ilçesinde yasal üretim yapan 38 adet fırın ve bu sektörde çalışan bine yakın kişilerin ortak görüşü olarak Büyükçekmece Ekmek Üreticileri Derneği’ni kurduk. Amacımız ilçemiz halkına sağlıklı besleyici, hijyenik, gramajında ve üretimi denetlenebilir ekmek ve türevlerini sunmaktır. Çalışmalarımıza başlamış tüm üyelerimizi kendi otokontrol sistemimizde denetlemekte ve halkımızın sağlığıyla oynayan üreticilerimize yaptırımlar uygulayarak çözümler geliştirmekteyiz. Takdir edersiniz ki bu amaca ulaşmak sadece bizim çabalarımızla mümkün olmamaktadır.
2011 yılında kalem danışmanlık şirketine yaptırılan araştırmada ilimizde 420 adet kaçak fırın bulunduğu ve her geçen gün denetimsiz olan bu fırınlara yenisinin eklendiği tespit edilmiştir.
Büyükçekmece ilçesindeki araştırmada iki yüz bin (+- 20.000) ekmeğin tüketildiği tespit edilmiş. Bu tüketimin 50.000 adedi derneğimiz üyesi ilçemiz yasal fırınlarınca , 20.000 adedi süpermarketlerce ve 10.000 adedi halk ekmek tarafından halkımıza sunulduğu yaklaşık olarak tespit edilmiştir.
Bu veriler ışığında yaklaşık 80.000 adet ekmek ilçemiz dışından nasıl ve nerede üretildiği bilinmeyen ve belediyemiz ile derneğimizce denetim altında tutulmayan üreticilerce daha ucuz olarak getirildiği bilinmektedir. Hali hazırda ilçemizce tüketimi yapılan 200.000 adet ekmeğin 5996 -5393 sayılı kanun gereğince yaklaşık % 60 ‘ I denetimimiz dışındadır, bu oran ilçemiz halkının sağlığı açısından ciddi tehdit içermektedir.
Tüketici ihtiyaç ve eğilimleri zaman içerisinde değişiklik gösterse de ekmek satın alırken göz önüne alınan en önemli faktörde ürünün tazeliğidir. Ekmek günlük tüketimde taze olmadığı takdirde besin değerini kaybetmektedir. Taze ekmek ise üretimden tüketiciye en kısa mesafeden ulaşan ekmek olduğundan ilçemiz ekmek üreticilerinin tercih edilmesi sağlık açısından kaçınılmazdır
Ekmek kaliteli undan katkısız ve taze tüketildiğinde içeriğindeki kompleks karbonhidratlar,kan şekerini dengelenmesi B1,B2 ve Niasin vitaminleri Çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için gerekli olan içeriklerdir. Ucuz ve dışarıdan denetimsiz gelen ekmeğin bu besin değerini taşıması mümkün değildir.
İlçemiz halkının sağlığını tehdit eden ekmek üreticilerin Beylikdüzü ilçesinde tarafımızca tespit edilen 34 adet ruhsatsız merdiven altı tabir edilen denetimsiz fırınlarca üretilerek Büyükçekmece halkına ucuz ekmek bahanesiyle tükettirildiği bilinmektedir. Belediyemize de arz edilen İstanbul geneli ankette de ilçemiz halkı ucuz değil kaliteli ekmek istediği sonucu vardır ki biz bu nedenle sorumluluk hissetmekteyiz.
Bu bilgiler ışığında belediyemiz meclisinden şu taleplerimiz olmuştur ;
İçeride üretimi yapılan ve dışarıdan gelen ekmeklerin denetime tabi tutularak gıda üretim izinlerinin sorgulanması.
İlçemiz halkına bayat ve gramajı düşük pişirme kalitesi olmayan dışarıdan gelen ekmeklerin engellenmesi.
Kaliteli hijyenik gramajında ve halk sağlığını tehdit etmeyecek ekmeğin üretim maliyetinin asgari 575 kuruş olması göz önüne alınarak 500 krş tan ekmek satanların başvurdukları maliyeti düşürücü hilelerin tespit edilerek men edilmeleri.
Sonuç olarak halkımızın sağlığı ile doğrudan ilintili olan temel tüketim maddesi ekmeğimize sahip çıkarak halkımıza sağlıklı gıda sunmamız için tavsiye niteliğindeki isteklerimizi belediye meclisimize arz ettik.
Dernek olarak katkımızın olabileceği her konuda belediyemiz ve ilçe tarımla koordineli çalışabileceğimizi bildirdik. Baş aktör olan belediye meclis kararı ile çözülmesi gerektiğini üyelerimiz adına talep ettik.
Taleplerimiz ekim ayı meclis toplantısında ele alındı gazetenizden de öğrendiğimiz şeklinde ekmek tekelleşmesi olarak algılandığını gördük.
Amacımız bu sektörde çalışan bine yakın kişinin de isteğiyle Büyükçekmece ilçe halkına sağlıklı ekmek sunmaktı. Bu üretimi halk sağlığını hiçe sayarak yapanları men ederek sağlıklı ekmek üreten üyelerimizi korumaktı.
Gazetenizde bahsedildiği gibi tekelleşme olarak algılanması tüm üyelerimizi üzmüştür. Tüm parti üyelerimiz ve halkımız derneğimizden konuyla ilgili bilgi alma hakkına sahiptir.
Komisyona sevk edilen taleplerimizin belediye meclisinde gündeme gelen haksız kazanç tekelleşme gibi bir amacı olmadığını yine belediye meclisimizce konunun detaylı incelendiğinde halk sağlığı açısından tüm parti temsilcilerince sağduyulu karar alınacağına inancımız tamdır. Saygılarımızla.