Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

Siyaset nedir?

İlkine bu gün başladığımız; Siyaset nedir? Siyasetçi kimdir? Delege kimdir? Belediye meclis üyesi kimdir? Belediye Başkanı kimdir? Yazar kimdir? Başlıklı 6 adet yazımızı her yerel seçimden sonra yayınlarız. Bir yerel seçimi daha geride bıraktık ve bu yazılarımızın tekrar yayınlama zamanı geldi.

Bu yazımızda; siyaset nedir? Sorusuna yanıt aramaya çalışacağız.

Ülkemizde siyaset işini yapanların çoğunluğunun siyasetteki davranışları, duruşları nasıl vukuu buluyor?

Sokaktaki vatandaşımız siyasete nasıl bakıyor?

Siyasetten ve siyasetçiden ne bekliyor?

İnsanlar siyasete neden girmek istiyorlar?

Tersten bakalım, İnsanlar siyasetten neden kaçıyorlar?

Önceden şunu söyleyeyim; burada ifade edeceğim görüşlerin siyasetin ve her siyasetle uğraşan için de bir genelleme olamayacağını, bunların aksine güzelliklerin de var olduğunu baştan belirtmek istiyorum.

Siyaset, en genel anlamıyla, bir arada toplum olarak yaşayabilmemiz için ileri sürülen fikirlerin girişilen eylemlerin toplamıdır. İnsan doğada birey halinde değil de topluluklar halinde sosyal varlıklar olarak yaşadığından ve bu yaşam tarzının yönetilme gerekliliğinden dolayı siyaset vardır.

Siyaset doğası gereği karşılıklı çıkarların çatıştığı bir ortamdır. Farklılık ve çok sesliliğin olmadığı yerde siyasetten bahsedilemez.
Çok sesliliğin olması demek ortada “demokrasi” nin olduğu anlamına gelmez. Bir diktatörün olduğu yerde de siyaset vardır ona muhalif olanlar kendi aralarında da olsa siyasal eylem planlarına girişebilirler ve fikir yürütebilirler.

Siyasetin olmadığı nokta tam tahakküm ilişkilerinin mutlak olduğu yerde geçerlidir. Tarihte böyle dönemler bire bir asla yaşanmamıştır, ama kimi tarihsel dönemlerde bu mutlak güce (totaliter güce) yakınlaşma olmuştur. Nazi Almanyası bu dönemlerden biri olarak gösterilebilir.

Siyasete daha net bir tanım getirirsek, siyaseti yöneten ve yönetilen ilişkileri, yani iktidar ilişkileri olarak ele alabiliriz. Ülkemizde ise siyasete küçümseyici, aşağılayıcı, kötüleyici pejoratif bir tanım biçilir. Özellikle siyaset gençleri etkisi altına alan bir öcü olarak karşımıza çıkıyor.

Siyaset bizim halkımızca kötü kabul edilmiştir! Çünkü siyasi hayatımızın çalkantılı yılları gerçekten de halkımız üzerinde olumlu bir etki bırakmamıştır. Siyaset bu ülke insanını yoksulluğa yolsuzluğa hatta açlığa mahkûm etmiştir. İnsanımız siyaseti hep sağ ile solun çatışması olarak beynine yazdı.

Bugün bile ülkemizin insanlarına siyasetin ne olduğu sorulduğunda cevap hazırdır: “Kötülük, çatışma, yorucu bir yaşam perdesi.’’ Siyasetin ülkemizde ahlakına uygun tanım bulmaması bizim önümüzde bir engel midir?

Siyasetin tanımına göre siyaset inşa eden toplumlarda siyaset ne derece sağlıklıdır? İşte bu soruların çıkış noktası olarak ülkemizde siyasetin daha da sağlıklı bir biçimde algılanması sağlanmalıdır. Zira ülkemiz insanları siyaseti kirli bir kelime olarak görmekten ileri gidemeyecektir.

Yarın; Siyasetçi Kimdir?

 


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Hınıslı Arşivi