Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

Siyasetçi Kimdir?

Dünkü siyaset nedir başlıklı yazımızdan sonra bu günde siyaseti yapana siyasetçi denilir diyerek. Bu günde siyasetçiyi anlatacağız. Siyasetçi kimdir sorusuna İyi Siyasetçi olmanın dört koşulu vardır diyen Emre Kongar’dan aldığımız bir alıntıyla siyasetçiyi tanımamız sanırım daha iyi olacaktır.

Birinci koşul: Lidere yalakalık konusunda sınır tanımamaktır. Lideriniz dünyanın en namuslu, en akıllı, en dürüst ve en başarılı kişisidir. Başında bulunduğu ve sizin de mensup olduğunuz partiyi ülkedeki 1.parti konumundan, Meclis dışında kalacak düzeye bile düşürmüş olsa, bu, onun başarılarına karşı iç ve dış düşmanların ihanetleri sonunda ortaya çıkmış olan, yani, iç ve dış konjektörün ürettiği bir sonuçtur.

Sakın bu konuda liderinize toz kondurmayın. Onu eleştirenleri geri zekâlılıkla ve hainlikle suçlayın. Yönetimde bulunduğu sırada yolsuzluk yaparken suçüstü bile yakalanmış olsa, bunu ona karşı düzenlenmiş olan bir komploya bağlayın. Asla namusu ve dürüstlüğü konusunda kimseye ödün vermeyin.

İkinci koşul: Soyut bir seçmen dalkavukluğudur. Seçmen, aynen müşteri gibi her zaman haklıdır, bunu asla unutmayın. Zaman zaman “Benim memurum işini bilir” ya da “Ben Müslüman’ın zengin olanını severim” gibi ifadelerle onlara yol gösterin. Yalnız, bunu yaparken soyut düzeyde kalmaya ve somut olarak kimseyle ilişki kurmamaya dikkat edin, sakın en büyük payı almadan, kimseye yararınız dokunmasın.

Üçüncü koşul: Somut çıkarları, size bu çıkarları sağlayanlarla paylaşmaktır. Sakın aç gözlü olmayın. Rüşvet ve yolsuzluk kazançlarınızı tek başınıza cebinize atmaya kalkışmayın. Bu avantaları hem sizin bunları kazanmanıza göz yuman, hatta sizi bunları kazanacak düzeye getiren üstlerinizle, hem de bu tezgâhları kurmanıza yardımcı olan yandaşlarınızla paylaşın. Unutmayın, bütün yolsuzluklar, paylaşma aşamasındaki anlaşmazlıklardan dolayı dışarı sızar.

Dördüncü koşul: Sorun çözmek yerine, sorun üretmektir. Aslında bu son koşul başarılı bir politikacı olmanın en önemli öğesidir. Esas başarı, sorun çözmekle görevli olan politikacıların, sorun çözer gibi görünüp sorun üretebilmeleridir.
Halk, yani, seçmen kızsa da bunun bir önemi yoktur. Çünkü sizin bir dahaki seçimlerde seçilip seçilemeyeceğinize seçmen değil, lideriniz karar verecektir”.

Bunların yanı sıra siyasette âdemi merkeziyetçilik denilen olmazsa olmaz bir temayül hatta kimi partilerde tüzüğe giren ilkeler vardır. Bu ilkeler ast üst meselesidir. Kararlar toplumun ihtiyaçlarına göre belirlenir ve partilerin en üst kademesinde şekillenir, yukarıdan aşağıya uygulamaya geçilir.

Lakin son günlerde bölgemizde iki hanım siyasetçiden bireysel çıkışlar görmekteyiz. Siyasetçi inisiyatif sahibi olmalıdır ama başkaldırmak veya bağlı olduğu kurumun temayülleri ve karar merciine rağmen sadece kendinizi göstermek için her halükarda bizce malum bedeli karşılığı gazetelerde sayfa sayfa boy göstermenizin belki kısa sürede size bir şeyler getirecek gibi sinyal vermesine rağmen, aslolan uzun vadede siyaseten soluksuz kalacağınızın veya bırakılacağınızın da işareti olarak ta düşünülmelidir diyoruz ve biz o iki bayan siyasetçinin kulağına kar suyunu kaçırmak istiyoruz!

Ve diyoruz ki; Unutmayın şu günlerde ayağınızın altında muz kabuğu var ve her an dengenizi kaybedebilir ve gelebildiğiniz son yer olarak şimdiki makamınızı torunlarınıza bir anı olarak anlatacak konuma gelebilirsiniz. Yine şunu da unutmayın ki siyasette en güçlü olduğunuz anda en güçsüz, en güçsüz olduğunuz anda en güçlü olabilirsiniz. Bu kural siyasetin cilvelerindendir. Lakin bu cilve bazı bayanların bir şeyleri elde edene kadar yaptığı cilveye hiç benzemez. Arkanıza bağlanması muhtemel olan tenekenin çıkartacağı ses sizi bile ürkütecektir…

Aslında bize artık bu konuda söz düşmez Kongar hoca demiş diyeceğini!

Yarın; Delege kimdir?

 

 


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Hınıslı Arşivi