Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

Solcu Olmak!

Doğuştan olan kimlikler ve sonradan kazanılanlar!

İnsanoğlu doğuştan giydirilmiş ve sonradan kendisi veya çevre tarafından giydirilen kimliklerin bir bütünüdür.

Başta ırk olmak üzere din, milliyet, mezhep gibi bütünsel; aşiret, akraba, sülale gibi lokal kimlikler kendi seçeneği olmadan doğuştan belirlenmiş durumlara pek itiraz edilmez ve hemencecik kabul görür…

Ancak sonradan edinilenle tartışmaya çok açıktır.

Sonradan edinilen/öğretilenler ise başta örf, adet, töre dediğimiz kurallar olmak üzere yöresine göre değişen etik, ahlak, erdem, sevgi, saygı vb olarak dahada uzatabileceğimiz yöresel ayrıcalıkları olanlar ve bütünlüğü olanlar olarak söyleyebileceğimiz şekillendirme yani terbiye edilmedir!

Doğuştan sandıklarımızın tamamı da biz yokken gen atalarımıza dayatılan kimliklerdir.

Sonradan eğitilenlerin ise bir bölümü dayatma bir bölümü de gönüllü kabullenmedir. Siyaset gönüllü bir seçenek gibi görünse de aslında eğitim, basın, dayatma, dezenformasyon, ve daha bir çok dayatma yollar ile enjekte edildiği yadsınamaz.

Bunlardan en önemlisi siyasi kimliktir. Siyasi kimlik insanı bireysellikten toplumsallaştırmaya götüren enektin kimliktir. İnsan; istediği siyasi kimliği dayatmaların dışında kalarak kabul ederek ben solcuyum veya sağcıyım deme ve olma imkânına sahip olmuştur.

İşin ilginç yanı solcu olmadan solcuyum demek daha yaygındır, tıpkı son günlerde CHP’de ortaya çıkan ben sol kanadım demek kadarda kolaylaşan bir durumdur.

Evet, CHP’lilerin son 30 yıldır özlemi olan solculuk; son zamanlarda ben solcuyum diyen ama sadece diyen bir takım kendine münhasır kişilerin tasarrufu haline gelmiş. Biz onları bu cesaretlerinden dolayı kutlarken bir iki kelime etmeden geçmeyeceğiz.

Solcu olmanın yazılı bir kanun maddesi yoktur. Ancak bilimsel tarafı vardır, etiği vardır. Önüne gelenin ben solcuyum diyerek vereceği zararların önüne geçmek için ahlakı ve onun getirdiği bir takım ilkeleri vardır.

Solcu, öyle bir iki mitinge katılmakla, slogan atmakla olmaz!

Solcu dediğin bulunduğu yerde özenilmeli, gıpta edilip arkasında anısını bırakmalı, kitleleri sürüklemeli arkasından.

Önce ayaklarının bastığı yerden başlayacağını, kapısının önünü süpürüp sonra başka yerleri temizlemeyi öğrenip öğretmelidir, en kolaydan en zora gidileceğini bilmelidir.

Solcu her zaman okumalı, öğrenmeli. Öğrenmeyi zorunluluk hali olarak bilmeli, gerektiğinde yazmalı!

Sadece lokal olumsuzlukları değiştirmek olmamalıdır solcunun derdi.

Bütün bir sisteme, düzenin tüm fenalıklarına karşı kavgası olmalıdır. Sosyal devletin tepeden inmeyeceğini kendi emeği ile kurulacağını bilmelidir solcu.

Solcu olmak demek, yaşam biçimidir, solculuk hayat tarzı demektir, solcu bunu idrak etmeli.

Solcu sadece düşünmez, düşündüğünü pratiğe geçirir.

Solcu bodoslama gitmez akıl üretir...

Sol geniş halk kitlelerini peşine takıp sürüklemekten çok dahada öte ve nitelikli bir faaliyet alanını hedefler, halkla bütünleşir…

Devamı yarın; Sol insan olmanın farkındalığıdır!

 


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Hınıslı Arşivi