SUÇ VE CEZA

Suçla ceza Arassındaki dengeyi kurabilmek için insanlık büyük mücadeleler vermiştir.Bugünün uygar dünyasında bu denge artık vardır.Suç varsa ceza da vardır.Suçun ölçütü de bireye ve kamuya verilen zarar,genel ahlaka aykırılık,bireysel hak ve özgürlüklere saldırıdır.Burada en önemli  bir ölçüt de vicdandır.İnsanın temel hakları gözetilir,vicdanın sessine kulak verilirse adil yargının verdiği karar olağan karşılanır.
Ülkemizde ne yazık ki bu düzen böyle işlemiyor.Hala çağdaş yargı düzenini kuramadık.Yargının verdiği karar hak-hukuk duygusuyla çelişiyor,toplumca benimsenmiyor.Çünkü yargılamada hukuka uyulmuyor,vicdanın sesi dinlenmiyor
HUKUKSUZLUK ÖRNEKLERİ
Birkaç örnek:Ömürlerini TSK’ye hizmete adamış subaylar,terör örgütü kurmak ve yönetmek  suçlamalarıyla ağır cezalara çarptırıldılar.Bu kararı toplum vicdanı kabullenmedi.Milli orduya kumpas kurulduğuna inanıldı.Hücrelere tıkılan bu komutanlar yalnız birinci dereceden yakınlarıyla görüşebilirlerken hemen her isteyen,40 bin kişinin katili terörist başıyla görüşebilmektedir.
Cumhuriyetin değerlerine saldıran, Atatürk’e küfreden Soros beslemeli sözde yazarlar el üstünde tutulurken onlarca yurtsever gazetecinin hücrelerde tutulması adalet midir? Parasız eğitim isteyen ve Gençliğe Hitabeyi yığınlara okuyan öğrencilerin sert cezalara çarptırılmaları hak mıdır?
Evinde ayakkabı kutuları içinde çok miktarda para bulunan bir kamu bankası müdürü serbest bırakılırken,yasal bir toplantıda Atatürk’ün,”Türkiye şeyhler,dervişler,müritler ve meczuplar ülkesi olamaz” özdeyişini okuyan Üniversite Rektörü ağır cezaya çarptırılmıştır.Bu ceza,bölücü başı caniye  verilen cezayla aynıdır.Burada hukuk var mıdır? Vicdan gözetilmiş midir?
Bu kararlarda eğer hukuk gözetilseydi,tarafsız olması gereken yargı tarafsız ve adil davransaydı,toplum vicdanı bu kararları benimserdi.”Hukuk hiçe sayılıyor,vicdanlar kanatılıyor” diye isyan etmezdi.
Rüşvet ve yolsuzluğa adı karışanların değil de,onları kovuşturan yargı mensuplarının cezalandırıldığı yerde hukukun kırıntısı kalmamış demektir.
Siyasal iktidarın yargıyı denetimi altına aldığı,kendi yargı düzenini kurduğu ülkede hukuksuzluklar bitmeyecek,acılar çekilecek,vicdanlar kanamaya devam edecektir.Bu durum,milletlerin adalet  anlayışı, ülkelerin gelişmişlik düzeyiyle ilgilidir.Yönetenlerin de ihtirasıyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi