TARİHTEN SAYFALAR-2

Jön Türkler’in 50 yıllık hürriyet mücadelesi sonuç vermiş,1908’de 33 yıldır süren Abdülhamit istibdadı yıkılarak Meşrutiyet ilan edilmiş,Abdülhamit sürgüne gönderilmişti.Dinsel baskıya dayalı Abdülhamit yönetiminin yıkılışını hazmedemeyen gerici güruhu 31 Mart 1909’da,hilafet yanlısı subayların ve  mollaların öncülüğünde ayaklanarak meşrutiyetçi askerlere,gazete binalarına,muhaliflerin evlerine saldırdılar.Onlarca subayı,aydını sokak ortasında öldürdüler.”Kahrolsun meşrutiyet,şeriat isteriz!” diye bağırarak belirledikleri hedefleri ateşe verdiler.

 HAREKAT ORDUSU İSTANBUL’DA
Meşrutiyete karşı ayaklanan bu güruhu durdurmak için Selanik’teki Harekat Ordusu İstanbul’a hareket etti.Ordu Komutanı Hüseyin Hüsnü Paşa kısa sürede İstanbul’a ulaştı fakat Yeşilköy’de ordunun komutanlığını Mahmut Şevket Paşa’ya devretti.
İsyancıların elebaşları arasında,Cumhuriyetin ilanından sonra vatana ihanet suçundan yargılanıp idam edilen ama bu son dönemde adı Yozgat’ta bir devlet hastanesine verilen   İslam Teali Cemiyeti Başkanı İskilipli Atıf Hoca ve Saidi Nursi’nin de bulunduğu asiler etkisiz hale getirildi.Padişah destekli gerici kalkışma bastırıldı.Meşrutiyetin önü açıldı.
Hareket Ordusu Komutanı olarak İstanbul-Yeşilköy’e dek gelen Hüseyin Hüsnü Paşa dirayetli,yurtsever bir komutandı.Libya Valiliği yapmış,çeşitli cephelerde çarpışmış,madalyalar almıştı.

YURTSEVERLER TUTUKLANIYOR
Mondoros Mütarekesi’ne dayanarak İstanbul’u işgal eden İtilaf Devletleri İstanbul’da tutuklamalara başladılar.Ne kadar millici-yurtsever varsa hepsini bir bir yakalayıp Bekirağa Bölüğü denen zulümhaneye tıktılar.
Harekat Ordusu Komutanı olarak İstanbul Yeşilköy’e dek gelmiş olan Hüseyin Hüsnü Paşa da,bir gece evine yapılan baskın sonucu tutuklanıp Bekirağa Bölüğü’ne hapsedildi.70 Yaşındaki Paşa yorgun ve hastaydı.bu hapishanenin soğuk ve nemli hücresine tıkılırken,”beni canlı canlı mezara mı gömmek istiyorsunuz?”diye inledi fakat isyanını duyan olmadı.

TUTUKLANANLARIN SUÇLARI
Paşa,tutuklanan diğer arkadaşları gibi suçunun İstanbul’un işgaline karşı çıkmak,meşrrutiyetçi ve millici olmak olduğunu biliyordu.Devir değişmiş,bu yaşa dek milleti memleketi için yaptıkları şimdi suç olmuştu.
Bekirağa Bölüğü’nün ıslak duvarları arasında ölmeye bırakılan 70 yaşındaki Paşa ölmedi,yurtseverliğinden aldığı güçle direndi.Buradan kurtulur kurtulmaz soluğu Anadolu’da, Mustafa Kemal’in yanında aldı.Vatan savunmasına  orada devam etti.
76 yıllık ömründe çok şeyler yaşayan,Mütereke yıllarında vatan haini muamelesi gören Hüseyin Hüsnü Paşa,ülkenin kurtuluşa erdiğini görmenin huzuru içinde 1926’da Kuzguncuk’taki yalısında hayata gözlerini yumdu.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi