TARİHTEN SAYFALAR-4


Mondoros Mütarekesi’nin hemen ardından İngiliz General Marshall,Irak’taki Osmanlı Ordu Komutanı Ali İhsan Paşa’dan, mütareke gereğince 15 gün içinde silahlarını İngilizler’e teslim ederek Musul’u boşaltmasını istedi.

Paşa,düşmandan gelen bu ültimatomu dikkate almayınca,İngiliz Genel Kurmayı bu kez  İstanbul Hükümeti’nden,Ali İhsan Paşa’nın derhal İstanbul’a  çağrılmasını istedi.İngilizler’in bu isteğine boyun eğen işbirlikçi İstanbul Hükümeti tüm cephe komutanlıklarına  bir genelge göndererek savaşa son verip ellerindeki silahları en yakın İtilaf Kuvvetleri Birlikleri’ne teslim etmelerini emretti.

PAŞA DİRENİYOR

Bu emir karşısında sarsılan ve uzun askerlik hayatı gözlerinin önünden sinema şeridi gibi geçen Ali İhsan Paşa,zihninde bu hazin sonun nedenini aradı ama bulamadı.  Ordusunu dağıtmadı, silahlarını da İngilizler’e teslim etmedi.Fakat savaşa son verip Elazığ Malatya üzerinden İstanbul’a dönüş hazırlıklarına başladı.

Osmanlı Hükümeti,kendisine dayatılan Mondoros Mütarekesi’ni imzalayarak  teslim bayrağını çekeli 4 ay olduğu halde Ali ihsan Paşa hala Irak cephesindeydi.7 Şubat 1919 günü İngiliz General Allanby,Dışişleri Bakanı Reşit Paşa’yı makamına çağırarak Ali İhsan Paşa’yı görevden almasını istedi.Paşa tekrar İstanbul’a çağrıldı. 1Mart 1919 günü İstanbul’a geldi.Trenden iner inmez Haydarpaşa Garı’nda İngiliz askerlerince  tutuklanarak Arapyan Han’a hapsedildi.Paşa,neler olup bittiğini anlamadan Orada bir ay tutuklu kaldı.Orada çok kötü muameleye tabi tutuldu.Aç bırakıldı,işkence gördü.

YURTSEVERLİĞİN BEDELİ

Diğer yurtseverler gibi Ali İhsan Paşa’nın da suçu millici olması ve mütarekeden sonra da hemen teslim olmayıp İngilizler’le savaşmayı  sürdürmesiydi.Ermeniler’i öldürme suçu ona da atıldı.Bu suçlarından dolayı Paşa,29 Mart 1919 günü İstanbul’dan Malta’ya sürgüne gönderildi.

1882 Doğumlu olan bu yiğit asker,Balkan Savaşı’na ve Birinci Dünya Savaşı’na katıldı.Çeşitli cephelerde çarpıştı.Haziran 1921’de Malta’daki sürgün hayatı son buldu.Kurtuluş Savaşı’na koştu.Batı Cephesi’nde Birinci Ordu Komutanlığı’na atandı.

Paşa yaşlanmıştı.Her vatansever gibi o da vatanseverliğinin  bedelini ödemişti.Yorgundu.1957’de 75 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi