Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

Yancı!

Kahvede İskambil, okey ya da tavla gibi bir oyun oynarken sürekli yanınızda dikilen veya bir sandalye çekip yerleşen tiplere verilen isim. Oyun masalarına sorgusuz sualsiz otururlar beleş yiyip içmenin yanı sıra oyunculara tavsiye vermeyi kendi için borç bilen oyunbozanlara bu ad verilir.

Oyun masalarının köşelerine birer tane yancı yerleşirse her oyuncunun kapı gibi bir yancısı olur ve beraberlik sağlanılır. Bu yancılar asla oyun oynama riskini göze alacak adamlar değildir; beleşe çay içmenin uzmanlarıdırlar.

Kahve yancılarının hayatın diğer alanlarında da oldukça fazla versiyonları vardır.

Bunlar; baba parası yiyen biride olabilir, sosyal çevresi olmayan sonradan görme biride. Bu yancılar işte bu tipleri de oldukça çok sever ellerini onların üzerinden hiç çekmezler!

En gelişmiş versiyonları; arkadaşının lüks segmetteki arabasında mevcut olan, copilot misali sürücüye bilumum park yeri, eğlence ortamı,  müzik cd desteği, vb ile ilgili bilgi ve destek veren, yeri geldiğinde otopark peşinden koşan, zamanla arabayı sahiplenen, zaman zaman hatun ayarlayan yalamalara da bu ad verilir.

Uzun yolda, sürücünün her yaptığına karışan. Yoldaki diğer araçların yaptığı hatalara sürücüden evvel küfür ederek tepki koyan ön sağ koltuk yolcusuna da bu adı vermek mümkündür.(malûm; %90 ımızın yaptığı hâldir bu hâl)

Bir başka versiyonu ise; iki arkadaştan biri kız arkadaş bulmuş ve kız arkadaşıyla buluşmaya gidecektir. Tek başına gidecek cesareti yoktur yanına kankasını da alır öyle gider. Birlikte neşeli başlayan buluşma yarım saat sonra kız ile erkeğin birbirine alışmasıyla beraber birkaç saat evvel “hadi birlikte gidelim” diye yalvarılan kankanın istenilmeyen hâle düştüğü duruma da yancı denilebilinir!

Birde bunun siyasi versiyonları vardır. Bunlar umumiyetle seçim zamanı ortaya çıkar delege ağalarının veya makama aday kişinin etrafından ayrılmazlar!

Bunları şöyle özetleyelim; etrafınıza bakın, çağrılmadığı üyesi dahi olmadığı halde “bu iş parti görevi, ben aday için değil parti için buradayım” deyipte sadece adayın etrafında pervane olanları görün. İşte o an fark edeceksiniz ki siyasette yancı/yağcı/yalaka ne kadar da bolmuş.

Bu siyasi yancıların büyük bir bölümü dışarıda kalmamak adına, genellikle adayın talebi dahi olmadan seçim ofislerine takılırlar. Kendilerini göstermek için kırk takla atar hatta bir ara göze girmek için şaklabanlık dahi yaptıkları söylenir.

Gözüne kestirdikleri bir işin kırk yıllık ustası olabilir hatta uzman bile kesilirler.

İki kelime yazmaktan bihaber olupta basın danışmanı olanlarımı görmedik, yoksa seçim kaybettiği halde koordinatörlük yapanları mı?

Ağzından tükürük saçarak konuşan birinin otobüslerde anonsçuluk yaptığından tutunda siyasetin S sini bilmeden siyasi eğitim vermeye kalkan dangalakları mı?

Bunların tamamı bu asalaklığın çeşitli versiyonları olup genel adı yancılık olarak bilinir!

Bazen yancı kavramı olumlu anlamlarda taşır. Tecrübeli birinin yanında belirli bir konuda bir şeyler öğrenmeye çalışan kişilere de yancı denilse de, onlar öğrenmek adına çıraktır.

 


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Hınıslı Arşivi