Ağzını açana soruşturma

Ağzını açana soruşturma
AKP'nin "ileri demokrasi" söylemine karşın, son yıllarda Erdoğan'ı protesto edenler, sadece polis copuyla karşı karşıya kalmıyor; soruşturma ve dava kıskacına da alınıyor. Artık soruşturmalardan öğrencilerin yanı sıra statlarda slogan atıp, ıslık çalan ta
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrenci temsilcileriyle Erzurum’da yaptığı toplantıya katılmak isteyen arkadaşlarının kente sokulmamasını protesto etmek için Dolmabahçe’de eylem yapanlar hakkında dava açılması bir gerçeği gözler önüne serdi. AKP’nin “ileri demokrasi” söylemine karşın, son yıllarda Erdoğan’ı protesto edenler, sadece polis copuyla karşı karşıya kalmıyor; soruşturma ve dava kıskacına da alınıyor. Artık soruşturmalardan öğrencilerin yanı sıra statlarda slogan atıp, ıslık çalan taraftarlar da payını alıyor. Soruşturmaların gerekçesi olarak çoğu kez Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkındaki Yasa’ya “muhalefet edilmesi” gösteriliyor. Anayasaya ise “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” diyor.

Son üç yıldır konuyla ilgili açılan dava ve soruşturmalar şöyle:

- İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) açılışına katılan Başbakan Erdoğan’ı, “AKP dışarı, üniversiteler bizimdir” diyerek protesto eden 18 öğrenci, izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesiyle 1 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme öğrencilerin cezasını, daha önce suç işlemedikleri için erteledi. Yani öğrenciler, 5 yıl içinde aynı “protesto” suçunu işlerlerse hapse girecek.

- Ramazan Kandöken, Başbakan Erdoğan’ı İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero ile katıldığı törenin ardından pankart açarak protesto etti. 2008’deki olayda Kandöken’in hakkında “devlet büyüklerine hakaret” iddiasıyla dava açıldı. Kandöken, 10 ay hapis aldı ve cezası ertelendi.

- Başbakan Erdoğan, İstanbul’daki Roman açılımı toplantısında konuşurken, öğrenciler Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz, “Parasız Eğitim İstiyoruz Alacağız” yazılı pankart açtı. Yaka paça gözaltına alınan iki öğrenci, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Haklarında “terör örgütü üyesi olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istenen iki öğrenci, yaklaşık bir yıldır tutuklu.

- Bursaspor’un kendi sahasında Tokatspor ile oynadığı maç sırasında “Teksas Tribünü”nde bulunan bir grup taraftar, yeni stat yapılmasını isteyen Erdoğan aleyhine tezahürat yaptı. Maçın ardından görüntü ve fotoğraflardan yapılan inceleme sonucunda 22 taraftar gözaltına alındı. Taraftarlar, “Kamu görevlisine yönelik görevinden dolayı alenen hakaret” suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

- Erdoğan’ın Dolmabahçe’de rektörlerle yaptığı buluşmayı protesto etmek isteyen öğrencileri, polis İstanbul girişinde durdurdu, “tekme”, “çop” ve “biber gazı”yla müdahale etti. Bu sırada hamile olan bir genç kız, karnına gelen tekme nedeniyle bebeğini düşürdü. Bu öğrenciler hakkında da Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefetten soruşturma açıldı.

- İstanbul Çatalca’daki Erguvan Şenlikleri’nde, 16 üniversite öğrencisinin kurduğu grup hakkında, “Tayyip blues” adını verdikleri şarkıda, Başbakan Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla dava açıldı. Öğrencilerin 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenirken, iddianamede şikayetçi olarak Erdoğan’ın adı yer aldı.

- Protestolar arasında en ilginci, Galasataray’ın yeni stadı Türk Telekom Arena’nın açılışı sırasında yaşandı. Taraftarların ıslık ve alkış ve “yuhalamaları” nedeniyle Erdoğan, arenayı terk etti. Erdoğan protetoyu “organize” olarak nitelendirince, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Savcılık şimdi, “suç” ve “suçlu” arıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.