Berlin’in kadın cinayeti İstanbul’a uzandı

Berlin’in kadın cinayeti  İstanbul’a uzandı
Hatun Sürücü, 10 yıl önce ‘makyaj yaptığı’ gerekçesiyle küçük kardeşi tarafından öldürüldü. Katil kardeş 9 yıl hapis yattı. Diğer iki kardeş beraat etti. Almanya, iki kardeşin yeniden yargılanmasını istedi ve kardeşlere Türkiye’de dava açıldı.
 
Hatun Sürücü, 1970’lerde Erzurum’dan Almanya’ya göç etmiş bir ailenin kızıydı. Berlin’de liseye giden Hatun’u ailesi 15 yaşına geldiğinde ‘asi’ olduğu gerekçesiyle okuldan aldı ve Türkiye’ye yollayıp kuzeniyle evlendirdi. Hatun, 1999’da boşandı ve karnında oğlu Can’la Almanya’ya döndü. Ailesinin yanına yerleşti. Hükümetten sosyal yardım ve elektrik teknisyenliği eğitimi alan Hatun Sürücü başörtüsü takmamaya, makyaj yapmaya başlayınca ağabeyleriyle arası açıldı. 

TÜRKİYE’YE SINIRDIŞI

7 Şubat 2005’te küçük kardeşi Ayhan Sürücü tarafından Berlin’deki evinin önünde 5 yaşındaki oğlunun gözü önünde üç kurşunla başından vurularak öldürüldü. Alman hükümeti Hatun Sürücü’nün oğlunu koruyucu bir ailenin yanına verdi. Almanya’yı derinden sarsan cinayet Türk asıllı Avusturyalı yönetmen Feo Aladağ tarafından çekilen ‘Die Fremde’ (Ayrılık) filmine konu oldu. Alman Federal Mahkemesi tetiği çeken Ayhan Sürücü’nün yanı sıra cinayete birlikte karar verdiklerini iddia ettiği ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü’yü de tutukladı ve haklarında dava açtı. Yaklaşık 14 ay cezaevinde kalan ve delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü cezaevinden çıkar çıkmaz Türkiye’ye döndü. Ayhan Sürücü ise 9 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Geçen yıl tahliye olan ve sınırdışı edilen Sürücü, İstanbul’a geldi.

‘KARDEŞİNE YARDIM ETTİLER’

Alman Federal Mahkemesi’nin Mutlu ve Alparslan Sürücü için verilen beraat kararı, soruşturmanın eksik yapıldığı gerekçesiyle Alman Danıştay’ı tarafından bozuldu. Berlin Savcılığı’nın haklarında yakalama kararı çıkardığı iki kardeş, yargılanmak üzere Türkiye’den istendi. Türkiye kardeşleri iade etmedi ve burada yargılanması için dosyayı istedi. Dava dosyası 2012’de Türkiye’ye gönderildi. Mutlu ve Alparslan Sürücü 2014’te ifadeye çağırıldı. Her ikisi de haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Faruk Sarıoğlu soruşturmayı 2015’te tamamlayarak 10 sayfalık iddianame hazırladı. İddianamede iki kardeşin Ayhan Sürücü cinayeti işlediği sırada Hatun Sürücü’nün evinin yakınlarında olduğunun tespit edildiğini, silahın temini ve cinayetin işlenmesi sırasında kardeşlerine yardım ettiğini belirtti. Savcı Mutlu ve Alparslan Sürücü’nün yakın akrabayı öldürmek suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle yargılanmalarını talep etti. Dava 26 Ocak 2016’da görülmeye başlayacak.

BELGESELİ ÇARŞAMBA GÜNÜ YAYINLANDI

ALMANYA’da uzun süre gündemde kalan cinayetle ilgili gazeteciler Matthias Deiss ve Jo Goll, Sürücü ailesinin üyeleri ve arkadaşları ile yaptıkları röportajları ‘Namus Cinayeti’ (Ehrenmord) adlı kitapta topladı. Yapılan röportajlarla hazırlanan ‘Yitirilen Şeref – Sürücü Ailesinin Yanlış Yolu’ (Verlorene Ehre- Der Irrweg der Familie Sürücü) adlı belgesel film ise çarşamba akşamı Alman Televizyon Kanalı ARD’de yayınlandı.

SİBEL KEKİLLİ CANLANDIRDI

2005’te öldürülen Hatun Sürücü’nün hikâyesini anlatan 2010 yapımı ‘Ayrılık’ filminde başrolü Sibel Kekilli oynamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.