İşte 4. Murat yasakları

İşte 4. Murat yasakları
Restoranların yaptığı etkinlik duyurularında içinde içki ve yemek olan mönüler kullanılamayacak, özel şarap-yemek geceleri yapılamayacak. Boğaz’da, deniz kenarındaki bir restoran kendi tanıtımını yapmak için, üzerinde içki servislerinin olduğu bir yemek m
AKP’nin son dönemde “din eksenli” uygulamalarındaki artış dikkat çekiyor. İktidarın ilk yıllarında “kırmızı sokak” uygulamasını tepkiler nedeniyle yaşama geçiremeyen AKP hükümeti, bir yönetmelik değişikliğiyle alkollü içkilerin satışı ve sunumuna büyük sınırlamalar getirdi. Buna göre, müzik festivallerinde, kır düğünlerinde ve Aya İrini’de bir konserde bile bir kadeh şarap servis edilmesi yasak. Karayollarının kenarlarında içkili lokanta açılamayacak. Yılbaşında bir şişe içki bile hediye olarak gönderilemeyecek, sponsor olunan uluslararası bir organizasyonda bile konuklara bedelsiz içki sunumu yapılamayacak. Bu durumda alkollü içki üreticilerinin artık hiçbir organizasyon, festival ya da etkinlikte sponsor olma veya yardım amaçlı dernek organizasyonlarına içki temin etme olanağı kalmayacak.

Başbakan Erdoğan’ın Kars’taki heykele “ucube” demesi tartışmalara neden olurken Mersin’de bir okulda kız ve erkek öğrenciler arasında 45 santimetre mesafe konulması Milli Eğitim Şûrası sırasında tartışılan “kız ve erkek öğrenciler ayrı sınıf ya da okullarda okusun” önerisini akıllara getirdi.

AKP’nin son günlerdeki bazı uygulama ve çıkışları:

- Alkol: Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (TAPDK) çıkardığı “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”e göre hiçbir catering şirketi veya alkollü içki satış ruhsatı olan ve çeşitli davet, organizasyon, sergi ve konserlere giderek hizmet veren firma artık bunların hiçbirisini yapamayacak. Aya İrini’de bir konserde, müzik festivallerinde ya da İstanbul Modern’deki bir davette bir catering firmasının bir kadeh şarap servis etmesi bile mümkün olmayacak.
Yazın deniz kenarında, ormanda, seyir yerlerinde içki servisi yapıp kır düğünü veya kutlama yapmak yasak olacak. Otoyollarda ve devlet karayollarında bulunan yapı ve tesislerde alkollü içki satışı yapılamayacak. Ege ve Akdeniz’de otoyolun denize paralel yapıldığı kıyı şeritlerinde deniz manzarası eşliğinde balık yiyerek bir kadeh rakı içmek mümkün olmayacak.

- Kadına ve gençliğe bakış: Mersin’deki Nevit Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müdürü İbrahim Tol, erkek ve kız öğrencileri sürekli sözlü şekilde uyararak, birbirlerine 45 santimden fazla yaklaşmamalarını istedi. Öğrenciler, “Etek giyen kız öğrenciler için sıraların önüne tahta yapıldı” diye isyan ederken, veliler müdürün azarıyla karşılaştılar.

- Sanat: Başbakan Tayyip Erdoğan, Kars’taki İnsanlık Anıtı heykeli için “ucube” nitelemesini kullanarak kaldırılmasını isteyince Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Erdoğan’ı “Heykeli değil gecekonduları kastetti” diye savunma gereği duydu. Bilgi Üniversitesi’nde geçen yıl mezun olan bir öğrencinin bitirme tezi olarak okulun stüdyosunda porno film çekmesi üzerine, üniversitede ilgili bölüm başkanı ile 2 öğretim görevlisinin işine son verilmesi amacıyla bir soruşturma açıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.