''Kadının yeri evidir'' anlayışına son

''Kadının yeri evidir'' anlayışına son
Kızıltepe'nin temizlikçi kadınları yeniden iş başı yaptı.Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde belediyede göreve başlayan temizlik işçisi kadınlardan bazılarının bir gün sonra kendilerine yönelik alaycı sözler nedeniyle işi bıraktıkları haberi tartışma yarattı.T
Belediye Başkan Vekili Şerife Alp, taşeron şirkette işe alınan 19 temizlikçi kadınla toplantı yaptıktan sonra, "Herhangi bir sorun yok. Kadınlar işlerinin başında" dedi.
Kızıltepe Belediye Meclisi, yapılan tüm işlerde kadın emeğinden daha fazla yararlanılması kararı aldıktan sonra belediyenin temizlik işlerini ihale ettiği şirketin 120 çalışanından 19'unu kadınlardan oluşturdu. Kadınlar geçen perşembe günü işbaşı yaparak ilçe merkezindeki Atatürk Bulvarı, Urfa Caddesi, Uğur Kaymaz Bulvarı üzerinde görevlendirildi. Ancak, ilk gün çalışan kadınlardan 8"inin, bazı erkeklerin "Kızıltepe'nin temizliği kadınlara mı kaldı?" ve "Kadının yeri evidir" sözlerinden taciz olduklarını söyleyerek ertesi sabah işlerine gelmedi.

BELEDİYE DEVREYE GİRDİ

Kadınların, kendilerine yönelik alaylı sözler nedeniyle işe gelmediği haberlerinin internet sitelerinde yeralmasının ardından Kızıltepe Belediye Başkan Vekili Şerife Alp devreye girdi. Kadınların mesai bitimine kadar görevlerinin başında olduğunu, kendilerine bir şikayet gelmediğini söyleyen Alp, "Kadın temizlikçiler halktan ve esnaftan büyük ilgi gördü. Esnafımız kadınlara destek olacağı sözünü verdi. Vatandaşlarımız da kadın temizlikçilerimize büyük ilgi gösterip, çok duyarlı yaklaştılar" dedi.
Başkan Vekili Alp, bugün de temizlik işlerinde görevli kadınlarla toplantı yapıp sorunlarını dinledi. Kadınların, sözlü taciz ya da kendilerini yıldırmaya yönelik bir olayla karşılaşmadıklarını kendisine ilettiklerini belirten Şerife Alp, şunları söyledi:
"Temizlik işlerinde çalışan kadınların Kızıltepe halkından ve erkeklerden herhangi bir sıkıntısı yok. Bizde yüzde 40 kadın kotası var. Umuyorum bunu yüzde 50'ye çıkaracağız. Kızıltepe halkı kadınların çalışması konusunda duyarlıdır. Yıllardır esnafımız içerisinde kadınlarımız var. Dile getirilen iddialar kadını kadınların yaşam alanlarını daratmak, onları 5 bin yıllık erkek egemen feodal sistemini korumaya dönüp, baskı altına almaktır. Biz Kızıltepeli kadınlar bu türden haberlerin bizleri asla yıldırmayacağını aksine daha güçlenerek, biribirimizi sahipleneceğimizi buradan belirtmek istiyoruz."
Toplantı sonrası temizlik işlerinde görevlendirilen kadınlar da işlerinin başında olduklarını ve sonuna kadar çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.