ORGAN BAĞIŞI CAİZ MİDİR?

ORGAN BAĞIŞI CAİZ MİDİR?
Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Organ Bağışı Haftası dolayısıyla düzenlenen programda, organ bağışı yapmanın dini boyutu ele alındı.

Zehra Mustafa Dalgıç Ticaret ve Meslek Lisesi’nde düzenlenen programa Küçükçekmece İlçe Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır, Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz ile pek çok öğretmen ve öğrenci katıldı.

 

“ALLAH’IN BUYRUĞUNA TERS BİR ŞEY DEĞİL”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından söz alan İlçe Kaymakamı Harun Kaya, organ bağışının insanlara verilen ikinci bir şans olduğundan bahsederek, “İnsanoğlunun tıbbın yardımıyla sağlığını iyileştirmesi için mücadele etmesi Allah’ın buyruğuna ters bir şey değildir. Bunun ülkemizde de tam olarak anlaşılması gerekiyor. Ülkemizde 10 binlerce böbrek bekleyen hasta var. Benim babam siroz. En son yapılacak şey karaciğer nakli. Siz hiçbir yakınınızdan vazgeçer misiniz? Allah korusun sağlıkla ilgili bu önemli konu belki bugün değil ama yarın sizin de başınıza gelebilecek” dedi.

 

“İNSANIN YEDEK PARÇASI YOK UNUTMAYIN”

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz ise insanın yedek parçası olmadığını hatırlatarak, “İnsanın insana verebileceği en kıymetli şey organıdır. İnsan bedeni kestiği tırnakları bile çöpe atamayacak kadar kıymetli. Kimsenin organ nakline ihtiyacı olmasın istiyoruz” diye konuştu. 

 

“ÖĞRENCİYKEN TÜM ORGANLARIMI BAĞIŞLADIM”

 

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır da tıp fakültesinde öğrenciyken tüm organlarını bağışladığını belirterek, tüm gençlere organ nakli yapmalarını tavsiye etti. Güllüçayır, organ naklinin kan vermek kadar kolay ve korkulmaması gereken bir müdahale olduğunun altını çizdi.

 

“DİYANET SAKINCASI YOK DİYOR AMA ŞARTLARI VAR”

 

Zehra Mustafa Dalgıç Ticaret ve Meslek Lisesi Din Kültürü öğretmeni Muhsin Duran ise organ bağışının dini açıdan hiçbir sakıncası olmadığını söyleyerek, “Diyanet İşlerinin bu konuda fetvası var. Zaruret halinde de organ nakli yapılabilir. Tabi Diyanet İşleri bunun şartlarını sıralamış. Zaruret halinin olması, ölmüş ya da yaşayan bir kişinin ve yakınlarının rızasının olması, ücret alınmaması, tedavisi yapılacak olan kişinin rızası olması” diyerek anlattı.

 

 

“ORGAN BAĞIŞI YAPTIRABİLMEK İÇİN EVİMİZİ SATTIK”

 

Programda, eşine organ bağışı yapılmış Numan Ercan ve kendisine organ bağışı yapılan Avukat Bülent Berken de duygularını paylaştı. Numan Ercan eşine organ nakli yaptırabilmek için tek mal varlıkları olan evlerini satmak zorunda kaldıklarını anlatarak, artık devletin organ bağışını ücretsiz gerçekleştirdiğini söyledi.

 

“20 YAŞINDAKİ GENÇ 10 YAŞINDA GÖZÜKÜYOR”

 

Ayrıca etkinlikte Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Ayşe Özkan organ nakli hakkında bir sunum gerçekleştirerek katılımcıları bilgilendirdi. Özkan, su içmek isteyen bir çocuğa su içmemesi gerektiğini anlatmanın zorluğuna değinerek, organ yetmezliği yaşayanların gelişemediğini, 20 yaşındaki bir gencin 9, 10 yaşında gözüktüğünü söyledi. Programda ayrıca organ yetmezliği yaşayan hastaların videoları izletilirken, okul öğrencileri de organ bağışı ile ilgili şiir okudu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.