Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

Yeni semtlerin eski yüzleri!

Ataşehir, Bahçeşehir, Başakşehir, Beylikdüzüne benzer yeni semtler kurulur, buralara yeni insanlar gelir. Buzdan soğuk beton yığınlarının kibrit kutusu dairelerini eski semtlerin sıcacık yürekli insanları doldurur.

Yeni insanlar eski huylarını belki eski semtlerinde bırakmaz, lakin tüm eskilerini olmasa da mazisinde giz kalan istenilmeyenlerin ise saklanmasına neden olur bu yeni semtler.

 Kimse kimseyi tanımaz bilmez!

Kimisi konuşmaya başlarken; ah ahhhh neydik biz o güzelim Feriköyde sabah kalkar birbirimize kahvaltıya gider yolda selamsız geçmezdik diye de devam ederler.

Bilmezsin ki geçmişinde komşularıyla kavgalar dedikodu alavere dalavere daha neler var veya yok.

Buralara gelenlerde diğer İnsanlar gibi çoğunlukla ömür boyu beraber yaşadıkları hayat arkadaşlarını, kurdukları dostlukları gençlik yıllarında edinenlerdendir.

Buralara gelirken bazıları eşlerini getirmeyi ihmal etmezken, bazıları ise çoktan bu dünyadan göçmüş eşlerinin eski bir çerçevedeki fotoğraflarıyla gelir mazilerinde kalan arkadaşlarını cumbalı evlerin hayalini yüreklerinin bir köşesine zulayıp!

Yeni komşular eskisi gibi değildir, eski semttekinin aksine kapılar sessizce açılır kapanır.

Eskiden öylemiydi, insanlar birbirinin evde olduğunu bilsin diye kapılar çat çat kapatılır, kapı tokmakları hazla vurulurdu. Borç paralar alınıp verilir, ne zaman vereceksin diye asla sorulmaz, geç kalınınca alacaklı alacağı olan kişiye gözükmemeye çalışırdı ki arkadaşı zor durumda kalmasın.

Karşı komşudan bir bardak zeytinyağı, iki baş soğan istenirdi. Çocuklar yolda filesiyle giden komşu teyzeyi görünce fileyi taşımak için birbirleriyle yarışır, komşu teyzeye asla Fatma teyze demeyip Fatma hanım teyze derlerdi.

Bu çocuklar büyüdüler o güzel komşudan öte dostlukları Samatya da, Sultanahmet te, Feriköy de, Fatih te bırakıp, eski semtlerinden ayrılıp yeni oluşturulan beton yığını inşaat kokan dev binalara yerleştiler.

Artık onları kimse tanımıyordu. Yeni semtlerin inşaatlarında çalışan işçilerden bazıları köylerinden getirdiği aileleriyle bu semtlere yerleşirken oradaki kültürleriyle buraya iltihak etmişlerdi.

Anadolu’nun en ücra köylerinden gelen kültürle eski İstanbul un kültür savaşı çok acımasızdı. Ya feodal ağa düzeninin yarattığı biatkar itaatkâr kültür hâkim olacaktı, ya da kentlileşmek!

Yenidünya düzeni, aslında hiçte yeni olmayıp itaatkâr kültürün maraba insan modelini dayatıyordu. Kentli memur, esnaf, fabrikalarda çalışan emek kültürüne saygılı 1 Mayısta 500 bin kişiyle Taksime yürüyen İstanbullu feodaliteye kurban edilerek dayanışmanın temel taşı olan komşulukla başlayıp dostluklara dönüşen dayanışmacı ruhu kentsel dönüşüm diye, istihdam yaratmak adı altında, kentlileşmek diye dev binalarda oluşturulan kent-köylü feodaliteye teslim ediliyordu…

 

twitter.com/HasanHinisli

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Hınıslı Arşivi