12–13 Kasım tarihlerinde yapılması planlanan etkinlik, Gürcistan’da meydana gelen kazada askeri uçağımızın düşmesi sonucu, biri Tekirdağlı olmak üzere 20 askerimizin şehit olması nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiş, yaşanan acı kayıp nedeniyle etkinliğin 18 Aralık’ta yapılmasına karar verilmişti.
PROTOKOLDEN YOĞUN İLGİ
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Tekirdağ protokolünün en önemli isimleri ilgi gösterdi. Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Süleymanpaşa Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, Önceki Dönem Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kurucu Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Önceki Dönem Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku, bürokrasi, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çok sayıda basın mensubu ve vatandaşlar katılım sağladı.
Etkinlik boyunca ünlü sunucu Doğukan Alsay, hem program sunuculuğunu hem de söyleşilerin moderatörlüğünü üstlendi.
AÇILIŞ KURDELE KESİMİYLE YAPILDI
Program, 13.30’da Süleymanpaşa Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer ve protokol temsilcileri tarafından açılış kurdelesinin kesilmesiyle başladı. Ardından Tekirdağlı Yazarlar Platformu (TEYAP) tarafından hazırlanan “Hayata Veda Etmiş Tekirdağlı Yazarlar” sergisi gezildi. Sergi gezisi sırasında katılımcılara Tekirdağ Tarihi Belgeseli gösterimi yapıldı.
BAŞKAN NALLAR: “GELECEK YIL ÇOK DAHA KAPSAMLI OLACAK”
Belgesel gösteriminin ardından Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Nallar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu etkinlik, sadece tarihimizin derinliklerine inmekle kalmayıp, aynı zamanda geleceğimize de ışık tutmayı amaçlıyor. 1. Tekirdağ Günleri’nin, şehrimizin geçmişini ve kültürünü daha geniş kitlelere tanıtmada önemli bir rol oynamasını temenni ediyorum. Bugün bir başlangıç, bu yıl bir ilk. Önümüzdeki yıllar programımız çok daha kapsamlı olacak. Bir günden çıkıp belki de bir haftaya yayılacak. Şehrimizi tanıttığımız, çevre şehirlerden ve hatta ülkelerden misafirlerimizi ağırladığımız festival tadında bir etkinliğe dönüşecek. Ben şimdiden bunun müjdesini vermek istiyorum. Sizleri bu anlamlı etkinliğimizde aramızda görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Katılımlarınız için teşekkür ediyor, 1. Tekirdağ Günleri’nin hayırlı olmasını diliyorum.”
Başkan Nallar; konuşmasının ardından, etkinliğin hayata geçirilmesinde emeği geçen Tekirdağlı Yazarlar Platformu (TEYAP) adına Namigâr Durak Başbuğoğlu’na, Tekirdağ Namık Kemal Evi Derneği Başkanı Sezai Kurt’a, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Kurucu Başkanı Hüseyin Bayol’a teşekkür plaketi takdim etti.
SÖYLEŞİLER İLGİYLE TAKİP EDİLDİ
Teşekkür plaketlerinin ardından söyleşi bölümüne geçildi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ökkeş Narinç, Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Müdür Yardımcısı ve Akademisyen Dr. Burçin Işım, Tekirdağ’ın Cumhuriyet Dönemi ilk Belediye Başkanı Rahmi Bey’in torunu Ayhan Ertin, Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Işıkgör ve Gazeteci–Vlogger Özge Ebecek, Tekirdağ’ın tarihi ve Milli Mücadele dönemindeki önemine ilişkin sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Söyleşi sonunda Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, konuşmacılara katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.
YURTDIŞINDA BAŞARIYA ULAŞAN TEKİRDAĞLILARLA CANLI BAĞLANTI
Söyleşinin ardından Tekirdağ’ı yurtdışında başarıyla temsil eden Tekirdağlı iş insanlarıyla canlı bağlantılar gerçekleştirildi.
Tayvan’da TV programcılığı, stand-up sanatçılığı ve sosyal medya çalışmalarıyla tanınan; daha sonra Türk ürünlerinin ticaretine başlayan ve Tayvanlı turistlere yönelik İstanbul ve Tekirdağ turları düzenleyerek memleketinin turizmine de katkı sağlayan Turizmci Uğur Rıfat Karlova, Tekirdağ’dan başlayıp Tayvan’a uzanan yaşam öyküsünü paylaştı.
Tekirdağlı bir ailenin çocuğu olarak Almanya’da doğan, Almanya merkezli, tüm Avrupa’da faaliyet gösteren ve yüzlerce kişiye istihdam sağlayan Türk şirketi Marmara Food’un CEO’su Berkay Kuru ise aile şirketinin büyüme sürecini ve başarı hikâyesini anlattı. Başarılı Genç İş İnsanı Berkay Kuru’nun babası Mülayim Kuru, oğlu adına plaketini alırken duygu dolu anlar yaşadı.
TEKİRDAĞ’IN DEĞERLERİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Etkinliğin son bölümünde, Tekirdağ’a önemli katkılar sunan isimleri onurlandırmak amacıyla düzenlenen “Tekirdağ’ın Değerleri” Ödül Töreni gerçekleştirildi. Törene Tekirdağ Valisi Recep Soytürk de iştirak etti.
Yılın Bürokratı Ödülü, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Karadağ’a verilirken, Yılın Kanaat Önderi Ödülü, yardımsever kişiliği ve Tekirdağ’ın ticaret ve sosyal yaşamına sunduğu katkılar dolayısıyla İş İnsanı Reşat Koşar’a takdim edildi. Yılın Ulusal ve Uluslararası İş İnsanı Ödülü’ne ise Asyaport Limanı gibi büyük bir yatırımı Tekirdağ’a kazandırarak kenti önemli bir lojistik merkez haline getiren İş İnsanı Ahmet Soyuer layık görüldü.
Prof. Dr. Karadağ’a Belediye Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku, Reşat Koşar’a Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar ödüllerini takdim ederken, Ahmet Soyuer ise ödülünü eşi Gülsün Soyuer ile birlikte Tekirdağ Valisi Recep Soytürk’ün elinden aldı.
Ödül töreninin ardından 1. Tekirdağ Günleri etkinlikleri toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
