Haberdar Gazetesi Yerel Gündem KURBAN BAYRAMI HAZIRLIKLARI HIZ KAZANDI

KURBAN BAYRAMI HAZIRLIKLARI HIZ KAZANDI

Silivri Belediyesi yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hazırlıklara başladı. Kurban satış ve kesim yerlerinde düzenlemeler yapılırken, Veteriner İşleri Müdürlüğü kurban kesilirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Silivri Belediyesi 4 Ekim Cumartesi Günü başlayacak Kurban Bayramı öncesi çalışmalarını hızlandırdı. Silivri Belediyesi sınırları içinde belirlenen 32 tane kurban kesim yeri ve 2 tane de kurban satış yeri ile ilgili düzenleme çalışmaları yapılırken, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar Kurban Bayramı’nın ilçe genelinde sorunsuz geçmesi adına çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

 

SİLİVRİ BELEDİYESİ’NDEN İLAÇLAMA ÇALIŞMASI

Silivri Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından Kurban Bayramı öncesinde dış paraziter ilaçlamaları ile satış yerindeki hayvanların bulunduğu barınakların ve çevrelerinin dezenfeksiyon ilaçlamaları yapılacak. Büyük ve küçükbaş olmak üzere gelen tüm hayvanların bilgileri Silivri Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınacak.

 

KURBAN KESİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Silivri Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün kurbanlık hayvan satın alacak, kurban kestirecek ve kurban kesiciliği yapacak olan vatandaşlara yönelik yaptığı bilgilendirmeler şu şekilde;

-Hayvanların sağlıklı, besili olması gerekmektedir.

-Yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutma zorluğu, kısmı veya genel felçli, tüyleri karışık ya da mat olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, bir veya iki gözü kör olan, salya akıntısı bulunan, anormal kokulu ishali olan, çevreye karşı anormal tepkili ve çok duyarsız olan boynuzları kırık, dili kulağı veya memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan gelişimini tamamlamamış genç hayvanları ayrıca kurban vasfını taşımadığı işçin satın alınmaması gerekmektedir.

-Hayvanların veteriner sağlık raporunun bulunması, aşı kaydı olması zorunludur.

-Hayvanların kulakları küpeli olmalıdır.

-Büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunması gerekmektedir.

-Küçükbaş hayvanların yanında nakil belgelerinin olması gerekmektedir.

-Gebe olmaması, kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesi önemlidir.

-Sığır ve mandalarda iki yaşı, devede 5 yaşı, koyun ve keçide 1 yaşı (koyunda 6 aylık olanlar 1 yaşında gibi gösteren hayvanlar da olabilir) doldurmuş olması gerekmektedir.

-Anadolu’dan Trakya’ya sevkler sadece gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığınca belirlenen şartların yerine getirilmesi halinde yapılabilir. Bu şartlar hakkında ayrıntılı bilgi için en yakın il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.

-Vatandaşlarımız kurbanlarını şehir ve kasabalarda, mezbaha, kombinalar ile kurban komisyonlarının belirlediği kurban kesim yerlerinde kesebilirler.

-Köyler ile önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçesinde usulüne uygun olarak kesecek ve çevreye zarar verilmeyecektir.

-Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesilmeyecektir.

-Kesim yeri beton, beton asfalt vb. sızdırmaz malzemeden olacak, çıkan kan toprağa dağılmasını önlemek üzere hemen toprakla kapatılacak, gerektiğinde kireçlenecektir.

-Kurbandan çıkan kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konacak, gerektiğinde ikinci torba kullanılacak, ağzı iyice kapatılıp, bağlanacak ve bayram süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilecektir.

-Kurban kesim esnasında çıkan diğer atık ve artıklar da mutlaka toplanıp, dayanıklı ve ağzı kapalı poşetler içinde belediye temizlik ekiplerine teslim edilecektir.

-Kesim sonunda kesim mahalli kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmayacak, kan izi kalmayacak şekilde temizlenecek, gerektiğinde kireçlenecektir.

-Kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmasına engel olunacak ve çevre kirliliğine neden olunmayacaktır.

- Görevli personel tarafından hayvan satıcılarından bilgi ve belge istenildiği takdirde, bilgilerin verilmesi veya gösterilmesi zorunludur.

- Belediyemizce izin verilen kurban kesim yerlerinde meydana gelecek herhangi bir olay karşısında Zabıta Müdürlüğü’ne 444 2047 \ 1552 - 212 727 1045 numaralı telefonlardan haber verilmelidir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *