Etkinliğe Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, AK Parti İlçe Başkanı Metin Karakaş, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şahin, Silivri Belediye Eski Başkanı Hüseyin Turan, Belediye Meclis Üyeleri Süheyl Kırkıcı, Nazif Konuk, Bora Balcıoğlu, AK Parti Yönetim Kurulu Üyesi Naif Yıldızlar, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Metin Kaya, CHP Milletvekili Aday Adayı Abdullah Yıldırım ve Mümin Tuğlu, Silivri Birleşik Esnaf Odası Başkanı Ali Tabakoğlu, MHP Milletvekili Aday Adayı Yasin Muradal, MHP İlçe Yönetim kurulu üyeleri, Polis Derneği Başkanı Seyfi Atun, Alibeyspor Kulüp Başkanı Ali Tonta ve çok sayıda dernek üyesi katıldı. “Gelin Canlar Bir Olalım” söylemiyle bir araya gelinen organizasyonda Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şube Başkanı Tamam Köroğlu açılış konuşmasını yaptı.
Hacı Bektaş Veli felsefesini yaşatacağız
Tamam Köroğlu açılış konuşmasında “Sevgili Canlar ve Can dostlar hoş geldiniz. Amacımız Alevi Bektaşi öğretisini kültürünü ve büyük düşünür Hacı Bektaş Veli’nin felsefesini, yerleştirdiği ve geliştirdiği töreleri öğretmek, yaşatmak ve yaymak, bu doğrultuda araştırma ve incelemeler yapmak." dedi. Köroğlu konuşmasının devamında "Bektaşilik ve Alevilik aynı kökten gelen bir olgudur. Bir yandan yerleşik olan tekkeye bağlı az çok örgütlenmiş Bektaşiler, diğer yandan köylerde ve kırlarda oturan en eski zamanlardan beri dinleri ‘Batini’ olan Aleviler. Öz olarak ikisi de aynı olgudur. Onları birbirinden ayırmak olanaklı değil. Bu inanç Tanrıyı, evreni ve insanı kendince algılama ve yorumlama biçimidir. Bu inançta Allah, Muhammet, Ali kutsallığını kalbinde taşıyan Hz Ali’nin adaletinden ayrılmayan, temelinde insan sevgisi bulunan her dine, mezhebe, inanca saygı duyan din, dil, ırk farkı gözetlemeyen, eline, beline, diline sahip olma ilkelerini şart koşan, korkuyu aşıp sevgiyle tanrıya yönelen, insanın özünde tanrıyı gören, dini biçim ve şekil olarak görmeyen gerçek anlamıyla algılayan tüm bunları Kırklar Cemiyle yürüten bir inanç sistemidir." dedi.
Yasal statü istedi
Köroğlu konuşmasında "Biz biran önce ‘Cem evimizin’ yapılmasını ve Cem Evlerinin yasal statüye kavuşturulmasını istiyoruz. Bizim ibadet yerimiz Cem Evleridir. Bu taleplerin artık ertelenmemesi lazım. Ülkemde yaşayan insanların bir kısmının inançlarını yok sayarak nereye kadar gidebilirsiniz. Hele bu inanç ‘insan sevgisinin en üstün değer’ olduğunu kabul ediyorsa ‘ insan insandan razı olmazsa, Tanrı insandan razı olmaz’ diye düşünüyorsa ’72 Millete aynı gözle bakıyorsa’ ‘Tanrının insandan tecelli ettiğine’ inanıyorsa bu düşünce savaşları durdurur, insanları kardeşçe yaşatır." dedi.
Dinçer de konuşma yaptı
Alevi Kültür Derneği Silivri Şube Başkanı Mahmut Dinçer de etkinlikte konuştu. Dinçer konuşmasında "Hepinizin bildiği gibi Türkiye’de yaklaşık olarak 20-25 milyon civarında Alevi-Bektaşi inancına mensup vatandaşlarımız bulunmakta. Bu kadar nüfusa sahip olan bu kitle şimdiye kadar yok sayılarak, kişileri din ve inançlarından dolayı ayrımcılığa tabii tutulduğu bir gerçek. Gelmiş geçmiş tüm hükümetler mevcut politika ve uygulamalarıyla alevi inancını yok sayarak, bu kitleye karşı sistematik bir uygulama yaptı. Türkiye’de demokrasi ve laikliğin tüm kurallarıyla işlemesiyle bütün kültürler ve inançlar arasında diyalog ve karşılıklı saygının gelişmesiyle, tüm insanlar arasında din, dil, ırk ve paylaşımcılık yok olacak, bunun yerine sevgi, saygı, barış kardeşliği sağlamak hepimizin görevidir." dedi.
Dayanışma yemeğinde sanatçılar Gülcihan Koç, Özlem Altan ve İbrahim Orçin de sahne aldı.
Haber: Fatma Sarıbıyık