Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

YEŞİL BİNALAR-2

YEŞİL BİNALAR-2

Yeni düzenleme kapsamında Bakanlık, sürdürülebilirliğin değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konularında çalışarak iş ve işlemleri yönlendirmek üzere bir Daimi Komite teşkil edecek.
 
           
Daimi Komite üyeleri iki yılda bir Bakanlıkça yenilenecek.
 
           
Binalar ile yerleşmelerin sürdürülebilirliği, binanın teknik karakteristiklerini ve fonksiyonlarını dikkate alan çevresel, sosyal ve ekonomik performansları değerlendirilerek tanımlanacak. Bu performans göstergeleri dışında herhangi bir başka özellik binaların veya yerleşmelerin sürdürülebilirliği ile ilişkilendirilemeyecek.
 
           
Daimi Komite tarafından, binalar ile yerleşmelerin belgelendirilmesine ilişkin performans kriterleri ve bunların ağırlık yüzdeleri tayin edilecek. Plan, fen, sağlık ve çevre şartları ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerinde ve zorunlu standartlarda getirilen asgari kriterler, performans kriterlerine ve ağırlık yüzdelerine dâhil edilmeyecek.
 
         
Bina sahibi veya yerleşmelerin temsilcileri, ilgili belgelendirme kuruluşunun değerlendirme kılavuzuna uygun olarak, proje müelliflerine veya sürdürülebilirlik uzmanlarına hazırlattığı belgelerle birlikte sürdürülebilir yeşil bina belge başvurusunu, Bakanlıkça yetkilendirilen belgelendirme kuruluşuna yapacak. Belgelendirme kuruluşu, değerlendirme uzmanlarının düzenleyeceği değerlendirme raporu sonucuna göre, sürdürülebilir yeşil bina veya sürdürülebilir yerleşmeler belgesini düzenleyecek veya başvuruyu geri çevirecek.
 
         
Belgelendirme kuruluşları tarafından değerlendirilen ve belgelendirilmeye hak kazanan binaların veya yerleşmelerin, Daimi Komite tarafından belirlenen ulusal yeşil bina veya sürdürülebilir yerleşmeler logosunu kullanmasına izin verilecek..
 
         
Sürdürülebilir yeşil bina ile sürdürülebilir yerleşmeler belgesi almak isteğe bağlı.
 
         
Bu Yönetmelik kapsamında belgelendirme kuruluşları tarafından Bakanlığa iletilecek bilgilerle ilgili işlemler, Bakanlık tarafından kurulan ve çevrimiçi olarak işletilen Ulusal Yeşil Bina Bilgi Sisteminde (UYBBS) gerçekleştirilir ve yayınlanacak.
 
       
Sürdürülebilir yeşil bina ile sürdürülebilir yerleşmelerin değerlendirme ve belgelendirme sistemlerine ilişkin iş ve işlemler Bakanlığın izin ve denetimine tabi olacak.
 
     
 Daimi Komite; Bakanlığı temsilen iki,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını temsilen bir,  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini temsilen bir,  üniversiteleri temsilen, bu konuda araştırma projesi yürütmüş olan ve YÖK tarafından bildirilecek bir,  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsilen bir ve  Türk Standartları Enstitüsünü temsilen bir üyeden teşekkül edilecek..
 
       
Daimi Komiteye, Bakanlık temsilcilerinden biri başkanlık edecek.
 
         
Daimi Komite gerekli görüldüğü durumlarda, konunun niteliğine göre kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcileri ve ilgili diğer uzmanları danışma mahiyetinde toplantılara davet edebilecek.
 
         
Daimi Komitenin sekreterya hizmetleri Genel Müdürlük tarafından yürütülecek.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi