Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

YEŞİL BİNALAR-3

YEŞİL BİNALAR-3

Daimi Komite; sürdürülebilir yeşil bina ile sürdürülebilir yerleşmelerin belgelendirmesi için zorunlu kriterleri, performans göstergelerini ve bunların ağırlık yüzdelerini, sürdürülebilir yerleşmelerin alansal büyüklüğünü kapsayan temel değerlendirme kılavuzunu alacağı karar doğrultusunda sekreterya marifetiyle hazırlatacak. Hazırlanan temel değerlendirme kılavuzu Bakanlık tarafından yayınlanacak.
 
 Beş yıldan fazla olmayan dönemlerde temel değerlendirme kılavuzunu gözden geçirerek gerektiğinde değişiklikleri yapacak.
 
 Faaliyetlerinde, ulusal strateji ve eylem planlarında yer alan sürdürülebilir bina ile sürdürülebilir yerleşmeler hükümlerini gözetecek.
 
 Belgelendirme kuruluşu olmak amacıyla Bakanlığa başvuran kuruluşların müracaatlarını inceleyecek, değerlendirme raporunu Bakanlığa sunacak.
 
 Belgelendirme kuruluşlarına, değerlendirme ve belgelendirme sürecinde karşılaştıkları sorunların çözümü için önerilerde bulunacak.
 
 Belgelendirme kuruluşları  ile ilgili şikâyetleri inceleyecek, uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda, kuruluştan gerekli düzeltici önlemleri almasını talep edecek ve verilen süre içerisinde uygunsuzluk giderilmediği takdirde, uygunsuzluk haliyle orantılı olarak belgeyi askıya alacak veya iptal edecek.
 
 Sürdürülebilirlik uzmanlarının niteliklerini ve Bakanlıkça uzman adaylarına verilecek eğitimlere ilişkin usul ve esasları belirleyecek.
 
 Belgelendirme kuruluşlarının, değerlendirme uzmanlarına yönelik düzenleyecekleri eğitimlere ilişkin usul ve esasları belirleyecek.
 
 Daimi Komite üyeleri, bu Yönetmelik kapsamında yürüttükleri iş ve işlemler ile alınan kararlardan sorumlu bulunuyor.
 
 Daimi Komite üç ayda bir toplanacak. Daimi Komite başkanı gerekli hallerde Daimi Komiteyi toplantıya çağırabilecek.
 
  Daimi Komite üyeleri, Daimi Komite toplantılarında görüşülmesini talep ettikleri konuları, bu konularla ilgili özet bilgilerle birlikte gündeme dahil edilmesi ve diğer Daimi Komite üyelerinin bilgilendirilmesine imkan tanıyacak şekilde, her toplantıdan en az on beş gün önce Genel Müdürlüğe bildirecek.
 
 Genel Müdürlük, Daimi Komite toplantısında görüşülecek maddeler ile bunlara ilişkin özet bilgileri hazırlayarak her toplantıdan en az beş gün önce Daimi Komite üyelerine bildirecek.
 
 Daimi Komite toplantılarında, Daimi Komite başkanının uygun gördüğü gündem dışı konular da görüşülebilecek.
 
 Daimi Komite üçte iki çoğunluk ile toplanacak. Daimi Komite kararları, toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınacak Ancak 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a), (c) ve (d) bentlerinde belirtilen kararların alınmasında toplantı katılım sayısının üçte iki çoğunluk şartı aranacak. Oylarda eşitlik olması halinde, Daimi Komite Başkanının vermiş olduğu oy, kararı belirleyecek. Daimi Komite üyeleri dışında toplantıya katılanların oy hakkı bulunmuyor.
 
Daimi Komite üyelerine yapılacak bildirimler ve tebligatlar elektronik ortamda yapılacak.
 
Yıl içerisinde art arda üç toplantıya katılmayan Daimi Komite üyesinin üyeliği düşecek İlgili kurumdan yeni üye talep edilecek.
 
 Türkiye’de yerleşik kuruluşların belgelendirme kuruluşu olmak amacıyla Bakanlığa yapacakları başvurularda, başvuru belgesine, kuruluşça hazırlanan değerlendirme kılavuzu, değerlendirme uzmanlarının nitelikleri, bu uzmanların eğitimlerine ilişkin program bilgileri, kuruluşun 10 uncu maddede belirtilen niteliklere sahip olduklarına dair beyan belgeleri eklenecek. Kuruluş, değerlendirme uzmanlarına vermiş olduğu belgeler çerçevesinde, Bakanlığa başvurusunu takip eden 18 ay içerisinde TS EN ISO 17065 - Ürün Belgelendirmesi Yapan Belgelendirme Kuruluşları için Genel Şartlar Standardı ve TS EN ISO 17024 Personel Akreditasyon Standardı gereklerini karşıladığını tasdik eden akreditasyon belgesini Bakanlığa teslim edecek.
 
 Belgelendirme kuruluşu olmak için Bakanlığa yapılan başvurular incelenmek üzere Daimi Komiteye iletilecek. Daimi Komitenin incelemesi sonucunda yetkinliği haiz olduğu tespit edilen kuruluşlara Bakanlık tarafından yetki belgesi verilecek. Bakanlıkça yetki belgesi verilmeyen kurum veya kuruluşlar bu Yönetmeliğin konusu kapsamında faaliyet yürütemeyecek.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi