Tuzluca suyuna kavuştu…

Tuzluca suyuna kavuştu…
Tam anlamıyla 'Dağları Delen Ferhat', Celal Karaali'nin girişimleri sonucu yaklaşık 3 yıl boyunca süren zorlu bir çalışmadan sonra Hadımlı Köyü'nü 36 yıl sonra suya kavuşturdu

Tam anlamıyla 'Dağları Delen Ferhat', yaklaşık 3 yıl boyunca ve tüm olumsuz koşullara rağmen, Hadımlı Köyü'nü 36 yıldır hasret kaldığı sulama suyuna kavuşturdu. Geçmişi yüz yıl öncesine dayanan ve 36 yıl önce doğal nedenlerden dolayı kapanan Iğdır Tuzluca ‘Hadımlı Köyü Toprak Sulama Kanalı',3 yıl önce Celal Karaali'nin girişimleri sonucu Iğdır İl Özel İdaresi tarafından başlatılan çalışmanın neticesinde yeniden bölgeye hayat vermeğe başladı.

'Hadımlı Köyü için dönüm noktasıdır'

Ünlendi Köyü'nden yola çıkan ve Kuruağaç, Yukarı Sutaşı, Aşağı Sutaşı köylerini geçerek Hadımlı Köyü'ne ulaşan Toprak Sulama Kanalı’nın açılışı görkemli oldu. Hadımlı Köyü'ne ulaşan tepe noktada yapılan açılış törenine ilgili bürokratlar, konuklar ve köylüler katıldı. Kurban kesimi ve duaların ardından alkış ve sevinç gösterileri eşliğinde suyun akıtılması şeklinde yapılan açılış sırasında konuşan ve emeği geçen herkese  teşekkür eden İstanbul Kent Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve kanalın mimarı olarak kabul edilen Celal Karaali, kanalın köy için eşi bulunmaz bir nimet olduğunu, 35-40 yıl öncesine kadar insanları burada tuttuğunu belirterek; "Hadımlı Köyü sulama kanalı insanların burada yaşamasına bir vesileydi. Söz konusu olan o tarihlerde köyümüz 55-60 haneydi. Ancak kanalın doğal nedenlerden dolayı kapanmasıyla birlikte bölge hızla göç verdi ve gelinen noktada köylerde beşer-onar ev kaldı.İşte böyle bir noktaya gelen ve susuzluk nedeniyle boşalan köyümüzde yaşayanlardan Zekeriya Karaali'nin 'Bize yardım et, kanalımızın yeniden açılmasını sağla' demesiyle başlayan süreç, bugün bu noktaya gelmemize neden oldu. Köylülerin talebi doğrultusundu kendisini makamında ziyaret ettiğim ve durumu anlattığım Iğdır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, sağduyulu ve idealist bir yaklaşımla kanalın yeniden açılması talimatını verdi ve bugüne gelen süreç başladı" diye konuştu.

'Beni çok yordular'

Açılış sonrası suyla birlikte köye inen katılımcılar, burada hazırlanan özel mekanda yemek yedi ve ardından emeği geçenlere teşekkür belgeleri ile plaketleri sunuldu. Burada katılımcılara hitap eden ve 2009 yılı itibariyle bir çalışma başlattıklarını kaydeden Celal Karaali, şunları söyledi; "Göçün önlenmesi ve hatta tersine dönüşümün sağlanması adına çök önemli olan sulama kanalının yapımına başladığımızda kurum içinden ve köylülerimizden birçok insan bu suyun akacağına inanmadı; hayal olarak, boşuna çaba olarak niteledi. Kimileri de çalışmaları baltalamak ve katkı sunanları engellemek için elinden geleni yaptı. Ama ben inanıyordum, bu su akacaktı; çünkü Ferhat Akkuş'a ve Orhan Şaban'a güveniyordum. Benim kadar onlar da inanıyordu. Kurum içinden ve köylülerimizin bazılarından köstekler de gördük. Bunların yanı sıra Kuruağaç köylülerinin anlamsız ve kuralsız engellerine takıldık. Örneğin, her şeyini tamamladığımız kanalımızın suyunu Kuruağaç Köyü'nden geçiremediğimiz için açılışı bir yıl ertelemek zorunda kaldık. Yani bu mutlu sona ulaşırken hayatı boyunca toplum adına, doğa adına ve kendisinin dışındaki insanlar adına hiçbir şey yapmayan ve bildik tüm değerleri hiçe sayan, bu değerlerden nasibini almayan insanların tutumuyla karşılaştım ve üzüldüm. Gelinen noktada suyumuzun akıtılması adına benimle birlikte haraket eden ve araçlarıyla, mesaileriyle bir üçlü oluşturan Zekeriya  Karaali'ye, Hacı Zaman Kaysım'a ve Şemsettin Kaymaz'a ve zaman zaman da olsa destek veren köylülerimize çok teşekkür ediyorum. Bu kanal bir milattır ve bölgenin kaderini değiştirecektir. Artık tarımda daha çok verim alınacak, ağaçlandırma adına çok önemli yatırımları olacak ve bölgenin doğal dengesi değişecektir. Ayrıca, yeraltı sularımız çoğalacak, çayır çimenlerimizin sayısı ve verimi artacak, çiçeklerle birlikte arıcılık da önemli bir gelişme gösterecek. 



 

'Hayır yapmak herkese nasip olmaz'

Celal Karaali sözelerini şöyle tamamladı; "Bugün burada açılışını yaptığımız kanalın suyundan sadece insanlar değil, tüm canlılar faydalanacak. Ata topraklarımıza olan bir borcun ödenmesidir. Annemin babamın ve ölmüşlerimizin adına eşi bulunmaz bir hayırdır. Ben suyla gelen hayırın çok önemli olduğuna inanıyorum ve bu sudan faydalanacak hayvanların dualarına da razıyım. Ancak şunun altını da çizmek istiyorum; herkes para kazanabilir ama herkes hayır işleyemez, çünkü hayır işlemek herkese nasip olmaz. Bunun için öyle büyük maddi harcamalardan da söz etmiyorum, böyle bir işin ucundan tutmak, yürekten desteklemek, teşekkür etmek de bir hayırdır. Ancak hepimizin şahit olduğu gibi bazılarına bu hayıra ortak olmak dahi nasip olmadı."

 

'Bu mutluluk hepimizin başarısıdır'

Hadımlı Köyü Toprak Sulama Kanalı'nın açılışına katılan Iğdır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, "Açılışını yaptığımız kanal aslında DSİ Ünlendi Barajı Projesi kapsamında yer alıyor. Buraya yeni bir kanal yapma şansımız yok, yani DSİ buna izin vermez. Ancak sizin kanalınız eski bir kanal olduğu için bakım ve onarımı yaparak Hadımlı Köyü'nü yeniden sulama suyuna kavuşturduk" dedi. Toprak kanalın bölgeye katacağı değerlere ve köylülerin sevincine dikkat çeken Akkuş, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Hadımlı Köyü başta olmak üzere birçok köyün arazisini sulayacak olan Hadımlı Köyü Toprak Sulama Kanalı'nın açılışında bulunmaktan ve bu mutluluğu köylülerimizle paylaşmaktan dolayı çok mutlu oldum. Bir gerçeğin altını çizmek istiyorum; biz bürokrat olarak görevlerimizi yaptık ama bu kanalın hayata geçmesinde en büyük pay Celal Karaali'ye aittir. Bu arada bazı köylülerimize de öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Celal Karaali İstanbul'da yaşamasına, işini orada kurmasına  rağmen hiçbir zaman köyünü ve kentini unutmadı. Burada yaşayanlardan daha çok uğraş vererek bu suyun akmasına vesile oldu."

 

'Devletin imkanlarını kullanarak yaptık'

Yaklaşık 36 yıl sonra hayat bulan kanalı Iğdır İl Özel İdaresi imkanlarıyla yaptıklarının altını çizen Genel Sekreter Ferhat Akkuş; "Ancak buna bir istek ve bir de takip gerekiyordu. Celal Karaali her ikisini de yaptı ve köylülerimiz adına sürekli bizimle dialogda oldu. Böylece tüm zorluklara karşın sulama kanalını el birliği ile tamamladık. Zorluklar dedim, çüknü burası Ünlendi Barajı projesi kapsamında olduğu için resmi bir yatırıma DSİ izin vermedi. Biz de kanalı tarihten gelen haklarını da gözeterek bakım ve onarım kapsamında yeniden hayata geçirdik. Ancak yapımının tamamlanması tahminimizden de çok sürdü. Çünkü kanal güzergahında büyük kayalara denk geldik ve onları kırarak geçmek zorunda kaldık. Bir de borularla geçmemiz gereken bölgeler oldu ve ister istemez hem işimiz zorlaştı hemde işin maliyeti tahminimizden fazla oldu. Ancak Köylülerimizin gözlerindeki sevinci ve mutluluğu görünce tüm yorgunluğumuz gitti ve iyi ki bu kanalı hayata geçirmişiz dedirtti" diyerek sözlerini tamamladı.

'12 bin dönüm arazi sulanacak'

Hadımlı Köyü Toprak Sulama Kanalı'nın hayata geçmesinde teknik bilgisi, özverisi ve yakın takibiyle büyük pay sahibi olan İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Orhan Şaban ise kendisine sunulan teşekkür plaketini aldıktan sonra yaptığı konuşmada, suyla beraber gelen huzura ve mutluluğa değindi. Kanalın hayata geçmesine vesile olan ve üç yıl boyunca bıkmadan gelişmeleri takip eden Celal Karaali'ye teşekkür ettiğini söyleyerek sözlerine başlayan Orhan Şaban, şunları söyledi; "Sulama kanalının veya sulamanın önemini bir iki sözcükle anlatmak mümkün değil elbette. Bu suyla başta Hadımlı Köyü'ne ait yaklaşık 9 bin dönüm arazi sulanacak. Ayrıca Kuruağaç, Aşağı ve Yukarı Sutaşı köyleriyle birlikte Çiçekli Köyü ve Üçkaya Köyü'ne ait bazı tarlalar da sulanacak. Bu arazilerin  toplamı da 3 ile 4 bin dönüm civarındadır. Kaba bir hesaplama ile bu sudan  13 ile 15 bin dönüm arazi sulanacak. Bu vesileyle köylülerimiz yeniden sulu tarıma geçecek ve üretimleri büyük oranda artacaktır. Ve yine idda ediyorum; bugüne kadar göç veren köylerimiz, bu gün itibariyle göç alan duruma geçecekler ve insanlar artık köyüne sehip çıkacak." 



Taner Tazegün: 'Celal Karaali'nin değerini bilin'

Hadımlı Köyü'ne ait Kızıldüz bölgesinde erozyonla mücadele ve ağaçlandırma çalışmalarından dolayı kendisine teşekkür plaketi veren Celal Karaali'ye teşekkür eden ve kendisinin değerinin bilinmesi gerektiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanlık Müşaviri ( eski Iğdır il Çevre ve Orman Müdürü) Taner Tazegün, "Hadımlı Köyü'ne ait Kızıldüz bölgesinde 2500 dönüm alanı ağaçlandırdık ve etrafını tel çitle çevirdik. Bu çalışma erozyonla yok olan topraklarımızın korunması adınada çok önemliydi, Hadımlı Köyü'ne ait arazilerin gittikçe yok olmasının önüne geçilmesi adına da önemliydi. Burada bir gerçeğin altını çizmek zorundayım; bize bu alanı gösteren ve ağaçlandırılmasını isteyen, bu köyün önemli bir değeri olan Celal Karaali'dir. Kendisi bana gelmiş, bölgeyi gezdirmiş ve birilerinin engeline rağmen bu alanı ağaçlandırmamıza vesile olmuştur. Uzaklarda yaşasa da kalbi memleketi ve köyü için atan, köyüne hizmet etmek için ciddi anlamda mücadele eden Celal Karaali'nin değerinin bilinmesini istiyorum" şeklinde konuştu. 

 

'Muhtarınız yanımızda olmadı' 



Kızıldüz'de 2500 dönümü kapsayan erozyonla mücadele ve ağaçlandırma çalışmalarında köy muhtarının hiçbir katkısının olmadığını ve hatta tam tersi tutum içinde olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı; "Bu köyün muhtarının da böyle önemli ve hayırlı hizmetlerde yanımızda olmasını ve bizimle beraber haraket etmesini isterdim. Ancak kendisinden böyle bir yakınlık ya da katkı görmedik. Üstelik tam tersi tutumlarına şahit olduk ve  üzüldük. Şunu herkesin iyi bilmesini istiyorum; Kızıldüz bölgesinin ağaçlandırılması, doğaya ve Hadımlı Köyü'ne bir gelir kapısı olarak kazandırılmasına köy muhtarı değil, Celal Karaali sebep olmuştur. huzurlarınızda ben de kendisine teşekkür ediyorum." dedi.



Yüzlerce insanı buluşturan mutluluk 



36  yıl sonra gelen mutluluğu paylaşanlarHadımlı Köyü Toprak Sulama Kanalı'nın 36 yıl sonra akıtılması nedeniyle düzenlenen açılış törenine Iğdır İl Genel Sekteri Ferhat Akkuş, Orman ve Su İşleri Bakanlık Müşaviri Taner Tazegün, Tarımsal Hizmetler Müdürü Orhan Şaban, Ak Parti Iğdır Merkez İlçe Başkanı Hasan Güneş, Tuzluca Belediye Başkan Vekili Alper Aytekin, İstanbul’daki Iğdırlılar Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Emirali Karaali ve Başkan Yardımcısı Murat Bekem, Iğdır İl Özel İdaresi birim müdürleri, komşu köylerin muhtarları, davetliler  ve köylüler katıldı.

 

'Köyümüze su değil serum verildi' 



Kanalın yapımında büyük emeği olan ve günün anısına kendisine teşekkür plaketi verilen Hadımlı Köyü sakinlerinden Hacı Zaman Kaysim, plaketi aldıktan sonra yaptığı konuşmada çok önemli bir tesbitte bulundu. Kaysim, "Bu su bizler için ve bölgemiz için sıradan bir su değil, bir serumdur. Ölmek üzere olan bir hastaya verilen seruma benzetiyorum. Çünkü başta köyümüz olmak üzere bölgemiz ölmek üzere olan hastaya dönmüştü. Ve bu hastayı yeniden iyileştirerek hayada döndüren köyümüzün değeri Celal Karaali ile Genel Sekreter Ferhat Akkuş'a teşekkür ediyorum" diyerek duygularını dile getirdi. 

'Gencimizle ne kadar övünsek azdır'

Kanalın yapımında gösterdiği özveri ve katkılardan dolayı teşekkür belgesiyle takdir edilen Şemsettin Kaymaz ise suyun önemine vurgu yaparak; "Bu suyla köyümüzün kaderinin değiştiğine inanıyorum. Sulama Kanalımız 36 yıl önce tahrip oldu ve bu yüzden tarım durdu, köylü büyük şehirlere göç etti . Şimdi ise her zaman olduğu gibi bir kurtarıcı geldi ve hızır gibi yetişerek köyümüzü yeniden sulama suyuna kavuşturdu. Ben kendisiyle gurur duyuyor, böyle bir gencimiz olduğu için övünüyorum. Bu suyun 36 yıl sonra köyümüze kadar akmasını sağlayan köyümüzün değeri olan Celal Karaali'ye, Ferhat Akkuşa ve onunla birlikte hizmet veren Orhan Şaban'a ve emeği geçen diğer görevlilere teşekkür ediyorum" dedi.

'Hayallerimiz gerçek oldu'

Bütün zorluklara karşın köyünü terk etmeyen ve kanalın yapımı için büyük özverilerde bulunan Zekeriya Karaali, hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadığını ifade ederek; "Kanalın açılmasını Celal Karaali'den ben talep ettim. Bu su benim için bir hayaldi ve bugün gerçek oldu. Sulamaya hasret kaldığımız günden beri köyümüz sürekli göç verdi ve geride benim gibi birkaç ev kaldı. Yani göç vermeye başladığında 60 hane civarında olan köyümüz bugün 5 haneye kadar düştü. Bunun nedeni de susuzluktu. Kanalın yeniden akmasıyla birlikte bizim köyümüzle birlikte kanal güzergahında bulunan tüm köylerin doğası ve kaderi değişecektir. Artık geleceğe daha umutlu bakıyorum. Buna vesile olan Celal Karaali'ye, Ferhat Akkuş'a, Orhan Şaban'a ve bizimle birlikte dağları yararak kanalımızı açan operatörlerimize çok teşekkür ediyorum. Ben birşeyi merak ediyorum, kanalın yapımı adına üç yıldır verdiğimiz mücadelede yanımızda olmayan, karşımızda olan ve maddi manevi hiçbir katkı sunmayanlar bugün itibariyle nasıl davranacaklar. Onlara çağrım, utanmayın, haketmesenizde bu sudan sizde faydalanacaksınız. Ama bundan sonar bari köyümüz adına yapılan çalışmalarda dün olduğu gibi davranmayın. Yapılan güzellikler hepimiz içindir" diye konuştu.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.