Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

ZEHİRLİ KİMYASALLAR -1

ZEHİRLİ KİMYASALLAR -1

Yine okuyup atmamamız gereken, insan sağlığını çok yakından ilgilendiren bir konuya giriyoruz. Birkaç hafta sürebilir, çok önemli olduğu için uzun, uzun inceleyeceğiz. Arşivimizde bulunsun. Gün geliyor bir lise öğrencisinin ödev konusu oluyor. Neden organik gıda tüketmeliyiz. İnsan yapımı kimyasal maddeler, 20. yüzyılın en büyük yenilikleri arasındadır. Sentetik kimyasallar olmasaydı ne televizyondan, ne bilgisayardan, ne de pet şişelerden söz edebilirdik. 1930 yılında, tüm dünyada 1 milyon ton olan kimyasal madde üretimi, bugün 400 milyon tona çıkmıştır.

İnsan yapımı kimyasal maddelerin büyük miktarlarda üretimi, yeryüzünde son 70 yıldır var olmasına karşın, bu süre içinde dünyanın uygarlıktan en uzak noktaları bile kimyasal maddelere maruz kalmıştır. Bugün, kutup ayılarından yağmur ormanlarında yaşayan bir kurbağaya, ıssız bir köşede yeni doğmuş bir bebeğe kadar, insan yapımı kimyasalların bulaşmadığı tek bir canlı kalmamıştır. Yapılan testler insan vücudunda 300'den fazla kimyasal madde bulunduğunu en büyük üretim hacmine sahip kimyasalların %86'sının güvenilirliği, hala kesin olarak bilinmemektedir. Bazı kimyasalların insan vücudunda biriktiği, bazılarının insan ve hayvanlarda hormon sistemine ciddi zararlar verdiği bilinmektedir.

Hormonların bozulması yalnızca üremeyi değil, vücut gelişimini ve davranışları da etkiler. Hem hayvanlar, hem de insanlar, henüz rahimde cenin halindeyken insan yapımı birçok kimyasala maruz kalır. İnsan yapımı kimyasalların giderek artan bazı kanser türleri, doğuştan gelen sakatlıklar ve çocukların bağışıklık sistemindeki sorunlar gibi bir takım rahatsızlıklarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Son yıllarda hormonlarla ilgili kanser türleri hızla ve önemli ölçüde artış göstermiştir. Tüm dünyada göğüs kanseri oranı % 50 oranında artarken, prostat ve testis kanserleri neredeyse iki katına çıkmıştır. Peki ne Yapmalıyız? Çocuklarınız ve sizin için: -İçeriğinde polikarbonat bulunan biberonları satın almayın.
-Piyasadaki biberonların çoğu, bisfenol A içeren polikarbonattan yapılmıştır. Bisfenol A, biberonun içindeki sıvıya geçebilen, hormon sistemine zarar verici bir kimyasaldır. Biberonun ambalajındaki PC7 yazısı ya da geri dönüşüm üçgeni
içindeki 7 rakamı, ürünün içeriğinde polikarbonat kullanıldığını belirtir. Eskimiş biberonları kullanmayın. Çocukların iki yıldan daha eski PVC oyuncaklarla oynamasına izin vermeyin. Çocuklar için plastik logo taşımayan ve kimyasal işlemden geçmemiş giysileri tercih edin. Sentetik kokulu kozmetikleri kullanmak yerine; doğal ürünlerden yapılmış, kokusuz kozmetikleri kullanın.
Triklosan içeren diş fırçalarını, diş macunlarını ve ağız sularını kullanmayın. Tehlikeli kokuları ve uçucu organik kimyasalları emebilen vinil yer malzemesinden uzak durun. Sevgili okurlar, anneler, yeni anne olmuşlar ve olacaklar, bu yazı dizisini takip edin. Bu konuya bir iki hafta devam edeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.
 Kaynaklar: Dr. Kadir Özel Yararlanılan Kaynaklar:  Nelson Pediatri,  Olcay Neyzi Pediatri

Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi