Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

ZEHİRLİ KİMYASALLAR -2-

ZEHİRLİ KİMYASALLAR -2-

Geçen haftadan devam ediyoruz, yine annelere, anne olacaklara bu yazı dizisini takip etmelerini hatta kesip arşivlemelerini tavsiye ediyoruz. Çocuklarınızın, özellikle bebeklerinizin sağlığını yakından ilgilendiren, onları kanserden koruyan tavsiyelerimiz;
-Klorinle ağartılmış kağıt bazlı temizlik ürünlerini kullanmayın.
-Ürünlerinde phthalates kullanılmadığını belirten markaları tercih edin.
-İçinde böcek öldürücü bulunan bit şampuanlarını kullanmayın. Bunlar tümüyle
zehirli kimyasallardır. Plastik bit tarağı kullanarak, saçları ıslakken tarayın.
-Taze meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan ve soymadan yemeyin. Konserve
gıdalardan uzak durun.
-Triklosan içeren plastik kesme tahtalarını, bulaşık bezlerini, süngerleri, deterjanları, sabunları ve dezenfektanları kullanmayın.
-Streç film kullanmayın.
-Ambalajında PVC3 ve PC7 yazılarını ya da geri dönüşüm üçgeni içinde 3 ve 7
sayılarını gördüğünüz ürünleri almayın.
-Taze, organik gıdaları işlenmiş gıdalara tercih edin. Su filtresi kullanın.
-Yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimini en aza indirin. Ton balığı gibi yağ oranı yüksek balıklar, yüksek düzeyde kimyasal madde içerebilir. Bu durum özellikle çocuklar, hamile kadınlar, hamile kalmayı planlayan ya da bebek emziren kadınlar için zararlıdır.
Hormonlu Gıdalar:

Hormon kullanılarak üretilen bitki ve etler, sürekli tüketildiği zaman vücuttaki hormon dengesi bozulabilmekte ve bunun sonucunda birçok hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Vücudun bağışıklık sisteminin bozulması, şişme ve yağlanma gibi durumlar, bazı vitaminlerin kullanılamaması, hücrelerin zayıflayarak kanser hastalığına yol açılması gibi durumlar bu çerçevede sayılabilir. Aslında kimi çiftçilerimizin insan sağlığını göz ardı ederek, daha fazla ürün elde edebilmek için hormonlara başvurmaları kendilerine de zarar vermektedir. Bir kere, sahip oldukları topraklar kirlenmektedir.

İkinci olarak, halkın bu konuda bilinçlenmesi sonucunda bu ürünlere talep azalmakta ve fiyatlar düşmektedir. Bir kere hormonlu ürünlerden mümkün mertebe kaçınmalıyız. Dış görünüşlerinden tespiti zor olsa da mesela çekirdeksiz, içi vıcık vıcık olan domatesler, içi süngerimsi olan çekirdeksiz patlıcanlar, keza çekirdeksiz kabaklar gibi sebzeler ile çekirdeksiz üzüm ve elma gibi tabii görünümü bozuk meyvelerden uzak durmalıyız. Ayrıca hormonlar, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve çeltik gibi hububatlarda da hasatı kolaylaştırmak için kullanılabilmektedir. Tarım Bakanlığımız, batılı ülkelerdeki muadilleri gibi kendi halkının sağlığını düşünmeli ve bazı ülkelerde olduğu gibi topraklarımız daha fazla kirlenmeden, hormon ve diğer zirai ilaçların kullanımı sınırlandırılmalı hatta hepten ortadan kaldırılmalıdır.
Haftaya organik gıdalardan söz ederek konuyu bitireceğiz. Anneler kendinizin ve çocuklarınızın sağlığı için dikkat. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi