Engel tanımıyorlar

Engel tanımıyorlar
Beylikdüzü Azime Yılmaz İlköğretim Okulu Görme Engelliler Sınıfı öğrencileri, bir ilk olan ve Beylikdüzü Belediyesi Merkez Kütüphanesi’nde uygulamaya konulan sesli okuma makinası ile kitap dinlediler.

Beylikdüzü Belediyesi Merkez Kütüphanesi, görme engelliler için başarılı bir projeye imza attı. Hizmete sunduğu Braille alfabesi, kabartma klavye, sesli yazılım programı ve sesli okuma makinesi ile engelli vatandaşlar artık engel tanımıyor. Kütüphaneyi ziyarete gelen Azime Yılmaz İlköğretim Okulu Görme Engelliler Sınıfı öğrencileri kütüphane görevlilerinin de yardımıyla kitap ve filmleri sesli şekilde dinlediler. Engelli çocuklar ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Merkezi’ne (GATEM) de üye oldu. Belediye Merkez Kütüphanesi Sorumlusu Hilal Çuhadar, görme engelli çocukların kendi özel şifreleriyle GATEM’e giriş yaptıklarında elektronik ortamda istedikleri kitap, film ve müzikleri sesli şekilde dinleyebileceklerini belirtti. Öğrencilerin belediyenin araçları ile kütüphaneye getirileceğini belirten Çuhadar, burada çeşitli etkinliklere de katılacaklarını ifade etti.
Öncü bir uygulama…
Beylikdüzü Belediyesi, görme engelli vatandaşların bilgi kaynaklarına erişmesi amacıyla başlattığı projede, sesli okuma makinası ile kütüphanedeki tüm kitaplar taranarak bilgisayar ortamına yükleniyor ve sesli olarak engelli vatandaşlara aktarılıyor. Ayrıca Göme Engelliler Yazılım Programı ile Boğaziçi Üniversitesi (GETEM) vasıtasıyla dünya sesli kitap koleksiyonuna erişim de sağlanabiliyor. Özellikle görme engellilerin kullanabilmesi için hizmete sunduğu Braille alfabesi, kabartma klavye, sesli yazılım programı ve okuma makinesi ile Beylikdüzü Belediyesi Merkez Kütüphanesi, yine öncü bir uygulamaya adım atıyor.
Diğer belediyelerde bu sistem mevcut değil
Görme engellilere hizmet veren sistemin sadece ilçe halkına değil; başka ilçelerden gelen vatandaşlara da hizmet verdiğini belirten Çuhadar, bu sistemin başka belediyelerin bünyesinde olmadığını ifade etti. Kurulan sistem ile elektronik ortamda yer alamayan bir metnin bilgisayarla taranarak sesli hale getirildiğini ifade eden Çuhadar, uygulamanın İstanbul’da başka hiçbir ilçe belediyesinde olmadığını ifade etti.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun’un eğitime çok önem verdiğini belirten Çuhadar, “Engellilerin de kütüphane imkanlarından en verimli şekilde faydalanabilmeleri için büyük emek harcadık” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.