Düştüğüne değdi...

Düştüğüne değdi...
Türkiye Omurilik Felçliler Derneği (TOFD)'nin düzenlediği 4. Şükrü Sürmen Sempozyumu Beylikdüzü Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.


"Engele ruhsat verme" konu başlıklı sempozyumda, engellilerin karşılaşabileceği sorunların bertaraf edilmesi adına yerel yönetimlere ve merkezi idareye düşen sorumluluklara değinildi, engelli bireylerin yaşam haklarını ihlal eden yapılanmalara ruhsat verilmemesi gerektiğine işaret edildi. Sempozyumda ayrıca, TOFD Genel Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya ile birlikte Beylikdüzü sokaklarında engelli duyarlığını yaygınlaştırmak ve engellilerin kamu hizmetlerinden faydalanabilmesi için "Erişilebilirlik"sorununa dikkat çeken Dilek İmamoğlu'na bir plaket verildi.

 

Geçirdiği bir trafik kazası sonucunda tekerlekli sandalyeye mahkum kalan TOFD Genel Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya ile birlikte engellilerin yaşam içerisinde kaldığı zorluklara dikkat çekmek için tekerlekli sandalye ile bir gün geçirenBeylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek Kaya İmamoğlu, ilçe merkezinde kullandığı ilk engelli rampasında düşmüştü. Bayan İmamoğlu, dik ve standart dışı yapılan rampaların engelliler için uygun olmadığını tespit etmiş, karşıdan karşıya geçişi sağlayan engelli yollarının da uygun olmadığını yaşayarak görmüştü. Beylikdüzü'nde şahit olduğu sorunlu alanları belediye başkanı eşine intikal ettiren Bayan İmamoğlu, sorunların çözümünde aktif rol alarak dikkatleri üzerine çekti.

 

Erişilebilirlik sorununda algı yaratmak için Dilek İmamoğlu ile birlikte rol üstlenen TOFD Genel Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya ise yaşadıkları o güne ait şu anekdotları paylaştı:

 

"Tekerlekli sandalyeyi birkaç gün önce Dilek hanıma verdim. Evde sandalye ile dolaşmış. Eldiven kullandığımı görmüş, o da benim gibi eldivenlerini kesmiş.O gün evinden alarak projeye başladık. Basamaklar yüzünden halk ekmek büfesinden ekmek alamadık. ATM'leri kullanamadık çünkü engellilerin kullanabileceği bir seviyede değildi, şifremizi başkasına vermemiz gerekiyordu. Gün boyunca sandalyeden hiç kalkmadı. Engellilere özgü WC'yi bulmadan WC'ye bile gitmedi."

 

Sempozyum kapsamında bir konuşma yapan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, hassasiyetinden dolayı eşine teşekkür etti, "Bazı konular vardır ki o konuların siyaseti olmaz. Politik bir makamı olmaz, ya da ajitasyonla bir yere varılmaz. O konular, gerçektir ve hayatın ta kendisidir.Engelliler ve engelliliğin çözümü adına dikkat ederek konuşmalıyız. Engelli kavramının ne olduğunu bu ülkede yeni yeni öğreniyoruz. Bu işin siyaseti olmaz. Engelli konusunda niye bu kadar geriyiz, neden bu kadar ihmal etmişiz düşünmeliyiz. Hepimiz bundan dolayı utanmalıyız" şeklinde sözler sarf etti. Başkan İmamoğlu konuşmasına, toplumda engellilere bakış açısındaki değişikliğin zaruri olduğuna değindi, "Bu değişim, akılla, mantıkla ve kesinlikle vicdanla olur" dedi.

 

Belediye başkanı olarak kendisininde mesuliyet duygusu taşıdığını iafde eden Başkan Ekrem İmamoğlu "Ben belediye başkanı olarak mesulum, benim arkadaşlarım da mesul. Toplumu bilinçlendirme yolunda elimden gelen çabayı göstermeye devam edeceğim. Bu konuda keşke yapacağımız iş az olsaydı da biz de tamamlayıcısı olsaydık. Ancak görülüyor ki başlatan biz olacağız. Umutsuz değiliz, kısa sürede çok büyük işler yapacağız" diye konuştu.

 

TOFD tarafından bir plaketle ödüllendirilen Dilek İmamoğlu, "Bu yaşadıklarım, sizinle birlikte yaşadığım çok güzel bir tevrübeydi. Her belediye başkanı eşi bunu yapar mı bilemiyorum ama herkes bunu yaşamalı. Engelleri birey olarak tek başına aşamayız ama hep birlikte üsetsinden gelebiliriz. Kaldırımların ya da rapmaların dik oluşu sadece engellilerin değil, aynı zamanda bir bebekli anne, bir yaşlı amcanın da sorunu" tespitini yaptı. Bayan İmamoğlu, Gazete İstanbul'a yaptığı açıklamasında ise "O gün benim hayatımda hep özel bir gün olarak kalacak. Düştüğüm konusuna gelince, o an çok fazla etkilendiğimi söyleyemem. Ancak daha sonra birçok zorluklarla karşılaştığımı gördükçe gerçekten etkilendim. Yarına dair kimin ne olacağı belli değil. Belki ben ya da ailemden birisi engelli durumuna düşebilir. Eğer bugünkü engellilerin yaşam koşullarını düzeltmezsek, yarın o koşullar bize zorluk çıkarır. Aslında engelliler adına bir şeyler yapanlar onlardan ziyade kendi geleceklerine yatırım yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.