İHH yola Mavi Marmara olmadan devam edecek

İHH yola Mavi Marmara olmadan devam edecek
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara ile Tel Aviv arasında Mavi Marmara gemisi nedeniyle yeni bir kriz çıkmaması için tavsiyelerde bulunsa da İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) kararını değiştirmedi.

Mavi Marmara’yı teknik sebeplerden dolayı sefere çıkaramayan İHH, Avrupa’dan gelecek temsili Mavi Marmara gemisi ile yola çıkmaya hazırlanıyor. İHH’nin Gazze’ye yeni bir filo gönderme kararının ardından Davutoğlu yaptığı açıklamalarda, “Yardım filosu, Mısır’ın Refah sınır kapısını açması ile yaşanacakları ve İsrail’in Filistin’de kurulacak yeni hükümeti nasıl göreceğini beklemeli” uyarısında bulunmuştu. Bu uyarıya rağmen İHH’nin kararında bir değişiklik olmadı.

Teknik nedenler

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Mavi Marmara gemisinin teknik nedenlerden dolayı 10 gemilik Gazze’ye yardım filosuna katılamayacağını söyledi. Mavi Marmara’nın gitmeyişinin hükümetle bir ilgisi olmadığını anlatan Bülent Yıldırım, “Siz gidecek misiniz?” sorusuna ise, “Teknik nedenlerden dolayı istediğimiz belgeleri alamadık. İHH’den arkadaşlar olacak ancak Mavi Marmara’dan başka bir gemiyle katılmayı düşünmüyorum” yanıtını verdi. Konvoyda 10 gemi olacağını söyleyen aynı zamanda Yahudi kökenli olan konvoyun koordinatörü İsveçli temsilci Dror Feiler ise, “İsrail bütün halkı cezalandırma politikasına devam etmektedir. İsrail’in engellemeleri sebebiyle ufukta söz edilen yardımın ulaştırılacağı ihtimali de gözükmemektedir. Bizim rotamız Gazze’dir” dedi. Ankara’da açıklama yapan İHH Dışilişkiler Bölümü’nden İzzet Şahin ise şunları söyledi: “Hükümetten baskı olsa filoya Türkiye ayağından kimse katılmazdı. Avrupa’dan Mavi Marmara’yı temsilen bir gemi yetiştirmeye çalışıyoruz. O gemi yetişmese de yola çıkacağız. Mavi Marmara tamir edildiği zaman o da yola yeniden çıkacak.”

Kızılay yardımı kabul

İsrail, Türk Kızılayı tarafından bağışlanan tıbbi malzemelerin Gazze Şeridi’ne girişine izin verdi. İsrail ordusunun dün yaptığı açıklamada, “İlgili tıbbi malzeme, son zamanlarda alarm veren Gazze hastanelerine iletilecek” denildi. İsrail Deniz Kuvvetleri’nden üst düzey subay ise, “Eğer gemilerde güçlerimize karşı aynı şiddet uygulanırsa, yaralılar olması olasılığı büyüktür” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.