ORMAN KANUNU

ORMAN KANUNU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Esenler Belediyesi arasında imzalanan bir "Ortak Hizmet Protokolü"nde yetki krizi yaşandı. Eyüp Belediyesi sınırlarında bulunan Göktürk Göleti çevresindeki 56 hektarlık mesire alanının İBB tarafından Esenler Beledi

Mülkiyeti Orman Bakanlığı'na ait arazinin, İBB ile Esenler Belediyesi arasında imzalananan bir protokolle Esenler Belediyesi'ne tahsis edilmesinin yasalara uygun olmadığı yapılan Sayıştay denetlemesinde belirtildi. Sayıştay uzmanı incelemesinde, İBB'nin mülkiyetinde olmayan 56 hektarlık arazinin, daha önce İl Çevre Müdürlüğü'nce Esenler Belediyesi'ne ihale edildiğini, ancak S.S. Göktürk Sulama Köyü Kooperatifi tarafından açılan dava sonucu, İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nin sözkonusu arsa için İBB'yi yetkilendirdiğini belirtti, ihalenin yok hükmüne düştüğünden bahsetti.

Yıllarca Göktürk belde sakinlerince kullanılan Göktürk Göleti ve çevresi, Göktürk Belde Belediye başkanlığının ısrarlı taleplerine karşın, belde halkının kullanımına açılmadı. Bu zaman zarfında Esenler Belediyesi, ilçesinde yeterli oranda yeşil alan ve piknik yeri olmadığı gerekçesiyle Esenler'den 50 km. uzaklıktaki Göktürk Göleti çevresindeki 56 hektarlık alanın kendilerine tahsis edilmesini istedi. İBB, talebi yerinde görerek, mülkiyeti Orman Bakanlığı'na ait, tasarruf yetkisi kendisinde bulunan arazinin Esenler belediyesi'ne tahsis edilmesi için 12/07/2013 tarih ve 2013/1581 sayılı Meclis kararını çıkarttı. İBB, genel saha temizliği ve güvenliği sağlanması kaydıyla Göktürk Göleti çevresindeki ormanlık alanın 5 yıl boyunca kullanımını ve Tabiat Parkı'na giriş ücretini toplama yetkisini Esenler Belediyesi'ne verdi.

Yapılan düzenlemenin mevzuata aykırı olduğunun altını çizen Sayıştay uzmanı, İBB'nin kendisine ait olmayan bir mülkiyet üzerinde tahsis kararı almasının mümkün olmayacağına değindi, işlemin iptal edilmesini istedi. Esenler Belediyesi'nin önce İl Çevre Müdürlüğü, ardından İBB ile yaptığı hukuki işlemlerin ikisinde de yasal sorun yaşamış olması, Göktürk halkının mücadelesinin haklı olduğunu gösterdi.

Göktürk'te yaşayan bazı vatandaşlar, "Tarlalarımızı sularken, göletten istifade ediyorduk. Göktürk, belde iken belediye başkanımız göletin çevresinin kullanım hakkının Göktürk Belediyesi'ne verilmesi için çok mücadele etti ama netice alamadı. Beldelerin kapatılmasıyla Eyüp Belediyesi'ne bağlandık. Gölet, Eyüp'e 22 km. Esenler'e ise 50 km. uzaklıkta. Nedenini bilmiyoruz ama kesinlikle işin içinde rant olmalı ki Esenler Belediyesi bu yüzden bölgede ısrarcı davranıyor. Eyüp Belediye Başkanı kendi sınırları içeisindeki bir alanı istemedi, hatta bana yaramaz dedi. Esenler Belediyesi mesire alanına sık sık turlar düzenliyor. Meclis üyeleri ve siyasiler de buaradaki sosyal evlerde keyif sürüyor" iddiasında bulundu. Göktürk mahalle sakinleri, alanın, bölge halkının hizmetine açılması yönündeki taleplerinin dikkate alınmasını istiyor.

Sayıştay uzmanın 2014 Ağustos ayı denetlemesinde ortaya çıkan yeni gelişmeler ışığında, Göktürk Göleti ve çeversindeki mesire alanları ya İBB tarafından kullanılacak ya da Orman Bakanlığı'na devri sağlanacak. İBB'nin, sadece tasarruf hakkı bulunduğu Göktürk Göleti ve çeveresindeki 56 hektarlık alan için bir başka kurumla devir sözleşmesi imzalaması ya da ihaleye çıkması yasal olarak imkansız görünüyor.

 

KAYNAK: GAZETE İSTANBUL

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.