Haberdar Gazetesi Sağlık Yılbaşı yemeği sağlığınızı bozmasın

Yılbaşı yemeği sağlığınızı bozmasın

Yılı unutulmaz kılacak yılbaşı sofraları için yapılan hazırlıklar devam ederken, yine akıllarda aynı soru var: O gece neler yemeliyim; nelerden kaçınmalıyım? Yılbaşı sofraları için önerilerde bulunan Central Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Deregözü, o gece için, “Yılbaşı gecesinde porsiyon kontrolünü koruyarak, ne yediğimizin ve içtiğimizin farkında olarak tüketmeliyiz.

Sebze ağırlıklı başlangıçlar tercih etmeli, ağır sos ve kızartma besinlerden uzak durmalıyız içecek tercihi olarak alkol tüketilecekse miktarı sınırlandırmak ve yanında mutlaka su içmek, gazlı ve şekerli içecekler yerine su veya maden suyu tercih etmek gece boyunca dengeyi korumaya yardımcı olacaktır” dedi.

Yeni bir yıla yeni umutlarla,heyecanlarla ve hayallerle başlamanın en keyifli yeri şüphesiz aile veya arkadaşlarla planlanan geleneksel yılbaşı sofralarıdır. İştah açıcı aynı zamanda bol kalorili yemekler ve zengin atıştırmalık çeşitleriyle hem mideyi hem gözü dolduran yılbaşı sofraları kontrolsüz kalori alımına ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Yılbaşı gecesi için sağlıklı beslenmenin temel prensipleri arasında ilk olarak gün içerisinde öğün atlamadan, dengeli beslenmek bulunuyor. Akşam yemeğine aşırı aç bir şekilde ve ‘çok acıktım’düşüncesi ile oturulmamasının yerinde olacağını vurgulayan Central Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Deregözü, “Porsiyon kontrolünü koruyarak, ne yediğimizin ve içtiğimizin farkında olarak tüketmeliyiz. Sebze ağırlıklı başlangıçlar tercih etmeli, ağır sos ve kızartma besinlerden uzak durmalıyız.içecek tercihi olarak alkol tüketilecekse miktarı sınırlandırmak ve yanında mutlaka su içmek, gazlı ve şekerli içecekler yerine su veya maden suyu tercih etmek de gece boyunca dengeyi korumaya yardımcı olacaktır” diyor.

Ertesi gün aç kalmayın!

Yılbaşı gecesinde genellikle 3–4 çeşit yemek servis edildiği için dengeli bir menü planlaması önem taşıyor. Beslenmeve Diyet Uzmanı Deregözü, ana öğünlerde protein ağırlıklı seçeneklerin yeralmasını, vegan bireyler için ise kuru baklagil bazlı alternatiflerin sunulmasını öneriyor. Et, tavuk ve hindi gibi protein kaynaklarının kızartma yerine fırında pişirilmesi, yağlı soslardan kaçınılması gerektiğini vurguluyor. Öğünlerde posa desteği sağlayan sebzelerin mutlaka yer alması; salata veya sebze haşlama ile birlikte yoğurt ya da hafif yoğurtlu mezelerden oluşan dengeli bir tabak sunulması gerektiğini belirtiyor. 

Yılbaşı akşamına dair en yaygın inanış “gece geç saatte yemek kilo aldırır” düşüncesidir oysaki kilo artışının ana sebebi geç saatte yemek değil toplam enerji alımının fazlalığından kaynaklanıyor. Bu nedenle “Ertesi gün sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam etmelisiniz. Kalorisiz ve şok detoks programları uygulamanıza gerek bulunmadan sebze ağırlıklı hafif ve dengeli bir beslenme modeli yeterli olacaktır. Bir gün çok kaçırıldıysa ertesi gün aç kalınmalı yaklaşımı metabolizma dengesini bozabilir ve yeme ataklarını artırabilir” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Deregözü, bunun yerin en normal beslenme düzenine geri dönmenin en sağlıklı yaklaşım olduğunun altını çiziyor.

Kronik rahatsızlıkları olanlar aşırı tüketimden kaçınmalı!

Yılbaşı sofralarına ait en çok sorulan soruların başında diyabet, hipertansiyon, böbrek veya kalp-damar hastalığı olanların o gece neler yemelerine dair… Bu hastalıklardan mustarip hastalar yılbaşı gecesi, mümkün olduğunca kendi beslenme düzenlerine sadık kalmalı veani, aşırı tüketimden kaçınmalıdır. Diyabet hastalarının insülin kontrolünü mutlaka yapması ve basit şeker içeren tatlılar, beyaz unlu ürünler ve şekerli içeceklerden uzak durması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Deregözü,“Kızartmalar, işlenmiş etler ve yüksek sodyum içeren besinler yerine ızgara,fırın veya haşlama yöntemleriyle hazırlanmış, sebze ve protein dengesi sağlanmış öğünler tercih edilmelidir. Porsiyon kontrolü, alkol tüketiminin sınırlandırılması veya tamamen kaçınılması ve yeterli su alımı, kan şekeri,tansiyon ve sıvı dengesinin korunması açısından özellikle önemlidir” diyor.

Özellikle böbrek hastalarının muz,portakal, avokado, patates, domates gibi potasyum, sodyum ve fosfor içeriği yüksek gıdalardan uzak durmasının yerinde olacağını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Deregözü, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Yüksek protein tüketiminden kaçınılmalıdır. Salam, sucuk, hazır çorbalar, paketli atıştırmalıklar gibi tuzlu ve işlenmiş ürünler, gazlı içecekler, sakatatlar, işlenmiş peynirler ve aşırı süt ürünleri tüketmek potasyum ve fosfor yükünü artırabilir.”

Rezene, anason,papatya tercih edin

Peki, yılbaşı sonrası şişkinliği azaltmak için neler tüketilmesi gerekiyor? Buna yönelik olarak genellikle posa,su ve doğal prebiyotik içeriği yüksek besinlerin tercih edilebileceğini; yoğurtve kefir gibi fermente ürünlerin bağırsak florasını destekleyeceğini ve kabak,enginar, pırasa ve yeşil yapraklı sebzelerin yüksek su içeriği nedeniyle sindirimi ve ödem atımını kolaylaştıracağını kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Deregözü,rezene, anason, papatya ve nane-limon gibi bitki çaylarının gaz ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olurken, yeterli su tüketiminin de ödemin atılmasını destekleyebileceğini söylüyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *