Genç: Madımak kararı geri alınmalı

Genç: Madımak kararı geri alınmalı
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Sivas Valisi'nin Madımak Oteli önünde anma toplantısı yapılmasına izin vermeyen kararını geri alması gerektiğini belirterek, ''Geri almaması durumunda meydana gelecek olayların sorumlusu kendisidir'' dedi.
 TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "boykot" krizinde devreye girmesiyle ilgili soruları yanıtladı. "Ben Abdullah Gül'ün bir şey yapacağına inanmıyorum. Abdullah Gül iyi bir AKP'lidir" diyen Genç, şöyle devam etti:

"Kesinlikle Erdoğan'ın direktifi dışında Abdullah Gül'ün de bir şey yapacağına inanmıyorum. Dolayısıyla buradan bir keramet çıkacağına inanmıyorum. Abdullah Gül ile görüşmenin sonucu değiştireceğine inanmıyorum."

"Bahçeli'nin tavrı doğru mu" sorusuna da Genç, "Tabi. Şahsen Gül'ün bu aşamada Tayyip Erdoğan'ın istemediği bir şey yapacağına inanmıyorum" dedi. "Kemal Bey çıktı ama" hatırlatması üzerine Genç, şöyle dedi:

"Olabilir, Kemal Bey problemlerin hallini istiyor. Belki o düşüncede olabilir. Genel Başkanım ben saygı duyuyorum ama ben şahsen Gül'ün, Tayyip Erdoğan'ın emirleri dışında bir şey yapacağına inanmıyorum."

Yemin etmeyen milletvekillerinin yasama çalışmalarına katılabileceğini ve oy kullanabileceğini belirten CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, "İçtüzük'te, 'yemin etmeyen bir milletvekili Meclis'ten çıkarılır', diye bir ceza var mı, yok" dedi.
TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Sivas Valiliği'nin, Sivas katliamını anma etkinlikleri ile ilgili kararını eleştirdi. Karara tepki gösteren Genç, "Hükümeti ikaz ediyorum. Ben de yarın oraya gideceğim, anma töreninin yasaklanmaması gerekir. Valiliğin aldığı kararı geri almasını istiyorum" dedi.

Dicle'nin durumu

Hatip Dicle ile ilgili YSK'nın seçimden önce verdiği kararı eleştiren Genç, "'Seçime girsin', dedi. Bana göre orada verilen karar Anayasa ve hukuka aykırı bir karardır. Hatip Dicle milletvekili seçildikten sonra, mazbatasını aldıktan sonra, o mazbatayı iptal edemezsiniz, o yetki YSK'da değildir. Mahkumiyet kararı Anayasa'nın 85. maddesine göre Meclis'te okunurdu ve Hatip Dicle'nin milletvekilliği de kendiliğinden düşerdi" dedi.

Türkiye'de hukuk olmadığını iddia eden Genç, "Hukuk AKP'den yana. AKP kendi diktasını ve kendi göre hukuk rejimini kurmuş. Artık Türkiye'de yaşamak da bence çok büyük bir tehlike" dedi.

Bir basın mensubunun sorusu üzerine Genç, "Parlamentoda yemin etmek manevi bir bağlılık ama yemin etmemenin bir müeyyidesi belirlenmemiş" dedi.
Yemin etmeden parlamento çalışmalarına katılacağına dikkat çeken Genç, "Yemin etmeyen bir milletvekilinin hangi haktan yararlanamayacağına ilişkin ne İçtüzük'te ne Anayasa'da bir hüküm yok. Yemin etmeyen bir milletvekili parlamentoya katılır, yasama faaliyetine katılır. Bunu engelleyen bir hüküm yok"
dedi.

Bir basın mensubunun, "Yemin etmeden de oy kullanabilir misiniz" sorusuna Genç, "Tabii, kullanırız, engel yok" dedi.
Bir basın mensubunun, "Oy kullanmanız halinde tavrınızda geri adım atmaz mısınız" sorusuna ise Genç, "Böyle bir imkanımız var ama partimiz derse, Meclis'e katılırız, otururuz ama hiçbir faaliyete katılmayız ona da katılırız. Partinin protesto hareketine katılırız ama Meclis çalışmasına da katılmayız, oy da vermeyiz ama partinin de bunun devamında karar alması lazım" dedi.

Pazartesi günü yapılacak Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgili sorulara da Genç, "Katılıp, kullanabiliriz, bir engel yok. (Aday gösterebilir misiniz?) Aday da gösterebilir. AKP'de, CHP'de, MHP'de, BDP'de gösterebilir" dedi.

"Ezbere konuşuyor"

"Komisyonlar oluşturulabilir mi" sorusuna da Genç, Anayasa'nın 94. maddesini hatırlatarak, "Bana göre de oluşturulamaz. Anayasa'da da ara seçimle ilgili bir madde var. Yüzde 5 milletvekili sayısı azaldığında üç ay içinde ara seçime gitmek zorunda. Yemin etmeyenler 171 kişi, parlamentonun yaptığı icraatları meşru sayılamaz. Tayyip Bey ezbere konuşuyor" dedi.

Yemin etmeyen milletvekillerinin Genel Kurul'da ve komisyonlarda oy kullanamayacağı yönündeki görüşleri eleştiren Genç, "İçtüzük'te, yemin etmeyen bir milletvekili Meclis'ten çıkarılır diye bir ceza var mı, yok. Boşluk var, boşluğun düzeltilmesi lazım" dedi.
"Meclis Başkanvekilliğine aday olacak mısınız" sorusuna ise Genç, "Böyle bir niyetim olduğunu Genel Başkan'a söyledik, olursa olur, olmaz ne yapalım" dedi.

Madımak

24. dönemin basın toplantısı düzenleyen ilk milletvekili olan Genç, yarın Madımak olaylarının yıl dönümü olduğunu anımsattı. Madımak olaylarının ''insanlık tarihinin kara lekesi olduğunu'' belirten Genç, 1994 yılından beri gerçekleştirilen anma toplantılarına katıldığını, herhangi bir olayın yaşanmadığını söyledi.

Sivas Valisi'nin Madımak Oteli önünde anma toplantısı yapılmasına izin vermediğini bildiren Genç, ''Acılı insanlara anma olanağının verilmesi lazım. Yarın gidip törenlere katılacağım. Eğer olay olursa sorumlusu hükümet olacaktır'' dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yarın Ankara'da büyük bir festival düzenleyeceğine dikkati çeken Genç, ''Başka bir gün bulmadı mı ki'' diyerek Gökçek'i eleştirdi. Genç, şöyle devam etti:

''Devletin valisinin acılarıyla ilgili anma toplantısı yapmaktan insanları mahrum bırakmaması lazım. Bugüne kadar da bir olay olmamış. Bu hükümet anlaşılan kavga taraftarı. Hükümeti ikaz ediyorum, ben de yarın gideceğim. Anma töreninin yasaklanmaması gerekir. Yasaklamak demek katliamı yapan güruhun fikirlerini tasvip etmek demektir. Valiliğin kararını geri alması lazım. Geri almaması durumunda meydana gelecek olayların sorumlusu kendisidir.''



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.