IZDIRAPLI YILLARI UNUTMAMALIYIZ!

IZDIRAPLI YILLARI UNUTMAMALIYIZ!
İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi iş birliğiyle yapımı tamamlanan Mübadele Müze Evi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törende konuşan Volkan Yılmaz, “Cumhuriyet’in yeni yüzyılına Türk ve Türkiye damgası vurmak mecburiyetindeyiz! ‘Geçmişini bilmeye

Lozan Mübadelesi ile Silivri’ye gelen soydaşlarımızın yaşadıkları zorlukları ve hikâyelerini günümüz nesillerine sunmak ve Silivri’nin Cumhuriyet dönemindeki önemini anlatmak amacıyla İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi iş birliğiyle yapımı tamamlanan Mübadele Müze Evi, Lozan Mübadelesinin 100’üncü yıl döneminde düzenlenen törenle hizmete açıldı. Bodrum katı ile birlikte 3 kat ve 400 metrekare kullanım alanından oluşan Silivri Belediyesi Mübadele Müze Evi, mübadele dönemini yansıtan materyallerin bulunduğu yaşam alanları olarak tasarlandı. Taş, tuğla, kerpiç ve ahşap unsurlar kullanılarak inşa edilen yapının taş kısmı, sergi alanı ve mübadele tarihçesini yansıtan fotoğraf ve bilgilerin bulunduğu bölüm olarak dizayn edildi. Bina içerisinde sergilenen eşyaların büyük bölümü de yaşayan mübadil ailelerden gelen eşyalarla oluşturuldu. Mübadele Evinin bulunduğu meydan ise yapılan düzenlemelerle Mübadele Meydanı’na dönüştürüldü. Açılış törenine; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Sertel Selim, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Cahit Altunay, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Daire Başkanı Bülent Gönültaş, siyasi parti ilçe başkanları, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Türk mührü vuruldu

Açılış töreninde yaptığı konuşmada 100 yıl önceki nüfus mübadelesinin detaylarını anlatan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Türk tarihindeki en önemli göç dalgalanmalarından biri 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra gerçekleşmiştir. Fetih sonrasında Anadolu’ya Türk nüfusu yerleştirilmiş ve böylece Anadolu’ya Türk mührü vurulmuştur. Anadolu’nun Türkleştirilmesi çabasına Osmanlılar döneminde Balkanların Fethi ile elde edilen topraklar da dahil edilmiştir. 1. Dünya Savaşı döneminde ise Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının ardından Yunanlıların taşkınlıklarıyla binlerce Türk ya iç bölgelere ya da İstanbul’a göç etmek zorunda kalmıştır. Üst üste girdiği savaşlar ile iyice zayıflayan Osmanlı İmparatorluğu gerek batılıların gerekse kendi nüfusunu oluşturan bazı etnik grupların gözünde ömrünü tamamlamıştı. Fakat batılılar ve iş birlikçileri Türk milletinin de sonunun geldiğini düşünüyorlardı. 1. Dünya Savaşı sonrası İtilaf Devletleri Osmanlı’yı kâğıt üzerinde paylaşmıştı. Bu kapsamda kışkırtmalarla da Yunanistan’ın İzmir’i işgal etmesini teşvik etmişlerdi. 3 yıl süren işgal süresince Batı Anadolu’nun sistematik bir şekilde Rumlaştırılması politikası izlendi. Batı Anadolu ile yetinmeyen Yunan orduları Anadolu’nun iç kısımlarına yöneldi. Ama unuttukları, Mustafa Kemal önderliğinde Kuvayi Milliye ruhunu taşıyan kahraman Türk ordusuydu” dedi.

Fedakarlık nişanesidir

“Milli Mücadele’nin her safhasında vatanına ve milletine üstün hizmetleri geçen dava ve yol arkadaşları ise bizim için kahramanlar kuşağıdır” diyen Yılmaz, “Bu bakımdan Türkiye Cumhuriyeti, esarete ve erimeye karşı duran milli asaletin, bu asalete sırtını yaslayan aziz şehitlerimizin, kahraman gazilerimizin, fazilet ve fedakârlık nişanesi cesur yüreklerin zafer tacıdır. Cumhuriyetimizin mesaj ve muhtevasını anlamadan, İstiklal Savaşı’mızın gerçek iç yüzünü tanımadan ifade edilecek gelecek okuması ve geleceğe dair yorumlar, imkânsız değilse bile çok zordur. İçerisinde bulunduğumuz Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümü ile bugün idrak ettiğimiz Lozan Nüfus Mübadelesinin 100’üncü yıl dönümü bizlere önemli mesajlar vermekle birlikte, omuzlarımıza tarihi bir sorumluluk yüklemektedir. Atalarımızın izinden yürüyerek geleceğin ‘Lider Ülke Türkiye’ hedefine sarılmak, Cumhuriyet’in yeni yüzyılına Türk ve Türkiye damgası vurmak mecburiyetindeyiz! ‘Geçmişini bilmeyen toplumlar geleceğine yön veremez.’ diyor Gazi Mustafa Kemal. Özellikle çileli günleri, ızdıraplı yılları, baskı ve zulüm dolu zamanları unutamayız, unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

SİLİVRİ’YE ÇOK YAKIŞACAK

Volkan Yılmaz’ın ardından açıklamalarda bulunan AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, “Bugün çok anlamlı bir açılış gerçekleştiriliyor. Bu açılış tam 100 yıllık hikâyeleriyle, öyküleriyle ve yaşanmışlıklarıyla çok değerli. İstanbul Türkiye’nin gözbebeğidir. Silivri ise İstanbul’un gözbebeği. Mübadele Evi Silivri’ye çok yakışacak. Silivri’de hizmet ve eser siyaseti devam edecek. Ben bu projeye emek veren Sayın Bakanımıza, İstanbul Valimize ve Silivri’mizin çok kıymetli Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a teşekkür ediyorum” diye konuştu. Törende bir konuşma yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Ben Silivri’ye her geldiğimde heyecan, ahenk ve uyum görüyorum. Gayret gösteren bir Silivri görüyorum ve bununla da iftihar ediyorum. Silivri’de heyecan hiç bitmiyor. Yapılan çok güzel eserler var. Silivri, 470 yıl cihan imparatorluğuna başkentlik yapmış olan İstanbul’un Avrupa kapısıdır. Silivri Belediyemiz, Kaymakamlığımız ile birlikte tarihi eserlerle ilgili durmaksızın gayret gösteriyor. Bugün de Mübadele Müze Evinin açılışı gerçekleştiriliyor. Buradaki kadirşinas davranışından dolayı Başkan Volkan Yılmaz’a, desteklerinden ötürü Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Silivri Belediyesi Mübadele Müze Evi, Silivri’ye ve İstanbul’a hayırlı olsun” dedi.

ÇOK DEĞERLİ BİR PROJE OLDU

Silivri Belediyesi Mübadele Müze Evi açılışında bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Her geçen gün kültür ve sanat mekânlarımıza bir yenisi ekleniyor. Bunu yaparken kültürümüzün sanatımızın ve tarihimizin her bir değerli detayını yaşatmanın gelecek kuşaklara miras bırakmanın gayreti içerisinde oluyoruz. Milli hafızamızı ve kimliğimizi meydana getiren bütün unsurlarla canlı tutmak adına proje ve eserleri hayata geçiriyoruz. Silivri Mübadele Müze Evi de bizim bu irademizle paralel bir anlayışla İstanbul Valiliğimiz ve Silivri Belediye Başkanımızın gayretleriyle hayata geçen çok değerli bir proje olmuştur. Bu topraklar mübadele tarihinin nüfuz ettiği, o birikimin ve yaşanmışlığın kök saldığı bir bölgedir. Dolayısıyla geçmişi bugüne ve yarınlarımıza taşımak, anlatmak adına kurulan Mübadele Müze Evi için Silivri, çok doğru bir yer seçimi olmuştur. Halkımızı, özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi burayı ziyaret etmeye ve buradan alacakları ilhamla tarihi araştırıp öğrenmeye davet ediyorum. İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya ve Silivri Belediye Başkanımız Sayın Volkan Yılmaz başta olmak üzere, bu projenin hayata geçmesinde emeği ve desteği olan herkese içtenlikle teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

VOLKAN YILMAZ'LA MUTABIK KALDIM

Mübadele Müze Evi'nin açılışının ardından Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Vali Ali Yerlikaya, Başkan Volkan Yılmaz ve Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ile birlikte restorasyonu tamamlanan Tarihi Kısa Köprü’yü ve Silivri Köy Pazarı’nı ziyaret etti. Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet, Silivri Belediyesi tarafından Oğuz Aral Sanat Galerisinde gerçekleştirilen 1. Kuşak Silivri Mübadilleri Fotoğraf Sergisinin de açılışını yaptı. Silivri’de yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler veren Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Bugün Silivri’miz için neler yapabileceğimizi konuştuk. Birçok yeni kütüphaneyi Silivri için hızlı bir şekilde hayata geçirme kararı aldık. Yine restorasyonu yapılacak camiler üzerine konuştuk. Ben, Başkanım Volkan Yılmaz ile mutabık kaldım. Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz, bizimle beraber hızlı bir şekilde turizm master planı hazırlayacak. İçini kültürle, sanatla, gastronomi ve turizm ögeleri ile dolduracağız. Bu bağlamda gerekli olan sokak sağlıklaştırmaları, yeni bina restorasyonları ve rekonstrüksiyonları, Bakanlığımızın da destekleriyle hızlı bir şekilde hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.