Kazım Karabekir’in gözüyle yakın tarihimiz

Kazım Karabekir’in gözüyle yakın tarihimiz
Tarihçi yazar Mustafa Armağan, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde ‘Kazım Karabekir’in Gözüyle Yakın Tarihimiz’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Armağan, Kazım Karabekir’in milli mücadele dönemindeki yerini ve onun demokratikleşme çabasını Küçükçekmecel
Küçükçekmece Belediyesi’nin davetlisi olarak Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde bir söyleşi gerçekleştiren Tarihçi Yazar Mustafa Armağan, yazdığı kitaplar ve verdiği mücadeleyle Kazım Karabekir’in milli mücadele döneminin en önemli isimlerinden biri olduğunu anlattı. Küçükçekmece halkı, Mustafa Armağan’ın ‘Kazım Karabekir’in Gözüyle Yakın Tarihimiz’ konulu söyleşisini ilgiyle takip etti. Seyircilerin sorularını da yanıtlayan Armağan, konuyla ilgili yanında getirdiği kitaplardan örnekler verdi.
 
Tarihe değişik açılardan bakmanın büyük bir zenginlik olduğunu ifade ederek söyleşisine başlayan  Yazar Mustafa Armağan,  Kazım Karabekir’in hatıratlarındaki bir araştırması sırasında, “19 Nisan 1919’da Trabzon’a çıktım” ibaresini gördüğünü ve Karabekir’in bununla Milli Mücadele’yi başlatmış olduğu iddiasına vurgu yaparak Kazım Karabekir Paşa’nın kitaplarındaki diğer iddiaları da masaya yatırdı.
 
KURTULUŞ SAVAŞI’NIN FARKLI YÜZÜ
 
Kazım Karabekir’in tarihe damga vuran bir isim olduğunu söyleyen Mustafa Armağan, Paşa’nın kitaplarında tarihe farklı bir bakış açısı getirdiğini söyleyerek; “Kazım Karabekir olmasaydı, Milli Mücadele olur muydu? Kazım Karabekir Paşa ilk kongreyi 19 Nisan 1919’da Trabzon’da yaptı. Bir ay sonra Mustafa Kemal Samsun’a geldiğinde Samsun Kongresi hazırdı. Hatta Kongre Komitesi ‘Mustafa Kemal kongreye katılsın mı, katılmasın mı?’ konusunda kararı verdi. Kazım Karabekir burada Kurtuluş Savaşı’nın farklı bir yüzünü anlatıyor. Milli Mücadele’de ilk zafer, 1920’lerde Doğu’da Kazım Karabekir tarafından kazanıldı.” diye konuştu. 
 
UNUTTURULMAK İSTENİYOR
 
Günümüz tarih kitaplarında Karabekir Paşa’ ya çok fazla yer verilmediğini ve unutturulmak istendiğini savunan Yazar Mustafa Armağan, bu iddiasını ise  “Kazım Karabekir Paşa unutturulmak istenmektedir. Çünkü şimdiye yalnızca birkaç nüshası ulaşabilmiş olan kitaplarında,  tarihi bizlere çok farklı bir gözle resmi tarihe aykırı olarak anlatmaktadır. Bu da kimsenin işine gelmemektedir.”dedi. Yazar Armağan, “İstiklal kitapları çok önemli tarihimize ışık tutan kaynaklardır, onların önemi anlaşılmalıdır ki, tarihimiz hakkında geniş bilgi sahibi olalım yoksa kaybeden biz oluruz” diyerek sözlerini noktaladı.
 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.