OTOBÜSLER GANA’YA DEMOKRASİ BURAYA

OTOBÜSLER GANA’YA DEMOKRASİ BURAYA
CHP İBB Meclis üyesi Berker Merter Büyükşehir Belediyesi’nin Gana’nın Başkenti Akra Belediyesi’ne 30 adet otobüs hibe edeceğini belirterek, 'Gana’ya ekonomik olarak yardım ederken, biz de onlardan biraz basın özgürlüğü, insan hakları ve demokrasi kon
  
CHP Bahçelievler Belediye Meclisi ve İBB üyesi Berker Merter gündem dışı yaptığı konuşmada Gana'ya hibe edilecek otobüsler üzerinden demokrasi eleştirisi yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gana ziyaretinden sonra İBB'nin Akra Belediyesi’ne 30 adet otobüs hibe edeceğini dile getiren Berker, "Peki biz Gana'dan ne öğrenebiliriz?" sorusunu sorarak, "Gana'dan demokrasi, özgürlük ve insan kakları öğrenebiliriz! Evet şaşırdınız değil mi? Afrika'nın küçük ve eskiden sömürge olan ülkesi Gana bizden çok daha gelişmiş bir demokrasiye sahip" ifadelerini kullandı. 

Çok şaşırdınız değil mi?
CHP Bahçelievler Belediye Meclisi ve İBB üyesi Berker Merter gündem dışı yaptığı konuşmada Gana'ya hibe edilecek otobüsler üzerinden demokrasi eleştirisi yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gana ziyaretinden sonra İBB'nin Akra Belediyesi’ne 30 adet otobüs hibe edeceğini dile getiren Berker, “Peki biz Gana'dan ne öğrenebiliriz?” sorusunu sorarak, “Gana'dan demokrasi, özgürlük ve insan kakları öğrenebiliriz! Evet şaşırdınız değil mi? Afrika'nın küçük ve eskiden sömürge olan ülkesi Gana bizden çok daha gelişmiş bir demokrasiye sahip” ifadelerini kullandı. 

Başkanlık sistemi vurgusu
BERKER Merter'in konuşmasına cevap veren AK Parti Grup Sözcüsü Ömer Lütfü Arı, eleştirilerin yersiz olduğunu ifade ederek, “Türkiye'nin basın özgürlüğü birçok ülkenin çok çok ilerisinde. Tabi ki eksiklerimiz vardır ama Gana, ya da bir Afrika ülkesiyle kıyaslandığını görmek üzüntü verici” dedi. AK Parti Grup Başkanı Abubekir Taşyürek ise o gezide İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın da olduğunu ifade ederek, “İBB ihtiyaç sahibi ülkelere destek sunuyor” diye konuştu. Taşyürek ayrıca, “Unutmayın Gana başkanlık sistemi ile yönetilen bir ülke” açıklamasını yaptı

Külliye yapmayı önermiş!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gana ziyaretine atıfta bulunarak konuşmasını sürdüren Berker, "Gana'nın Başkanlık konutu demokrasiye yakışır bir şekilde savurganlıktan uzak, bizimkinden çok daha mütevazi, abartısız. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın misafir olarak gittiği bu binayı da o kadar beğenmediğini ve Türkiye'nin yardımıyla bir külliye veya saray yapmayı önerdiğini öğrenmiş bulunuyoruz" dedi. 
Gana Türkiye'den çok ileride
Gana'nın özgürlükler bağlamında Türkiye'den çok ileride olduğunu savunan Berker, "Sınır Tanımayan Gazetecilerin Basın Özgürlüğü endeksine göre Türkiye 2002 yılında 99. sıradaydı 2014'de de 154. inci sıraya kadar düştü ve maalesef uçuruma doğru da düşmeye devam ediyor. Gana da 2002'de 67. sıradayken 2014'de 27. sıraya yükseldi ve diğer birçok Afrika ülkesiyle beraber bizden çok daha iyi bir karneye sahip oldu. Düşünce kuruluşu Freedom House'a göre de Gana özgür ülke statüsünde, ama ne yazık ki, üzülerek söylüyorum. Türkiye'miz sadece kısmen özgür ülke statüsünde.  Ayrıca belirtmek gerekir ki Gana'nın güçler uyumu içinde otoriter ucube bir sisteme sahip değil tam tersi kati bir güçler ayrılığına dayanan devlet modeline sahip" örneklerini verdi. 
Türkiye demokrasi öğrensin
Sadece Gana değil birçok Afrika ülkesinin Türkiye'den daha iyi işleyen bir demokrasiye sahip olduğunu dile getiren Berker, "O yüzden diyorum ki Gana'ya ekonomik olarak yârdim ederken, biz de onlardan biraz basın özgürlüğü, insan hakları ve demokrasi konularında bir şeyler öğrensek. AKP Gana'dan uzmanlar davet etse çünkü nedense kendi ülkesinde bu konuda kimseyi dinleme niyetinde görünmüyorlar. Gana demokrasisi yıllar boyu ilerlemiş ama bizim zaten çok iyi işlemeyen tökezleyen demokrasimiz gitgide daha da bozulmuş ve kavramlar ters yüz edilip ''ileri Demokrasi'' adında bir otoriter rejim inşaa sürecine girilmiş! Biz onlara otobüs gönderelim iyi güzel, orada inşaat filan yapalım tamam o da iyi ama Türkiye de onlardan biraz demokrasiyi öğrense nasıl olur. ne dersiniz?" diye sordu. 
Gana ile kıyaslanmak kötü
Berker Merter'in konuşmasına cevap veren AK Parti Grup Sözcüsü Ömer Lütfü Arı, eleştirilerin yersiz olduğunu belirterek, "Türkiye'nin basın özgürlüğü birçok ülkenin çok çok ilerisinde. Tabi ki eksiklerimiz vardır ama Gana ya da bir Afrika ülkesiyle kıyaslandığını görmek üzüntü verici" dedi.
AK Parti Grup Başkanı Abubekir Taşyürek ise o gezide Topbaş'ın da olduğunu ifade ederek, "İBB ihtiyaç sahibi ülkelere destek sunuyor" diye konuştu. Taşyürek ayrıca, "Unutmayın Gana başkanlık sistemi ile yönetilen bir ülke" açıklamasını yaptı. Emek KARAKAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.