Çubukçu hem suçlu hem güçlü

Çubukçu hem suçlu hem güçlü
Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, atanamayan öğretmenlerin sayısının artmasında önceki yönetimleri suçlarken; YÖK'ün son 2 yılda eğitim fakültelerinin kontenjanlarını iki kat artırdığı ve yeni bölümler açtığı ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün aldığı kararla Eğitim Fakülteleri’nin kontenjanları düşürülecek ve bazı bölümler kapatılacak. YÖK ve MEB’in bu kararıyla eğitim politikalarındaki plansızlıkta ortaya çıkmış oldu. Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın YÖK Başkanı olmasının ardından eğitim fakültelerinin bölümleri ve kontenjanlarının 2 kat artırıldı. Şimdi 2 yıldır artırılan kontenjanların düşürülmesi için çalışma başlatıldı.

'Teziç uyarmıştı'

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun önceki gün bir ilki gerçekleştirerek başkanlık ettiği YÖK Genel Kurulu toplantısından eğitim fakültelerinin kontenjanlarının ve bölümlerinin azaltılması kararı aldı. Çubukçu, konuyla ilgili olarak “Önceki dömemde alınan yanlış kararlar” ifadesini kullandı. Oysa, Özcan’dan önceki Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığındaki YÖK, Prof. Eşme başkanlığından bir komisyon kurmuş ve eğitim fakültelerinin durumuyla ilgili çalışmalar yapmıştı. 2005 yılında 42 bin olan eğitim fakültelerinin kontenjanları, 2006 yılında 34 bin, 2007 yılında da 32 bin seviyesine çekildi. Yeni bölümlerin açılmasına da Teziç döneminde “İleride yığılma olur. Mezunlar işsiz kalır” gerekçesiyle izin verilmedi. Özcan’ın 2007 yılı Aralık ayında göreve gelmesinin ardından hemen 4 ay sonra eğitim fakültelerinin kontenjanları 32 binden 44 bine çekildi. Özcan, 2009 yılında kontenjanları 53 bin, 2010 yılında da 62 bine yükseltti. Böylece eğitim fakülteleri tarihinde en yüksek seviyeye ulaştı. Ayrıca yeni eğitim fakülteleri ve bölümler de açıldı.

'Yanlış politikalar'

YÖK eski Başkanı Eşme, “Sayın Bakan, öğretmen istihdamında yaşanan sorunları, 2008 öncesinde izlenen politikalara bağlamaktadır. Belli ki Sayın Bakan bu konuda ya yanlış bilgilendirilmiş ya da hiçbir inceleme yapmamış” dedi. Teziç ile birlikte sorumluluk aldığını ifade eden Eşme, şunları söyledi:

'2008 sonrası yapılan hata'

“2008 sonrası izlenen politikalarla, eğitim fakültesi kontenjanları, yüzde 79 arttırılarak 62 binlere çıkarılmış. Eğitim fakültesi dışındaki fakülte çıkışlılara formasyon eğitimi yoluyla öğretmen olma yolu açılmış ve 7 yeni eğitim fakültesi açılmıştır. Bu fakültelerin açılışı, YÖK’ün önerisi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın oluru ve Bakanlar kurulu kararıyla sağlanmıştır. Sonuç olarak MEB ve YÖK ikilisinin 2008 sonrası izlediği politikalar, atanamayan öğretmen sorunu azaltmamış tam tersine arttırmıştır. Öğretmen istihdamından izlenen bu yanlış politikada Sayın Çubukçu’nun da sorumluluğu bulunmaktadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.