En kapsamlı öğrenci affı geçti

En kapsamlı öğrenci affı geçti
Her ne sebeple olursa olsun okullarıyla ilişiği kesilenlere yeniden dönüş yolunu açan Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı öğrenci affı, önceki gece TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Terör suçundan hüküm giyenler hariç herkes yasadan faydalanabilecek.

CUMHURİYET tarihinin en kapsamlı öğrenci affı, önceki gece TBMM’den geçti. Her ne sebeple olursa olsun okullarıyla ilişiği kesilenlere yeniden dönüş yolunu açan yasanın, süre sınırı da kaldırıldığı için 800 bine yakın kişiyi kapsayacağı tahmin ediliyor. Sadece terör suçundan hüküm giyenleri kapsam dışı tutan yasa, öngörülen sürede bitirememe nedeniyle üniversiteden atılmayı da kaldırıyor.

5 ay içinde başvuracaklar

Hazırlık da dahil bütün sınıflar ile intibak, ön lisans, lisans tamamlama ve lisanüstü öğrencilerini de kapsayan yasadan yararlanmak isteyenler, yasanın yürürlüğe girdikten sonra beş ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvurarak, 2011- 2012 eğitim- öğretim yılında öğrenimlerine yeniden başlayabilecekler. AK Partililerin son dakika önergesiyle yasada yapılan değişiklikle, yurtdışındaki üniversitelerden yatay geçiş yaptıktan sonra yatay geçişleri iptal edilenler de kapsam içinde olacak.

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim kurumları ile Polis Akademisi ve bağlı yüksek öğretim kurumlarında eğitim görürken ilişiği kesilenler ise YÖK’ün uygun gördüğü yükseköğretim kurumlarına intibak ettirilecek. Başvuru süresinde askerlik zamanı gelmiş olanların askerlikleri tecil edilmiş sayılacak. Düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar ise terhislerini takip eden iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde yasada belirtilen haklardan yararlanabilecek.

Harcı zamlı ödeyecekler

Ara verdikleri öğrenimlerine yeniden devam etmek isteyenlerin yasayla getirilen uygulamadan yararlanabilmesi için süre aşımının uzunluğuna bağlı olarak katlanarak hesaplanacak katkı payı ya da öğrenim ücretlerini ödemeleri gerekecek. Bu oran yüzde 300 fazlasına kadar ulaşabilecek. BDP’nin, terör suçlarından hüküm giyenlerin de kapsam içine alınması yönündeki önergesi ile CHP’nin, polis akademisinden ilişiği kesilenlerin söz konusu akademide öğrenimlerine devam etmelerine olanak sağlayan önergesi kabul edilmedi.

 


 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.