Kalıcı yaz saatine son verilsin!

Kalıcı yaz saatine son verilsin!
Eğitim Sen çeşitli kentlerde gün doğmadan ders saatinin hemen öncesinde yaptığı açıklamalarla kalıcı yaz saatinin son bulmasını, yaz-kış saati uygulamasına geçilmesini istedi

Eğitim Sen çeşitli kentlerde ders saatinin hemen öncesinde açıklamalar yaptı. Gün doğmadan yapılan açıklamalarda kalıcı yaz saati uygulamasının okul bileşenlerinde nasıl bir tahribat yarattığı anlatıldı, derhal yaz-kış saati uygulamasına geçilmesi istendi. Eğitim Sen İstanbul 4 No'lu Şubesi açıklamaları Serdar Aksun ilkokulu ve Şehit Öğretmenler Ortaokulu önünde gerçekleştirdi. Kalıcı yaz saatinin 7 yıldır devam ettiği hatırlatılan açıklamalarda, yetkililerin gün doğmadan uyanıp karanlıkta evden çıkmak zorunda kalan öğrencileriin mağduriyetlerini görmezden gelmeye devam ettiği vurgulandı.
 

Hiçbir getirisi yok
Açıklamayı yapan Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Doğuş Ayber, AK Parti iktidarının İTÜ'nün halka açık olmayan enerji tasarrufu raporu gerekçesiyle savunduğunu ancak bilim insanlarının bu rapora itiraz eden araştırma sonuçları bulunduğunu belirtti. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odasının kalıcı yaz saati uygulamasının ilk yılında yapılan çalışmada, bir önceki yılın aynı aylarına göre elektrik enerjisi tüketiminde tasarruf sağlanamadığını saptadığını, sonraki yıllarda da sonucun değişmediğini belirten Ayber, Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Sinan Küfeoğlu’nun 2021 yılında yaptığı açıklamadan şu kısmı paylaştı:  “2016 yılında Enerji Bakanlığının iddiası çok ciddi miktarda tasarruf yapılabileceği yönündeydi. Bizim bulduğumuz kadarıyla böyle bir tasarruf söz konusu değil. Son 5 yıldaki elektrik verilerini aldık, inceledik. Aynı şekilde atmosferik değişkenleri de alıp inceledik. Bunları modellediğimizde şunu gördük: Yaz saatinden kış saatine geçmemenin elektrik tüketimi üzerinde gözlemlenebilir veya ölçülebilir bir etkisi olmamış. İspatlanabilir bir etkisi yok.”

Öğrenciler ilk derste uyukluyor

17 Kasım’da Iğdır'da gün doğumunun saat 06.51'de gerçekleştiğini, aynı tarihte İstanbul’da ise güneş saat 07.54'te doğduğunu belirten Ayber, bugün ise İstanbul’da gün doğumunun 08.24’te gerçekleşeceğini belirtti. Ayber, “Özellikle ikili öğretim yapan okullarımızdaki öğrencilerimiz ve kadınlar kısa kış günlerinde, henüz gün doğmadan, karanlık sokaklarda, güvenlik sorunları endişesiyle yola çıkmak zorunda kalıyorlar. Öğrencilerimiz sabahları uykularını yeterince alamadıklarını, kahvaltı yapamadıklarını, okula gelmek istemediklerini, ilk dersleri dinleyemediklerini ve anlayamadıklarını belirtiyorlar. Karanlıkta güne başlayan öğrencilerimiz ilk derslerde açılamadıkları için uyukluyorlar ve derse katılamıyorlar.
 

Neden vazgeçilmeli?
Psikolog Prof. Dr. Nursu Çakın Memik’in konu hakkındaki şu değerlendirmeleri aktarıldı:
Çocuklar ve yetişkinler tam karanlık olmayan ortamda uyanmalıdır. Var olan durumda çocukların gün algıları ve günü planlama yetenekleri bozuluyor.
Günün ağarması, daha motive şekilde harekete geçebilmek için uyarıcıdır.
Uyanma, kalkma işlerinin bir sırayla olması, karanlığın yavaş yavaş başlaması, karanlığın tamamen olmasıyla uyuma ve bütün bunlar ritmi etkiliyor.
Bu ritim bozulduğu zaman gün motivasyonunu, enerjiyi, performansı ve öğrenmeyi çok etkiliyor.
Karanlıkta işten veya okuldan çıkmak, sabah karanlık kadar etkilemez çünkü karanlıkta çıkış, önemli bir işin bittiğini eve dönüşün olduğunu sembolize eder.
 

Israrın nedeni ne?
Hiçbir tasarruf sağlamadığı ispatlanmış kalıcı yaz saati uygulamasındaki ısrarın nedeni sorulan açıklamada Kısa kış günlerinde ülkenin batısının da güneşli sabahlara uyanabilmesi ve öğrencilerin karanlığa mahkum olmamaları için sabit yaz saati uygulamasından vazgeçilerek yaz saati-kış saati uygulamasına geri dönülmesini talep ediyoruz” denildi. Açıklamada ayrıca ikili öğretim yapan bazı okullarda ders saati ve/veya teneffüs sürelerinin kısaltıldığı bilgisini aldıklarını belirten Ayber; bilimsel olarak belirlenmiş 40 dakika ders, 10 dakika teneffüs dışındaki sürelerin eğitimi kalitesizleştireceğini vurguladı.

 

Karanlıkta eğitim mi olur?
Eğitim Sen Eskişehir Şubesi ise kalıcı yaz saati uygulamasına karşı açıklamayı dün Murat Atılgan Ortaokulu'nun çıkış saatinde okul önünde yaptı. Şube Başkanı Sertaç Durdu, "Kalıcı yaz saati uygulamasının öğrenciler ve eğitim emekçileri dışında veliler açısından da olumsuz sonuçlarını ne yazık ki bize ulaşan şikayetlerden görmekteyiz. En önemli şikayet konusu da güvenlik ve kaygıdır" ifadelerini kullandı. Durdu açıklamada, "İtibardan tasarruf olmaz diyenler, eğitimden vazgeçtiler. Eskişehir'de okullar 6.30 açılıyor. Elektrikler akşam 8 de kapatılıyor. Tasarruf bu mudur? Sayın Milli Eğitim Bürokrasisi sizin çocuklarınız yok mu? Niye itiraz etmiyorsunuz? Karanlıkta eğitim olur mu?" şeklinde konuştu. Öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin karanlıktan olumsuz etkilendiğini belirten Durdu, "Çocuklarını okula bırakamayan veya okul çıkışında alamayan velilerde korku ve kaygı hat safhaya ulaşmıştır. Bu çağdışı uygulama, herkesi depresif hale getirip, emekçileri, öğrencileri güne karamsar başlamaktadır" kalıcı yaz saati uygulamasından derhal vazgeçilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.