'MEB, kırık karne vakalarını önlemelidir'
DESAM, Türkiye'de her karne döneminde dayak, evden kaçma, sahtecilik, intihar teşebbüsü gibi birçok olumsuz karne kaynaklı olayın yaşandığını ve basına yansıyan, "kırık karne vakalarının" buz dağının görünen kısmı olduğunu belirterek, "Karne Sendromu"nu aşmak için şu konulara dikkat çekti: "Türkiye'de anne babalar karneye gereğinden fazla önem veriyor. Karne, çocuğun geleceğinde belirleyici tek ölçüt değil. Karne kırık olsa da, çocuğunuzu kırmayın. Kırık karne yalnızca öğrencinin değil aynı zamanda da anne babanındır. Milli Eğitim Bakanlığının ivedi bir şekilde, bir sonraki karne dönemine yetiştirmek üzere daha sağlıklı, çağdaş ve nesnel değerlendirme sistemleri oluşturması gerekir. Karneye büyük anlamlar yüklemek çocuğun duygusal ve psikolojik gelişimine zarar veriyor."
Raporda karnedeki başarısızlığı çocuğun kişiliğiyle özdeşleştirmenin yanlış olduğu belirtilirken velilere, "Öğrencilerin gerçek özelliklerini, yeteneklerini ortaya çıkaramayan eğitim sistemimizde karne tek başına başarıyı gösteremez, karne ölçütlerden sadece bir tanesdir. Karneye çok fazla anlam yüklenmemeli. Kırık notların altında yatan asıl sebebi araştırmak gerekir. Başarısızlığının nedenini birlikte konuşun. Yapılabilecekleri belirleyin. Eksik olduğu konuları belirleyin, bunları nasıl gidereceğine birlikte karar verin. Gelecek dönem için başarısız olduğu derslerle ilgili neler yapılabileceğini planlayın" uyarısında bulunuldu.
'Karneye göre çocuğu değerlendirmek, çocuğun psikolojisi açısından tehlikelidir'
"Karne Sendromu" raporuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan DES ve DESAM Genel Başkanı Gürkan Avcı, hiçbir öğrencinin başarısız olmadığının altını çizerek, şöyle devam etti: "Her öğrencinin farklı ilgi ve istidatları vardır. Dönem boyunca çocuğu ve problemleriyle ilgilenmeyip de yalnız karneyi eline alıp çocuğu sorgulamak ve karne sonucuna göre onu değerlendirmek ve kırık karneye ceza vermek çocuğun psikolojisi ve geleceği açısından tehlikelidir. Çocuğunuzu her haliyle sevdiğinizi, problemleri birlikte aşacağınızı ve ona güven duyduğunuzu hissettirin. Bir sonraki dönem başarısını artırabileceği konusunda ona güvenin ve onu yüreklendirin. Çocuğunuzun özelliklerini iyi tanıyın, özel yeteneklerini keşfedin. Çocuğunuzu kendi gelişim özellikleri içerisinde değerlendirin. Öğretmenleri ile iletişime geçin. Onlardan yardım ve işbirliği isteyin. Çocuğunuzun düzenli, planlı ve verimli ders çalışma alışkanlığı kazanması ve geliştirmesi çok önemlidir. Bu disiplini ona öğretip, kazandırmak için Rehberlik servislerinden yararlanın. En önemlisi de çocuğunuzla her gün baş başa oturup, onunla bir arkadaş gibi konuşun, günün değerlendirmesini yapın."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.