Nereden çıktı bu ders?

Nereden çıktı bu ders?
MEB'in “adabımuaşeret” dersini okullarda müfredat kapsamına almasını Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Bu derste gerçekten adabımuaşeret kuralları mı öğretilecektir yoksa bu hamle de siyasi iktidarın toplumu dönüştürme hamlelerinden biri midir?”

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) okullarda “adabımuaşeret” dersi müfredat kapsamına alındı. Bakanlık, dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde “adabımuaşeret”, ortaokullarda ise “görgü kuralları ve nezaket” olarak belirledi. Adabımuaşeretin, bir arada yaşayan insanların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen, nezaket, saygı ve görgü kuralları olduğunu söyleyen Eğitim İş Başkanı Kadem Özbay, “Bu kurallar ailede, temel eğitim düzeyinde, okul öncesi ve ilkokulda verilir. Ancak dersin adına değil içeriğine bakmak gerekir. Süreç yine eğitimin bileşenleri ile paylaşılmadan, 'En iyiye, en doğruya biz karar veririz' anlayışıyla devam ettirilmektedir. 'Şahsım devleti' anlayışının yansıması olan 'şahsım bakanlığı' ve 'şahsım bürokrasisi'nin dayatmaları sürüyor. Bu derste gerçekten adabımuaşeret kuralları mı öğretilecektir yoksa bu hamle de siyasi iktidarın toplumu dönüştürme hamlelerinden biri midir?” diye sordu.

Toplumu dizayn etme çabası

Toplumu, dini esaslara göre yeniden dizayn etmek, kimin nasıl yaşayacağına karar vermek, hatta bireyin oturmasından yemesine içmesine kadar her davranışına karışmanın otoriter bir anlayış olduğunu söyleyen Özbay, “AKP iktidarının kendine göre yorumladığı dini esaslar üzerinden toplum mühendisliğine soyunduğunu zaten görüyoruz. Gerek zorunlu seçmeli din dersleri gerekse ÇEDES projesinin uygulanma şekli, adabımuaşeret adı altında yine çocuklarımıza kendi değerlerini dayatacaklarının ipucunu vermektedir” dedi.

 

Siyasal İslamcı nesil çabası!

Siyasal iktidarın sıklıkla bahsettiği "Özümüze, değerlerimize döneceğiz. Bütün derslerin içerisine değerlerimizi koyacağız" gibi sözleri hatırlatan Özbay şunları söyledi: “Gerçekten dersin içerisinde toplumdaki görgü kuralları olsa buna niye itiraz edelim? Adabımuaşeret dersi, siyasi iktidarın sürekli ifade ettiği bir nesli yetiştirme projesinden sadece biri. MEB’in bu zamana kadar yaptığı protokollere, projelere baktığımızda tarikat ve cemaatlerin adeta sözcüsü haline geldiğini, bunları rol model aldığını görüyoruz. O nedenle değerlerden, özden, adabımuaşeretten kafamızda oluşan şey siyasal islamın tarif ettiği bir nesil yetiştirme çabası.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.