Öğrenciler zor durumda

Öğrenciler zor durumda
Barınma masrafları öğrencilerin boyunu aştı; kiralık ev bulmak da zor, eşya alabilmek deÖzel öğrenci yurtlarının yıllık fiyatı 50 ila 160 bin lira arasında değişiyor.

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, "Belki bundan 3 yıl önce 2-3 bin TL olan ev fiyatları korkunç bir şekilde arttı ve bunu en çok yurt bulamayan öğrenciler yaşayacak" dedi.


Üniversite öğrencilerinin yıllık barınma maliyeti, karşılayamayacakları seviyeye ulaştı. Devletin verdiği yıllık yaklaşık 15 bin lira değerindeki Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredisi öğrencilerin masrafının çok altında kaldı. Ulaşım, yemek gibi ihtiyaçlar göz önünde bulundurulduğunda öğrenciler, masrafları karşılayamıyor ve cemaatlere bağlı vakıf yurtlarına başvurmak zorunda kalıyor. Bu nedenle ev tutmak ve özel yurtta uygun şartlarda kalmak öğrenciler için imkânsız hale geldi. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, "Belki bundan 3 yıl önce 2-3 bin TL olan ev fiyatları korkunç bir şekilde arttı ve bunu en çok yurt bulamayan öğrenciler yaşayacak" dedi.

Fahiş fiyatlara ulaştı

Devlet yurtlarının yetersizliği nedeniyle öğrenciler özel yurtlara başvurmak zorunda. T24'üb haberine göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de dört kişilik odalar aylık yaklaşık 5-7 bin lira, üç kişilik odalar 8-10 bin lira, iki kişilik odalar 10-13 bin lira, tek kişilik odalar ise 14-16 bin lira arasında değişiyor. Özel yurtlarda ödemeler çoğunlukla 10 ay taksit şeklinde yapılıyor. Bazı yurtlar, öğrencilerden depozito ve peşinat talep ediyor. Özel öğrenci yurtları, yıllık 50-160 bin lira arasında değişen fiyatlara tekabül ediyor. Öğrenciler devletten aldığı aylık bin 250 lira krediyle bu ücretleri karşılayamıyor ve veliler, masrafları karşılamakta zorlanıyor. Odaların fiyatları kişi sayısına, oda koşullarına ve yurtta akşam yemeği verilip verilmediğine göre belirleniyor. Yurtların bir kısmında sabah kahvaltısı ve akşam yemeği hizmeti verilirken bazı yurtlarda öğrencilerin kendi yemeklerini yapabileceği mutfaklar bulunuyor. Bazı yurtlarda lavabolar odaların içinde bulunuyor, bazılarında ise öğrenciler katlardaki ortak lavabo ve banyoları kullanıyor. Çamaşır yıkamak yurtların büyük bir kısmında yıllık ücrete dahil edilmiyor. Öğrenciler, yurt taksitlerinin yanı sıra makine başına 15 ile 40 lira arasında değişen çamaşır ücreti ödüyor.

Çok hızlı doluyor

Yurt fiyatlarından dolayı öğrenciler daha çok üç ve dört kişilik odaları tercih ediyor ve bu nedenle üç ve dört kişilik odaların kontenjanları çok hızlı doluyor. Eylül itibarıyla yurt kontenjanlarının büyük bir kısmı dolarken, öğrenciler 10-16 bin liralık odaları tercih etmek zorunda kalıyor. Öğrenciler özel yurt fiyatları nedeniyle birkaç arkadaşıyla birlikte eve çıkmayı düşünüyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde ev kiraları, aylık 5 bin ile 200 bin arasında değişiyor. Ev kiraları, evin bulunduğu kata, yaşam koşullarına ve bulunduğu konuma göre değişiklik gösteriyor.
Merkezi bir yerde geniş bir ev tutmak isteyen öğrencilerin, en az 5-10 bin lira ödemesi gerekiyor. Eve çıkmayı düşünen öğrenciler, kira ve ev masraflarını tek başına karşılayamayacağı gerekçesiyle ev arkadaşı arayışına giriyor. Öğrenciler, ev eşyalarını ikinci el eşya ve spot satan mağazalardan almayı tercih ediyor veya eşyalarını öğrenciler arasında kurulmuş dayanışma ağlarından sağlıyor. İkinci el eşya satan bir mağazadan ev eşyası (çamaşır makinesi, buzdolabı, fırın, dolap, koltuk, yatak, masa, halı, perde gibi) almanın maliyeti yaklaşık 10 bin lira. 5 bin ile 200 bin lira arasında ev kiralarına mutfak giderleri, faturalar da eklendiğinde evde kalan bir öğrencinin aylık masrafı öğrencilerin karşılayamayacağı boyutta. Bu maliyetleri karşılayamayan öğrenciler barınmak için alternatif yollar deniyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.