“Okumadan önce yaşamıyormuşum”

“Okumadan önce yaşamıyormuşum”
Büyükçekmece Belediyesi,İstanbul Üniversitesi,ÇYDD,AÇEV ve Büyükçekmece’de ki çeşitli STK’ların işbirliğiyle 3 yıl önce hayata geçen EYOP projesine katılarak yarıda bıraktıkları yada hiç başlamadıkları eğitim hayatlarına devam eden öğrenciler yeniden haya
Evden okula projesi kapsamında Büyükçekmece de tek bir okuma yazma bilmeyen vatandaş kalmayıncaya kadar bu projeyi devam ettireceklerini dile getiren Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, bu çalışmanın gidişatından oldukça memnun kaldığını söyledi.
  Eğitimlerini ilerleterek devam etmeyi hedefleyen projenin öğrencileri yaşamlarında bu proje sayesinde meydana gelen değişiklikleri sizler için anlattılar; 
 
“Okumayı öğrenmeden önce boş bir duvardım”
 
Müzeyyen Yavuz (48)
 
Projeye nasıl dahil oldunuz ? 
 
46 yaşına kadar okuma yazma bilmiyordum. EYOP’u muhtarlıktan duydum. Projeye başvurmak için BMK’ya geldiğimde merdivenleri korkarak çıktım. Çok çekindim gelirken ama karşılamadaki güler yüzden çok memnun kaldım. Eğer o gün olumsuz yada soğuk bir tavırla karşılaşsaydım cesaret edip bir daha gelemezdim. 
 
Aileniz nasıl karşıladı? 
 
Eşim ve çocuklarım beni çok desteklediler.Ancak annem ve babam karşı çıktı.Hala da eşime söyleniyorlar.Bizim ailemiz Karadenizli o zaman kız çocukları okumaz diye   yaygın bir anlayış vardı. Bizi okula o yüzden göndermediler. Şimdi ise eşime ailem baskı yapmaya devam ediyor. Bu yaşta kadın okur mu diye ama eşim sağ olsun bana destek oluyor. 
  
 
Okumayı öğrenmeden önceki hayatınız ve şimdiki hayatınız arasında ne gibi farklar var? Bundan sonraki hedefiniz neler? 
 
Okula gitmeden önce yaşamıyordum.46 yaşından sonra dünyaya geldim. Bu projeye başlamadan önceki halimi boş bir duvara benzetiyorum. Kendimi çoğu kez işe yaramaz hissederdim. Şimdi her şey değişti, kendime güvenim geldi,psikolojim düzeldi. 6.sınıfı okuyorum ileriye yönelik hedefim ise üniversiteye gidebilmek. Çocuk Gelişimi üzerine okumak istiyorum. 
 
Hülya Boran (46)
 
Kendinizden bahseder misiniz ? 
 
Ben ilkokul 5.sınıfa kadar okudum. Buraya da ilk kuaförlük kursu için geldim.Buradaki görevliler beni okulumu tamamlamam için teşvik edip desteklediler.Şimdi liseyi okuyorum ardından da üniversiteye gideceğim 
 
Aileniz nasıl karşıladı? 
  
 
Ailem beni çok destekledi. Annem,babam ,eşim ve çocuklarım çok olumlu karşıladı
 
Okumayı öğrenmeden önceki hayatınız ve şimdiki hayatınız arasında ne gibi farklar var? Bundan sonraki hedefiniz neler?
 
Okumadan önce kendimi yetersiz buluyordum.Şimdi kendime olan güvenim arttı. Hayal kurabiliyorum artık. Üniversiteye de gitmeyi istiyorum.Mesleğimde gelişmek istiyorum. 
 
Cennet Lunkaya (44) 
 
Kendinizden bahsedermisiniz? 
 
Evliyim 2 çocuk annesiyim. Sağlık ocağında gördüm projeyi. İlkin tereddüt ettim. Sonuçta ben ilk okulu bitireli yıllar geçti.Tekrar öğrenmek zor geldi önceleri,   ancak bütün cesaretimi topladım ve başladım. 
 
Aileniz nasıl karşıladı? 
 
Ailemdeki herkes olumlu bakıyor ve destekliyor . Sonuçta böyle çok mutlu olduğumu onlarda görüyor. Artık bir gayem bir amacım var. Onlarda benim bu çabalarımı taktirle karşılıyorlar.
 
 
Okumayı öğrenmeden   önceki hayatınız ve şimdiki hayatınız arasında ne gibi farklar var? Bundan sonraki hedefiniz neler?
 
6.sınıftan başladım ben burada şimdi lise 1 de okuyorum. Üniversiteye gitmek istiyorum.Amaçsız yaşamıyorum artık,hayatım daha disiplinli daha programlı 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.