ÜNİVERSİTEYİ TERK ETTİLER!

ÜNİVERSİTEYİ TERK ETTİLER!
Türkiye'de üniversite eğitimini yarıda bırakan öğrencilerin sayısı arttı. Son yedi yılda, üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin çoğu mezun olamadan okulu bıraktı.

2015'ten 2022'ye kadar 2,3 milyon öğrenci üniversiteyi terk etti. Bu öğrencilerin büyük bir kısmı son beş yıl içinde üniversiteden ayrıldı. 2019'da rekor seviyeye ulaşan terk oranı, 2022'de biraz azalsa da hala 390 bin civarında

 

7 YILDA 2.3 MİLYON ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYİ TERK ETTİ

 

Üniversite eğitimini tamamlamadan bırakan öğrencilerin sayısı her yıl artıyor. Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun (YÖKAK) yayınladığı rapora göre, 2015'ten 2022'ye kadar 2,3 milyon öğrenci üniversiteyi terk etti. Bu öğrencilerin büyük bir kısmı son beş yıl içinde üniversiteden ayrıldı. 2019'da rekor seviyeye ulaşan terk oranı, 2022'de biraz azalsa da hala 390 bin civarında. Ayrılan öğrencilerin üniversitelerine göre dağılımını inceleyen rapor, Türkiye'de üniversite eğitimine devam etme oranının düşük olduğunu ortaya koyuyor. YÖKAK'ın raporuna göre üniversiteyi bırakanların büyük çoğunluğunu açık öğretim fakültelerinde okuyanlar oluşturuyor.

 

 

LİSTENİN BAŞINDA ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YER ALDI

 

Ayrılan öğrencilerin üniversitelere göre dağılımına bakıldığında, Anadolu Üniversitesi 78 bin öğrenciyle listenin başında. İstanbul Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi de sırasıyla 68 bin ve 66 bin öğrenciyle listede yer alırken, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi gibi köklü kurumlar da ayrılma sayısı bakımından ilk 25 üniversite arasında bulunuyor. Avrupa'da nüfusa oranla en fazla üniversite öğrencisine sahip ülke Türkiye. Türkiye'de bin kişi başına düşen üniversite öğrenci sayısı 95 iken, AB ortalaması 38. Ancak Türkiye'de üniversite mezuniyet oranı yüzde 30 civarında iken, AB ortalaması yüzde 40.

 

2022-2023 eğitim öğretim yılında Türkiye'de toplam 6 milyon 950 bin öğrenci üniversite kaydına sahipti. Bu sayı 2019'da 7 milyonun üzerindeydi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.