ADRESE TESLiM ÖĞRENİM YURDU!

ADRESE TESLiM ÖĞRENİM YURDU!
Yüksek öğrenim yurdu yapımı ve 13 yaş üzeri kız çocuklarının barındırılacağı ‘çocuk evleri’nin açılmasıyla ilgili protokoller İBB Meclisi'nden geçti. CHP, ret oyu verdiği protokolleri ‘TÜRGEV ve Ensar Vakfı’na yurt yapılıyor’ şeklinde yorumladı. AK P
 İBB Meclisi’nin dünkü oturumunu ikinci Başkanvekili Göksel Gümüşdağ yönetti. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa Kampüsü içindeki alana 500 kişilik kız öğrenci yurdu yapılmasına ilişkin komisyon teklifi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde kabul edildi. 

Türgev'e mi devredilecek?
YILDIZ Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa Kampüsü içindeki alana 500 kişilik kız öğrenci yurdu yapılmasına ilişkin komisyon teklifi Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Hukuk ve Eğitim komisyonlarından geçen öğrenci yurdu raporunun görüşmesi sırasında 25 yıllığına yapılacak protokolün dördüncü maddesine CHP’li üyeler itiraz etti. CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, “Bu yurdun geçmişte örneklerini gördüğümüz gibi o vakfa (TÜRGEV) devredileceği yönünde

Yine İBB Meclisi'ne gelecek
HUKUK Komisyonu’nun AK Partili üyesi Sibgetullah Şahin ise protokolün 25 yıllığına yapıldığına dikkat çekerek, “Yurt yapıldıktan sonra nasıl ve ne şekilde işletileceği yine meclisimizce belirlenecek. İleriki süreçte Büyükşehir Belediyesi’nin daha fazla alanda düşünmesini sağlayacak bir protokol bu. Şu anda herhangi bir vakıf veya dernek tarafından işletilmesine karar verilmiş değil. Eğer bu yönde bir karar verilirse yine meclisimize gelecektir” açıklamasını yaptı. Yapılan tartışmalardan sonra söz konusu protokol AK Partili üyelerin oyu ile kabul edildi.        

Oy çokluğu ile kabul edildi
İBB Meclisi, Hukuk ve Eğitim Komisyonlarından geçen öğrenci yurdu raporunu görüştü. Komisyon, şu an Yıldız Teknik Üniversitesi arazisi içinde kalan bir bölümde yükseköğrenim seviyesindeki kız öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için ‘Gençosman Mahallesi Yurt Projesi” ismiyle yurt yapılması projesini uygun görerek İBB Meclis gündemine getirdi. Komisyon raporu İBB Meclis'inde CHP'li üyelerin red oylarına karşın oy çokluğu ile kabul edildi. Rapora göre YTÜ tarafından da uygun görülen 7 dönüm arazi üzerinde yapılması kararlaştırılan yurt, İBB tarafından inşa edilecek. 
Tüzünoğlu itiraz etti
25 yıllığına yapılacak protokolün dördüncü maddesine CHP itiraz etti. CHP adına konuşan Sabiha Tüzünoğlu, “4’üncü maddede kız öğrenci yurdunu İBB kendi işletebileceği gibi YTÜ’ye karşı bütün sorumluluğu üstlenmesi kaydıyla vakıf veya derneklere de işlettirebilecektir; deniliyor. Bu çok muğlak bir cümle. Bu ‘İBB, üniversite veya Kredi Yurtlar Kurumu işletebilir’ şeklinde değiştirelim” dedi. Tüzünoğlu, bu değişikliğin yapılması şartıyla CHP’nin evet oyu vereceğini söyledi. 
Protokol 25 yıllık
Tüzünoğlu’nun konuşmasının ardından söz alan Hukuk Komisyonu’nun AK Partili üyesi Sibgetullah Şahin ise protokolün 25 yıllığına yapıldığına dikkat çekerek, “Yurt yapıldıktan sonra nasıl ve ne şekilde işletileceği yine meclisimizce belirlenecek. İleriki süreçte Büyükşehir Belediyesi’nin daha fazla alanda düşünmesini sağlayacak bir protokol bu. Şu anda herhangi bir vakıf veya dernek tarafından işletilmesine karar verilmiş değil. Eğer bu yönde bir karar verilirse yine meclisimize gelecektir” açıklamasını yaptı.
 
Şimdiki koşullara göre 
CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban ise daha önceki deneyimlerinden yola çıkarak konuştuklarını belirterek, “Komisyon sözcüsünün dediği gibi 25 yıl sonrasının koşullarını değerlendirerek değil bugünün koşullarını değerlendirerek kararlar alınıyor. Son iki yılda İBB Meclisi’nde aldığımız kararlar şunu göstermiştir ki Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun görevini bir vakıf üstlenmiştir. Bu yurdun da o vakfa devredileceği yönünde çekincelerimiz var” ifadesini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından söz konusu protokol AK Partili üyelerin oyu ile kabul edildi. 

Işık evlerine alternatif mi?
İBB Meclisi’nde ikinci tartışmalı madde; Gönüllü Üniversiteliler Derneği ile 13 yaş üzeri kimsesiz kız çocukları için ‘çocuk evi’ açılmasıyla ilgili protokolü içeren 51’inci madde oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İBB ve Gönüllü Üniversiteliler Derneği arasında imzalanacak protokole göre İstanbul’un çeşitli ilçelerinde mahalle aralarında açılacak evlerde çocukların sosyalleşmesi, komşuluk, mahalle gibi kavramları öğrenmesi sağlanacak. 
Derneğin sitesi bile yok
Konuyla ilgili ilk sözü alan CHP Meclis Üyesi Ümit Yurdakul, kimsesiz çocukların devletin himayesinde olduğunu belirterek, “Son dönemde dernek ve vakıflar çocukların eğitim ve bakım işiyle çok fazla ilgilenmeye başladı. Ancak bu hizmetin devlet değil de farklı derneklerin sorumluluğuna verildiğinde ne tür sorunlar yaşandığını hepimiz görüyoruz” dedi. Öte yandan protokol yapılacak derneğin bir internet sitesi bile olmadığını; telefonlarına ulaşılamadığını söyleyen Yurdakul, “Bu dernek ne zaman kurulmuş, eğitim adına neler yapmış, çocuklar için hangi faaliyetlerde bulunmuş hiçbirimizin bilgisi yok. Buna rağmen bu protokolü imzalanması çok yanlıştır. Rapor komisyona geri çekilsin; daha ayrıntılı araştırılsın” ifadesini kullandı.
Hüdai Vakfı’na bağlı
CHP’li Hüseyin Sağ ise dernek ile ilgili inceleme yaptıklarını ancak internet üzerinde hiçbir şekilde bilgiye ulaşamadıklarını belirtti. Sağ, protokolde verilen telefon numarasına ulaşamadıklarını, mesaj attıklarını ifade ederek; “Bir bayan mesaja geri döndü. Üsküdar’daki Hüdai Vakfı bünyesinde olduklarını söyledi. Yani esas kurucu aslında gizlenmiş” diye konuştu.  Hüseyin Sağ, Gülen Cemaatine ait Işık Evleri’ne alternatif oluşturulmak istendiğini de dikkat çekti. 
Nasıl araştırma yapılmaz!
CHP’lilerin konuşmasının ardından söz alan Hukuk Komisyonu’nun AK Partili üyesi Sibğetullah Şahin ise Hukuk Komisyonu olarak kendilerine gelen protokollerde dernekle ilgili araştırma yapmadıklarını; yapılacak hizmeti ön plana aldıklarını söyledi. CHP Grup Sözcüsü esas sorunun da bu olduğunu belirterek, “Bu çok yanlış. Özellikle bu tip protokollerde karşı tarafın çok iyi incelenmesi gerek. Deneyimi var mı, liyakatı var mı diye özellikle bakmanız gerekir. Bunlara bakmadan devir yapılması aksine daha da büyük bir sorun yaratacaktır. Ki yaşananları hepimiz görüyoruz. Niyet iyi olabilir ama ciddi kamu otoritesi olmaksızın sorunlar çıkartabilir. Yeniden incelenmesi lazım. Derneğin çok kurumsal bir yapı olmadığı konusunda endişelerimiz var” diye konuştu. Protokol AK Partililerin oyu ile geçti. 
EMEK KARAKAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.