Beceremeyen sadece biz miyiz?

Beceremeyen sadece biz miyiz?
Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, ilçedeki kentsel dönüşüm faaliyetleriyle ilgili gelen eleştirilere gazetemiz aracılığı ile cevap verdi. Karadeniz, «Kentsel dönüşümü sadece Küçükçekmece Belediyesi mi beceremiyor yoksa bu İstanbul’un sorunu m
 İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde katıldığı toplantının ardından gazetemize özel açıklamalar yapan Temel Karadeniz, ilçelerinin 2016 yılı için belirlenen 410 milyonluk bütçesiyle birlikte gelecek yıl içinde Küçükçekmece'de verecekleri hizmetleri paylaştı. İlçelerinin imar durumu ve kentsel dönüşümle alakalı sorunlarına ilişkin de önemli ifadeler kullanan Başkan Karadeniz, “İnşallah Küçükçekmece'de çok güzel işlere imza atacağız” diyerek, belediyenin bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul için orta ölçekli bir bütçeye sahip olduklarını fakat bu bütçenin de kendileri için makul bir durumda olduğunu anlatan Karadeniz, “2016 yılı içerisinde yapacaklarımızı zaten biz bütçeye göre belirliyoruz bütçemiz de gerçekçi bir bütçe. Bu bütçemizin yüzde 90'ların üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni pazar alanları yapılacak
Açıklanan bütçeyle birlikte ilçede verecekleri hizmetlerin de planlandığını ve yakın bir zamanda hayata geçeceğini müjdeleyen Karadeniz, özellikle Küçükçekmece'deki sokak aralarındaki pazarların tarih olacağını ve yerlerini yeni pazar alanlarına bırakacağını söyledi. “Pazar yerleri birinci önceliğimiz. Biz özellikle sokak aralarındaki pazar yerlerinden kurtulmak istiyoruz” diyen Karadeniz, Sultan Murat, Fevzi Çakmak Mahalleri'nde yeni pazar yerleri inşa edeceklerini belirtti. Sultan Murat Mahallesi'ne yapılacak pazar alanıyla birlikte oradaki Salı Pazarı'nın da kalkacağını anlatan Karadeniz, “2016'da Cennet Kültür Merkezi'nin arkasındaki belediyemize ait büyük alanda da yine bir pazar yeri başlamış olacak. Yine Tevfik Bey'de Yol Bakım Şefliğimizin bulunduğu yerde pazar yeri başlamış olacak. Semt Konakları ve Bilgievleri önceliğimiz olacak. Şu anda 11 tane Bilgievimiz var. 11'ncisi Kanarya'da yapım aşamasında. Biz istiyoruz ki her mahallede Bilgievimiz olsun, buna önem veriyoruz. Kemal Paşa Mahallesi içerisinde bir semt konağımız ve sağlık ocağı yapımı yapılacak. Yine Halkalı'da bir pazar yerimiz 2016'da başlayacak” ifadelerini kullandı.

İmarsız hiçbir yer yok
Daha önce Küçükçekmece Belediye Meclisi'nin CHP'li ismi Erhan Aslaner'in, ilçedeki imar durumuyla ilgili yaptığı eleştirileri hatırlattığımız Belediye Başkanı Temel Karadeniz, bu konuda da net konuştu. Küçükçekmece'de imarsız hiçbir yer olmadığını belirten Karadeniz, yalnızca Yarımburgaz Mahallesi'nde özel bir durum olduğunu paylaştı. Karadeniz, “Sadece Yarımburgaz Mahallemizle ilgili imar var. Aslında imar oradaki vatandaşları tatmin etmediği için farklı bir uygulama yapılacak. Yoksa Yarımburgaz Mahallesi'nin de imarı var” dedi. İmarsız olarak yalnızca Nükleer Araştırma'nın yer aldığı bölgenin olduğunu anlatan Karadeniz, “Orası da plansız zaten. Orada imar planı olmaması normal çünkü konutta yok. Yoksa imarsız bir alanımız yok” diye konuştu.

Küçükçekmece mi beceremiyor?
Küçükçekmece'deki kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersiz olduğuna ve hatta hiç olmadığına yönelik eleştirileri de yanıtlayan Karadeniz, bu konuda salt olarak Küçükçekmece'nin hedef alınmasının doğru olmadığını ve meseleyi doğru anlayabilmek adına Küçükçekmece'nin dışında bütün İstanbul'a bakılması gerektiğini belirtti. Kendilerinin beceriksizlikle suçlanamayacağını anlatan Karadeniz, “Bunu acaba Küçükçekmece Belediyesi mi beceremiyor yoksa bu İstanbul'un problemi mi? Mesela Avcılar'a gidin, Bakırköy'e, Şişli'ye gidin kentsel dönüşüm anlamında ne yapılmış? Hiçbir şey” dedi.

Dönüşüm özel sektörde olmalı
Kentsel dönüşüm konusunda belediyelerin ve devletin yetersiz kaldığını ve vatandaşların kentsel dönüşüm sözkonusu olduğunda olaya gelir kapısı yaratmak düşüncesiyle yaklaştığını vurgulayan Karadeniz, bütün bunların önüne geçmek için kentsel dönüşüm konusunda özel sektörün faaliyet göstermesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Karadeniz, “Kentsel dönüşüm devlet eliyle yapılacak bir şey değil özel sektörün girmesi lazım. Çünkü devletimiz, belediyelerimiz bu kadar güçlü değil. Özel sektörün de girmesi için bir şeyler kazanması lazım. Şimdi Kanarya'da kentsel dönüşüm yapılacak oradaki vatandaşlar insana yakışır konutlarda yaşayacak. Peki geri kalan kısmı oradaki müteaahhit nereye satacak? Bundan böyle bir gelir elde edebilecek mi?” diye konuştu.

TOKİ bedel ödemek zorunda
Sefaköy'deki eski belediye binasının çevresiyle ilgili yeni bir düzenleme yapılıp, yapılamayacağı yönündeki sorumuzu da yanıtsız bırakmayan Temel Karadeniz, bölgenin TOKİ'ye satıldığını anımsattı. Karadeniz, “Dolayısıyla anlaşmalar bunun üzerine kurulduğu için TOKİ bir bedel ödemek zorunda olduğu için tabii ki bu bedeli de karşılamak durumunda. Ama şuanda TOKİ başkanımız şehrin kimliğinin korunması ve şehirlerde bir meydana ihtiyaç olduğunun bilincinde. O yüzden şuanda Büyükşehirle bir plan yapıyor. TOKİ'nin de buradaki ödediği bedeli çıkartabileceği ancak karlılık amacı gütmeyen bir projeyle hem Küçükçekmece bir projeyle karşılaşcak hem de orada bir meydanımız olacak. Yani Atatürk Parkımız daha da büyüyecek. Biliyorsunuz yine planlarda orada metro istasyonumuzda olacak. Onun çıkışı da düşünüldüğünde yine orada katlı otopark düşünülüyor. Yine yeraltında bir otopark olması lazım, park et devam et anlayışıyla. O yüzden bu projeler kapsamında TOKİ çok iştah kabartmadan bir proje geliştirecek ama şu an için bunun çalışması var” dedi.

Bayağı bir zaman kaybettik
Küçükçekmece’de kentsel dönüşümle ilgili 2 tane alanın planlarının hazır olduğunu anlatan Temel Karadeniz, “Şu an bizim kentsel dönüşüm bekleyen 2 alanımız var. Küçükçekmece Kent Meydanı ve Kanarya'daki ilgili parsellerin bulunduğu alan. Buraları da inşallah Çevre ve Şehircilik Bakanımızın belirlenmesiyle birlikte değerlendireceğiz. Zaten projeleri hazırdı onaylanması bekleniyordu ama bayağı zaman kaybettik. Seçimlerden sonra dedi seçimden istenen sonuç çıkmayınca duraklamak zorunda kaldık. İnşallah şimdi hemen bir iki gün içinde hükümet kurulacak ve daha sonra biz bakanlıkla görüşerek biz bu bekleyen kentsel dönüşüm projesini hayata geçireceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.

EMEK KARAKAŞ - GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.