BELEDİYEYE GÜVENİP YASALARI ÇİĞNEDİLER

BELEDİYEYE GÜVENİP YASALARI ÇİĞNEDİLER
Gazetemizde yayınlanan “Ekmeğimle oynuyorlar” haberinden sonra Silivri'de yeni bir tartışma başladı. Göknur Ekmek Fırını işletmecisi Enise Uzunoğlu'nun açıklamalarına cevap veren Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Başkanı Ferhat Yılmaz, “Bele
 

Silivri’de fırıncıların şikayeti üzerine yıkımla karşı karşıya kalan ve yaşadıklarını gazetemize anlatan Göknur Ekmek Fırını'nın sahibi Enise Uzunoğlu’nun açıklamaları üzerine Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Başkanı Ferhat Yılmaz basın toplantısı düzenledi. “Yaşanan olaydan biz de vicdanen rahatsızız ama keşke o fırının her şeyi yasalara uygun olsaydı” cevabını verdi. Söz konusu fırın dışında 2 fırın hakkında da şikayette bulunulduğunu söyleyen Yılmaz, “Biz kimsenin ekmeğiyle oynamıyoruz. Dernek olarak diğer fırıncı esnaflarında hakkını korumak zorundayım” dedi.

Keşke yasalara uygun osla
Silivri'de fırıncıların şikayeti üzerine yıkımla karşı karşıya kalan ve yaşadıklarını gazetemize anlatan Göknur Ekmek Fırını'nın sahibi Enise Uzunoğlu’nun açıklamaları üzerine Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Başkanı Ferhat Yılmaz basın toplantısı düzenledi. Yılmaz, “Yaşanan olaydan biz de vicdanen rahatsızız ama keşke o fırının her şeyi yasalara uygun olsaydı” dedi.

Belediye aleni suç işliyor
GÖKNUR Ekmek Fırını'nın sahiplerini uyardığını söyleyen Yılmaz, “Belediye gidip tutanak tuttu ve mühürledi. Ama birilerinin 'Yapın hallederiz. Seçim üstü bir şekilde ruhsat sorununu çözeriz' sözlerine güvenerek uyarılar dikkate alınmadı. Belediye görevini yapmak zorunda. Aksi halde suç işlemiş oluyor. Ve belediye şu anda başından beri gereğini yapmadığı için suç işliyor” diye konuştu.

Yasa saçma ama...
Ferhat Yılmaz, derneğin avukatı Mustafa Kılıç ile birlikte 28.12.2011 tarihinde Bakanlık tarafından fırıncılarla yönelik çıkarılan yeni yasaya göre Göknur Ekmek Fırını'nın yasalara uygun olmadığını söyledi. Yılmaz “2011 yılında çıkan yasa ortada. Unlu mamul üretimi ruhsatıyla, ekmek üretimi yapılamaz. Ya da ekmek üretimi ruhsatıyla unlu mamul üretimi yapılamaz. Yasa böyle diyor. Bakıldığında bu yasa saçma. Ama maalesef bakanlığın çıkarmış olduğu yönetmelik bu yönde” dedi.

Babasını uyardık dinlemedi
Göknur Ekmek Fırını'nın sahibi Enise Uzunoğlu’nun bu işle hiçbir alakası olmadığını söyleyen Yılmaz “Biz Enise hanımın babası Selim Töre ile görüştük. O fırını oraya yapma mağdur olursun diye kendisini uyardık. Çünkü fırının bulunduğu binanın altı ekmek üretimine müsait değil. Gel sana fırın ruhsatı olan başka bir yer gösterelim orada çalış diye de teklif ettik. Hatta fırın ruhsatı olan Marmara Fırın diye bir yer vardı, biz orasını Selim abiye vermek istedik. Ama o kabul etmedi. Uyarılarımızı dikkate almadı. Kendi bildiğini okudu. Şu an Enise hanımın başına ne geldiyse babasının dik kafalılığı yüzünden geldi” dedi.

Taşınırsan ruhsat iptal olur
2008’de ruhsatı olan ancak daha sonra kentsel dönüşüm yüzünden başka bir yere taşınmak zorunda kalan Göknur Ekmek Fırını'nın ruhsat yenilemesinin neden yapılmadığıyla ilgili de konuşan Yılmaz, “Yeni yönetmeliğe göre yan taraftaki dükkâna bile taşınsanız daha önce verilen ruhsat iptal olur. Çünkü yeni bir yere taşınıyorsunuz. Ve tüm işlemleri de yenilemek zorundasınız. Buradaki ruhsatın yenilenmeme konusu, Ekmek üretim ruhsatı olmamasıdır. Ve yine yeni yasaya göre unlu mamül ruhsatıyla ekmek üretemezsin” dedi.

Üyelerimi savunmalıyım
Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Başkanlığı'nın 35 üyesi olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Ferhat Yılmaz, “Ben üyelerimin hakkını da savunmak zorundayım. Silivri’de 60 fırın var. Ve en son açılan fırın da Göknur Ekmek Fırını. Eğer biz bunun önünü alamazsak ve yönetmeliklere uygun olmayan fırınlar hakkında gerekeni yapmazsak bu 60 fırın ilerleyen yıllarda 150 fırına çıkar. Biz kimsenin ekmeğiyle oynamıyoruz. Sadece bir düzen getirmek ve yasalara uygun bir şekilde ekmek üretimi yapılsın istiyoruz” dedi.

Belediye suç işliyor
2014 yılında yeni yerinin yapım aşamasında Göknur Ekmek Fırını'nın sahiplerini uyardığını söyleyen Yılmaz, “Biz o zaman da uyardık. Belediye gidip tutanak tuttu ve mühürledi. Ama sanırım Selim abi birilerinin 'Yapın hallederiz. Seçim üstü bir şekilde ruhsat sorununu çözeriz' sözlerine bakarak bizlerin uyarısını dikkate almadı. Şimdi olay mahkeme düştü. Ve mahkeme ne karar verirse o olacak. Belediye de bu noktada görevini yapmak zorunda. Aksi halde suç işlemiş oluyor. Ve belediye şu anda başından beri gereğini yapmadığı için suç işliyor” dedi. 

Kafasının dikine gitti
Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Otlatıcı’nın odasında bir görüşme olduğunu ve Otlatıcı’nın bu işin uzamaması için arayı bulmak istediği söyleyen Yılmaz, “Biz Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Otlatıcı’nın isteği üzerine Selim abi ile bir araya geldik. Ayhan Başkan bu iş uzamasın, hep birlikte bir çözüm bulalım diyerek bizlerle konuştu. Ama yasaları biz koymuyoruz. Bizler yönetmelik ne diyorsa onun uygulanmasından yanayız. Ruhsatsız işleyen fırınlarla ilgili federasyon olarak önlemimizi alacağız. Ben sadece bir fırıncı esnafının değil, bütün fırıncı esnafları hakkını düşünmek zorundayım. Başkan yardımcısı Ayhan Otlatıcı bey bizi de, Selim Töre abimizi de dinledi. Ama Selim abi kafasının dikine gittiği için Başkan Yardımcısı Ayhan Otlatıcı bize hak verdi” dedi.   FATMA SARIBIYIK YILDIRIM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.