MURAT HAZİNEDAR'DAN MAAŞ ZAMMI İSYANI

MURAT HAZİNEDAR'DAN MAAŞ ZAMMI İSYANI
Beşiktaş Belediyesi’ne bağlı temizlik işçileri, maaşlarında kesinti olacağı gerekçesiyle belediye önünde eylem yaptı. İşlerini bırakıp yürüyüş yapan işçileri Belediye Başkanı Murat Hazinedar sakinleştirdi. Hazinedar “İstanbul'da en büyük maaşı siz al
 
Beşiktaş Belediyesi'nin önüne gelen temizlik işçileri eylem yapıp, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile görüşmek istediklerini söyledi. Belediye çalışanları, temizlik işçilerini ikna etmeye çalıştıysa da başarılı olamadı. Eylem sırasında işçiler arasında zaman zaman gergin dakikalar yaşandı.

Kendilerine verilen ek sözleşme maddesinin çoğu yerinin boş bırakıldığını belirten işçilerden Tekin Şahin, “Sözleşmede, işverene yönelik hiçbir hak tazminatı alamayacağımızı içeren bir madde de var. Maaşlarımızda kesinti yapılmak isteniyor. Kağıdı imzalamayanı işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. ‘Bu kağıda imza atmazsanız çalışamazsınız’ diyorlar. Hiçbir yasal hakkımız yok” diye konuştu.

Haksızlık varsa beraber yürürüz
Eylem üzerine işçilerle biraraya gelen Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ise maaş düşürme duyumunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Temizlik işçilerinin sıkıntılarını dinleyen başkan Hazinedar, “Her işçiye yüzde 10 zam yapıldı. Kimsenin maaşı düşürülmedi. Duyumlarla eylem yapmak bize yapılan büyük haksızlık, haklarla ilgili yürünecekse beraber yürürüz. Ben bunları hak etmedim” dedi.

Hem zam hem ikramiye
Temizlik işçilerinin maaşlarının düşürülmek istendiği gibi bir algı oluşturmaya çalışanların aksine Hazinedar 2016 yılında işçilere yüzde 10’luk bir zam yapıldığını ve yılda 3 defa 500 TL’lik bir ikramiye verildiğini açıkladı.

Zam yapmaktan param kalmadı
Başkan Hazinedar işçilere hitaben yaptığı konuşmada “Beni ne kadar tanıdınız bilmiyorum. Ama benim içimle dışım aynıdır, ben bunu hak etmedim ve bunu hak edecek hiçbir şeye izin vermeyeceğimi en iyi sizin bilmeniz lazım. Haklarınız ile ilgili en ufacık bir sorun çıkmayacağını ben olduğum sürece hepiniz biliyorsunuz. Nasıl yürür de gelirsiniz belediyeye? Haklarla ilgili yürüyeceksek beraber yürürüz. İstanbul’da bütün belediye başkanları bana kafa tutarken; sen bizim düzenimizi bozuyorsun derken size İstanbul’un en yüksek maaşını verdik. Sırf geldiğim günden beri işçi haklarıyla ilgili olağanüstü artışlar yaptığım için param yok kasada. Ben bunları hak edecek ne yaptım? Ne yaptım da bütün gazetelerdeyiz” dedi.

Boş kağıt verseler imzalayın
Hazinedar şöyle devam etti: “Ben sizlere kaç kere söyledim; benim olduğum yerde işçi kardeşlerimin hakları ile ilgili sorun olmaz. Size boş kâğıdı bile imzalatsalar sorun olmaz. Bunu bileceksiniz. Bizim başkanımız var diyeceksiniz. Ne yaptınız hepiniz yürüdünüz, geldiniz. Ne kazandınız? Beni çağırsanıza, gelirim zaten” dedi.

Çok kırıldım
İşçilere konuşmasında zaman zaman sitem de eden Hazinedar, “Nasıl aklınızdan geçirebilirsiniz sizin haklarınızla ilgili size zarar verilebileceğimi, kim yapar bunu? Sendikal haklarınız nasıl geri alınabilir. Başkanın olduğu bir yerde nasıl böyle bir adım atılabilir. Kimse sizin haklarınızla ilgili geri dönüş yapamaz. Bunu söyleyenler art niyetli ve farklı işlerin peşindeler. Ben neler düşünüyorum ve sözleşmenizde madde koyduruyorum; tiyatroya gidecekler ücretsiz diye, hep bunları organize etmeye çalışıyorum. Yani sadece işçilikle olmaz. Sosyal hayatımızı, kültürel hayatımızı, aile hayatımızı düzenlemek için çalışıyorum. Engelli ailesi olanlarla ilgili bir takım özel projeler yapmayı düşünüyorum. Bunları yapmayı planlayan bir belediye başkanı nasıl olurda bu kadar zam yapmış, bu kadar işçi haklarını için adım atmış bir belediye başkanı buna müstahak mıdır? Sorun şu güven esastır.  Ya güvenirsiniz ya güvenmezsiniz. Çok kırıldım bunu bilin. Benim sizin aleyhinize hiçbir işleme izin vermeyeceğimi hepinizin bilmesini isterdim” dedi.

En düşük maaş 2 bin 332 TL
Başkan Hazinedar’ın açıklamalarının ardından eylemi sonlandıran işçiler asılsız iddialara tepki göstererek dağıldı. Beşiktaş Belediyesi'nin verdiği bilgilere göre temizlik işçisi olarak çalışan bir işçiye en düşük maaş olarak 2015 Aralık ayında ikramiye hariç 2060 TL ödendi. 2016 Ocak ayında ise ikramiye hariç 2332 TL’lik ödeme yapıldı. UFUK ÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.