MÜZELİK DURAK!

MÜZELİK DURAK!
Tarihi Topkapı surlarının hemen yanı başındaki 1453 Topkapı Sosyal Tesisi’nin müzeye dönüştürülecek olması minibüs esnafını tedirgin etti. 450 araca hizmet veren durağın müze nedeniyle taşınması gündeme gelirken, minibüsçüler bu karara itiraz ettiklerini
Sağlıksız ve karmaşık yapısı ile gündeme gelen Topkapı Minibüs Garajı'nın taşınacağı yönündeki iddialar minibüs esnafını çileden çıkardı. 1453 Topkapı Sosyal Tesisi'nin müze yapılacağını ve duraklarının taşınmasının söz konusu olduğunu dile getiren minibüsçüler, "Buradan 450 aile evinin geçimini sağlıyor. Gitmek istemiyoruz. Tek isteğimiz İstanbul'un fethedildiği yerin ortasına düşen garajımızın şartlarının iyileştirilmesi" açıklamasını yaptı.

Garajın hali içler acısı
Müze yapılsa dahi ulaşıma ihtiyaç duyulacağını ifade eden mçnibüsçüler, "O nedenle bizler burada kurulacak müzeye de en iyi şekilde ulaşım hizmet vermek istiyoruz. Madem müze kurulacak, garajımızın şartları da düzeltilmeli. Sağlıksız bir ortamda hizmet veriyoruz, güvenliğimiz yok, ısınmak için bir yerimiz bile yok, deyim yerindeyse garajımızın hali içler acısı. Bu garaj İstanbul'a yakışmıyor. Garajımızın İstanbul'a yakışacak bir hale getirilmesini bizde burada hizmetimizi sürdürmeyi diliyoruz" talebinde bulundu.

Adeta harabe halinde 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında hizmete açılan ve o tarihten bu yana düğün, davet, iş yemekleri gibi önemli organizasyonlara ev sahipliği yapan 1453 Topkapı Sosyal Tesisi ise bir süre önce hizmete kapatıldı. İstanbul’un fethinde önemli rol oynayan tarihi Topkapı surlarının hemen yanı başında, Topkapı Kültür Parkı içerisinde yer alan 1453 Topkapı Sosyal Tesisi'nin, yeni bir proje ile Şehir Müzesi olarak yeniden halkın hizmetine sunulması kararlaştırıldı. Ancak alanın altında bulunan ve Şubat 2015'te İSPARK'a devredilen garajda minibüş şoförleri sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Minibüsçüler, güvenlik kameraları olmayan garajda özellikle akşam saatlerinde hırsızlık yaşandığını söylerken, içeride hava sirkülasyonu olmadığından sürekli egzos kokusu solumak zorunda kaldıklarından yakınıyor. Garajın en belirgin özelliklerinden bir tanesi de harabe halindeki görünümü.

Esnaf burada kalmak istiyor
Elmas Dükkancık: Garajımızla ilgili bazı duyumlar alıyoruz. Üzerimizde bulunan sosyal tesis müzeye çevrilecek ve biz buradan gönderileceğiz diye. Esnaf burada gitmek istemiyor. Burada 450 minibüs esnafının yanı sıra bir çok kişide geçimini sağlıyor. En büyük şikâyetimiz egzos gazı solumak zorunda kalmamızdan kaynaklanıyor. Havalandırmalar yaz, kış çalışmalı. Garajımızın temizliği yapılmalı.

Kadınlar korkarak geliyor
Mustafa Kardüz: Burada güvenlik kamerası yok ve yeterince aydınlık değil. Özellikle minibüse yolcu olarak binmek isteyen kadınlar, buraya korkarak geliyor. Geçenlerde silahlı bir çatışma oldu burada ama güvenlik kamerası olmaması işleri zorlaştırdı. Adam vursalar kimsenin ruhu duymaz desek yeridir.  Buraya MOBESE kamerası takılması şart. Ayrıca ısınmak için bir yerimizin olması gerek.

Hırsızlar iş başında
Ramazan Okat: Şoförlerimiz buraya günlük 6 TL para ödüyor. Belki bu parayı az bulanlar olabilir ama akşama kadar direksiyon sallayan şoförleri için bu para büyük önemli. Onun içinde bunun karşılığını beklemek hakkımız. Ne olur duvarlara bir boya vurulsa, güvenliğimiz olsa. Bunlar zor şeyler değil. Minibüsçüler bir de hırsızlıklardan yana dertli. Minibüslerde bulunan para kasaları sökülüp götürülüyor.

Güvenlik şart
Ramazan Yılmaz: Girişte çıkışta bir güvenlik olsa. Hırsızlıklardan yana dertliyiz. Allah'tan İSPARK geldi de en azından ortam biraz kurumsallaşmış gibi görünmeye başlayınca hırsızlıklar azaldı. Ama yine de güvenlik zaafiyetimiz var. Ayrıca buradan gönderilmek istemiyoruz. Temizlik, boya badana yapılmalı buraya halimiz içler acısı. Fethin ortasındayız ama dışarıdan gelen biri burayı böyle görmek zorunda.

Bize sahip çıkacaklar
Saadettin Okat: Buraya Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bakıyor. Hem Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a sesleniyorum. Minibüsçülerin sorunu var, ve ben bu sorunu sizlerin çözeceğine inanıyorum. Her ikisinin de bizleri mağdur etmeyeceğini biliyorum. Başkanların minibüsçülerin bu çağrısını dikkate alacaklarına inanıyorum.

Hastalıkları tetikliyor
Hasan Taykun: Burada insanlar zehir soluyor desek yeridir. Ama burada bulunan insanlar çalışmayada mecbur. Evlerine, ailelerine bakmak zorundalar. Burada öncelikle hava sirkülasyonu iyi bir şekilde sağlanmalı. Sürekli egzos gazı solumak insanların hastalıklarını da tetikliyor. Özellikle soğuk havalarda dışarıda beklemek sorun yaratıyor. Minibüsçülerin sığınabilecekleri, sosyalleşebilecekleri bir yer şart.

Burada kalmak istiyoruz
Minibüsçülerin garajda hizmet vermeye devam etmek istediğini söyleyen Zeytinburnu Minibüsçüler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kahraman, "Önce burası şahsa aitti. Daha sonra İSPARK aldı ve işletiyor. Ancak uzun yıllardır bakımsız bir ortam var. Minibüsçüler bu ortamın düzeltilmesini istiyor" dedi. Sosyal tesisin müzeye dönüştürülmesine de değinen Kahraman, "Biz buradan gitmek istemiyoruz. Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen İSPARK'ın buraya gelmesi bile yetti. Mesela çok kötü bir tuvalet vardı onun yerine bir tuvalet kondu. Özetle minibüsçüler buradan gitmek değil buranın şartlarının düzeltilmesini ve kalmayı istiyor" ifadelerini kullandı. İsmini vermek istemeyen bir İSPARK çalışanı ise, "Bizler burada en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Bunun için garajın eksikleri ile de ilgileniyoruz. Minibüsçüler de bizden memnun. Ama bizim yetki ve so-
rumluluklarımız belli" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.