Ovayenice’nin 5000 ölçekli planları askıda

Ovayenice’nin 5000 ölçekli planları askıda
2004 yılında Büyükşehir Belediye Kanunu’na tabi tutularak Çatalca’ya mahalle olarak bağlanan Ovayenice Mahallesi’nin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı askıya çıktı. Planın askıya çıkması ile beraber Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara da Ovayenice halkına yön

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, sosyal sorumluluk gereği ilçenin herhangi bir köyünde veya mahallesindeki her gelişmeyi vatandaşlarla ve muhtarlarla paylaşmaya devam ediyor. Özellikle göreve geldiği günden itibaren çok sayıda imar planı toplantısı düzenleyen Başkan Cem Kara, gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarını gerekse Çatalca Belediyesi tarafından yapılan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarını vatandaşlara aktararak, bilgi sahibi olmasını sağlıyor.

 Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara önceki akşam Çatalca’nın Ovayenice mahallesindeydi. Pazartesi akşamı saat 21:00’da Çatalca Belediyesi tarafından Ovayenice Mahallesi’nde inşa edilen çok amaçlı sosyal tesiste yapılan imar toplantısına Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın yanı sıra Ovayenice Muhtarı Tuncay Çakı, Çatalca Belediye Başkanı Yardımcıları Ufuk Akın, Metin Sezer, Erhan Güzel ve Çatalca Belediyesi daire müdürleri katıldı.

 5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANLARI İBB TARAFINDAN YAPILIYOR

 Toplantı, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın planların nasıl işlediğini anlatması ile başladı. “1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılır. Bu planda ana arter yolların nereden geçeceği, havalimanı, liman gibi büyük yatırımların nerelerde olacağı gösterilir. Bu çevre düzeni planlarına uygun olarak da 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılır. Bu 5000 ölçekli planlarda da sosyal donatı alanları, sokakların ve caddelerin genişliği gibi özellikler belirtilir.” diyen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Çatalca Belediyesi tarafından yapılacak 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı da 5000 ölçekli plana uygun olarak yapılacaktır. Bu planda da detaylar daha kapsamlı gözükecektir.” dedi.

 Ovayenice Mahallesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın 13 Aralık 2012 tarihinde İBB Meclisi’nde kabul edildiğini söyleyen Başkan Cem Kara, “19 Nisan 2013 tarihinde de Ovayenice’nin 5000 ölçekli Nazım İmar Planı onaylanmıştır. 30 Mayıs 2013 tarihinde askıya çıkan bu plan bir ay süre ile askıda kalacaktır. Buradan da anlaşılacağı gibi bürokrasi ile birlikte planın askıya çıkması bile 6 aylık bir zaman almaktadır.” dedi.

 OVAYENİCE DE ÇATALCA MERKEZE GÖÇ VERİYOR

 Ovayenice’nin yıllara göre nüfus hareketlerini de sözlerine ekleyen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, “1990 yılında 1094 olan Ovayenice Mahallemizin nüfusu, 2000 yılında 1359’a ulaşmış, 2010 yılında ise 1381 olmuştur. 2012 yılında Ovayenice nüfusu 1368 olarak kayıtlara geçmiştir. İlçemizde köylerden ve mahallelerden Çatalca merkezine doğru bir göç hareketliliği gözlenmektedir. Ovayenice’de de bu göç hareketlerini nüfusa baktığımızda görüyoruz.” dedi.

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Ovayenice Mahallesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı için 26 kurumdan görüş alındığını da belirten Başkan Cem Kara bu kurumların içinde en belirleyici kurumların İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İSKİ olduğunu, söyleyerek, Ovayenice halkının, muhtarının ve Ovayenice Mahallesi’nin bağlı bulunduğu belediyenin görüşlerinin alınmadığını söyledi.

 YERLEŞİM PLAN ALANI 72,87 HEKTAR

 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın 1998,9 hektarlık bir alanı kapsadığını yalnız 72,87 hektarlık alanın yerleşim alanı olarak belirlendiğini vatandaşa aktaran Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, “Ovayenice Mahallemizde 1926 hektarlık alan tarım alanı olarak belirlenmiştir. Geriye kalan 72,87 hektarlık alanın ise 61,18’i konut alanı, 1,5 hektarlık alanı konut + ticaret alanı, 6,69 hektarlık alan sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş, 3,5 hektarlık alan da yeşil alan olarak plana işlenmiştir. Ayrıca İSKİ bu plana 1822 kişilik bir nüfus öngörmüştür.” dedi.

 BİR PERSONEL İTİRAZLAR İÇİN OVAYENİCE’DE GÖREVLİ

 Plana işlenen her donatı alanı veya yeni yapılacak yolun imar kanunundaki 18. madde uygulaması ile beraber vatandaşlardan ortak bir biçimde alınacağını da belirten Başkan Cem Kara, “28 Mayıs 2013 tarihine kadar bu plana bireysel olarak itiraz edebilirsiniz. Bu plana itiraz etmezseniz, buna uygun olarak yapılması gereken 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda yapılacak itirazların değerlendirilmesi zor olacaktır. Yapacağınız itirazlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gidecektir. Haliyle buradan gidip de itirazı yapabilmek kolay bir mesele değildir. Bu yüzden de bir personelimiz 24 Mayıs Pazartesi gününden itibaren dört gün boyunca sizlere itirazlarınız için yardım edecek, sizlerin parselinizin durumunu sizlere gösterecektir.” dedi.

 ÇATALCA BELEDİYESİ DE 26 KURUMDAN GÖRÜŞ ALACAK

 İtirazların nasıl değerlendirileceğini de aktaran Belediye Başkanı Cem Kara, “İBB İmar Komisyonu itirazlarınızı değerlendirecektir. Bu komisyon 9 kişiden oluşmaktadır. Bu komisyondan sonra itirazlar İBB Meclisi’nde değerlendirilecektir. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın ardından da 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Çatalca Belediyesi tarafından yapılacak ve yine 26 kurumdan görüş alacağız. Zemin ve deprem etütleri yapılacaktır.” dedi.

 DERE BANDI 10 METREYE ÇEKİLDİ

 Ovayenice Mahallesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında yer alan 100 metre olan dere koruma bantları için Çatalca Belediyesi’nin de itiraz edeceğini sözlerine ekleyen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, “16 Ocak 2013 tarihinde değişen İSKİ Yönetmeliği ile birlikte bu koruma bantları 10 metreye düşmüştür. Plan bu yönetmelik öncesinde kabul edildiği için dere koruma bantları 100 metre olarak gözükmektedir. Bu nedenle Çatalca Belediyesi olarak biz de buna itirazımızı yapacağız.” dedi.

 Başkan Cem Kara planı anlattıktan sonra tüm toplantılarda olduğu gibi mikrofonu halka vererek, vatandaşların sorularını yanıtladı ve toplantı sonunda da vatandaşlarla sohbet etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.