SİAD tarım çalışmalarını inceledi

SİAD tarım çalışmalarını inceledi
Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği, Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ni ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi tanıtım çalışmaları devam ediyor. İlçedeki sivil toplum ve kamu kurumlarının incelemelerde bulunduğu merkezi, Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetimi ve Üyeleri de ziyaret etti. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, SİAD Başkanı Hakan Kocabaş ve dernek üyelerine merkezde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gerçekleşen kahvaltılı toplantıya İŞKUR İl Müdürü Muammer Coşkun, Mesleki Eğitimden Sorumlu Milli Eğitim İl Müdür Yardımcısı Serken Gür, İstanbul Sanayiciler Odası Genel Sekreter Yardımcısı Hikmet Baltacı da katıldı. Toplantıda ilçede sürdürülen tarım çalışmalarının yanı sıra, sanayicilerin kalifiye eleman bulmak konusunda yaşadıklarını sorunlar, çalışanlara yönelik eğitim konuları ve bölge planları da konuşuldu.


Topraklarımızı korumalıyız
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, tarımsal çalışmaların amacını anlattığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu bölgemizde hepinizin bildiği gibi tarım önceliğimiz. Göreve geldiğimiz günlerde bir swot analizi yaparak ilçemizin zayıf ve güçlü yanlarını ortaya çıkarmıştık. 860 km2’lik alanımızın 430 m2’si tarım alanı. Yerel yönetimlerin görevi; bölgenin bütün avantajlarını açığa çıkarmak, sürdürmek ve bunu ekonomiksel kalkınmaya bir araç olmasını sağlamak. Belediyecilik ve yeni yerel yönetim anlayışının artık çok değiştiğini yaşadıkça, dünyadaki örneklerini gördükçe anlıyoruz. Gelişmiş ülkelerde yerel yönetim; sanayisinden tutun da, sanatından, ekonomisine kadar her konuda kolaylaştırıcı ve yol açıcı rolünü üstlenen durumunda. Burada yaptığımız şey 430 m2 olan tarım arazilerimizi korumanın bir yolunu bulmak. Çünkü tarım bizim geleceğimiz! Birinci derece Allah vergisi bu güzel topraklarımızın iyi tarım örnekleri ile endüstriyel tarımla, organik tarımla birlikte hayata geçirilmesi ve çiftçilerimize bunu aktarabilecek bilgiyi, birikimi sağlamamız gerekiyor. Namık Kemal Üniversitesi ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile protokoller yaptık. Bir de ürünlerin pazarlaması adına dev aromatik şirketlerinden biriyle de ön alım garantili anlaşma imzaladık. Namık Kemal Üniversitesi ile bu toprakta yetiştirilebilecek ürünleri bulduk. Bu toprakları bir nimet olarak görürsek koruyabiliriz. Nüfus arttıkça artmayan tek şey toprak! Biz burada topraksız tarımı askılı sistemle, evinin balkonunda bile ihtiyacı olan domatesi, biberi yetiştirebileceği duruma getirdik. Dünya’nın üçüncü bal üretici ülkesiyiz. Bugün ilaç sanayisinde kullanılan bal ekstraktını İngiltere’den alıyoruz. Dünyanın ikinci büyük gül üreticisiyiz, gül suyunu ve ekstraktı dışarıdan alıyoruz. Tarım gücünün yok edildiğini görmeniz açısından bunları söylüyorum.

41 çeşit türün denemesi yapıldı
Bizim derdimiz Silivri bu toprakların korunması. Biz burada fidesini, tohumunu yetiştireceğiz bunu çiftçimize vereceğiz ve alım garantisi ile bu bitkilerin yetiştirilmesini sağlayacağız. Bir dönüm buğdaydan aldığınız ürünün 18 kat fazlasını alabiliyoruz. 41 çeşit türün burada denemesi yapıldı, gelip kapınızdan alınabilir duruma getirildi. Biz sadece ürünü ekip, kurutup, paketleyip kamyonlara vermeyi düşünmüyoruz. Burada soğuk hava deposunu, paketleme tesisini de yapacağız. Köylerimize bu fideleri, tohumları ücretsiz olarak vereceğiz. Kurslarını da veriyoruz, ekilmesini sağlayarak alım garantisi ile şirketle çiftçiyi buluşturacağız. Sayın Kaymakamımız ve İlçe Tarım Müdürümüz ile birlikte Tarım Çalıştayı yaptık. Türkiye’de tarım çalıştayı yapan çok az ilçe var. Tarımdaki ve gıda güvenliğindeki avantajları, dezavantajları görüp değerlendireceğiz. Bizim nihai sonucumuz bir Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi’dir. Burada paketlemesinden, pazarlanmasına, üretiminden, eğitimine kadar tüm süreçleri barındıracak bir üniversite kurulması, Silivri tarımına çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Türkiye ‘de ilk defa bir belediyenin yerel yönetimi böyle bir örnek projeyi oluşturarak, bölgesinin özelliklerini, fiziki şartlarını geliştirmeye dönük bir projeyi hayata geçirdi. Şimdi Silivrili üreticilerden oluşan bir Üreticiler Birliği kurulmasına yönelik bir çabamız var. Kaymakam Bey ile de konuyu paylaştık. SİAD’ın da bu birliğe temsilci vermesi, bu girişimin içinde yer alması çok önemli. Bu birliğin halde ürünlerini satışa çıkarmasıyla, çiftçiliğin, ürün yetiştiriciliğinin nasıl yaygınlaşacağını hep birlikte göreceğiz.”

Merkezde incelemeler yapıldı
Gerçekleşen konuşmaların ardından konuklar Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’nde yapılan çalışmaları yerinde inceledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.