Yaşasın Türk Yunan dostluğu!

Yaşasın Türk Yunan dostluğu!
Mübadelenin 92. yıldönümü etkinliklerinin ikinci gününde konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, mübadele etkinlikleri ile Türkiye ve Yunanistan arasında müthiş bir gelişme olduğunu, her iki ülkenin insanlarının dostluktan yana olduğunu be

Lozan Barış Anlaşması çerçevesinde 92 yıl önce gerçekleşen ’Nüfus Mübadelesi’ ile doğdukları topraklardan göç etmek zorunda kalan Türk ve Yunan mübadiller Büyükçekmece'de buluştu.

Türk ve Yunan mübadiller yaşanan dramın bir daha yaşanamaması için mesajlar verirken, kültür ve geleneklerini yaşatmak için çeşitli 2 gün boyunca çeşitli etkinliklere ima attılar. 

Yaşanan acılar dile geldi

Büyükçekmece Belediyesi tarafından mübadelenin 92. yıl dönümüne yönelik olarak gerçekleştirilen anma etkinliklerinin ikinci günü Atatürk Kültür Merkezi’ndeki “Mübadil Lezzetler” sunumu ile başladı. Sinevizyon gösterileri ile mübadiller o günlerde yaşanan acı ve dramları anlattılar. Sonrasında ise, Türkiye'nin en yaşlı mübadili olan 101 yaşındaki Lütfü Karadağ'ın da aralarında bulunduğu Türk ve Yunan mübadiller o günleri anlattı. Yer yer duygusal anların yaşandığı programda konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, yaşanan acıların bir daha yaşanması temennisinde bulunarak şunları söyledi: " Lozan Antlaşması’nın 92’nci yılı Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan ve yaklaşık 2 milyon insanı yerinden yurdundan eden mübadelenin de 92’inci yılı. 30 Ocak her sene mübadillerin bir araya geldiği gün oluyor, ama biz bunu bu yıl 3 güne yaydık. İlk gün mübadillerin geldiğinde karaya ilk ayak bastığı yerde temsili bir karşılama töreni gerçekleştirdik" ifadesini kullandı.

"Yeni yeni kavramaya başladık"

Mübadiller etkinlikleri ile Türkiye ve  Yunanistan arasında müthiş bir gelişme olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Akgün, “Örnek verecek olursak Büyükçekmece’nin hiç kardeş şehri yoktu, onlarında burada yoktu. Şimdi 2-3 belediye bizimle kardeş oldu. Son 3 yıldan itibaren özellikle müthiş bir yakınlaşma var. Bu vesileyle iki ülke arasında dostluk köprüleri kuruyoruz.  Mübadele Günü'nde anma etkinlikleri düzenliyoruz. Mübadillerin torunları bir araya geliyor. Bazen gözyaşlarını tutamıyor, o günleri yaşıyorlar. Mübadillerin annelerinden dedelerinden kalan o dönemde buraya gelirken sakladıkları, Yunanistan’a giderken bıraktıkları, getirebildikleri ve biriktirebildikleri eşyalar da sergilendi dün burada. Bu olayı biz yeni yeni kavramaya başladık. Çünkü biz bundan 6-7 sene önce Mübadillerle ilgili bir şey konuşulmuyordu Büyükçekmece’de” ifadelerini kullanan Akgün, Son 3-4 yıldır bu işe parmak bastık. Yaşasın Türk Yunan dostluğu” şeklinde konuştu.

"Bir Sandık Bin Emanet"

Konuşmaların ardından "Bir Sandık Bin Emanet" isimli Mübadil Düğün Mizanseni gerçekleştirildi. Yöresel kıyafetlerle gerçekleşen mizansende 250 yıllık bir gelinlik ve 150 yıllık bir sandık kullanıldı. Salonu dolduranların alkışları arasında gerçekleşen düğün mizanseninin ardından bir mübadil torunu olan Sırma Belin'in sözlerini kendi yazdığı "Ah Selanik" isimli şarkısını söylemesi salondaki coşkuyu daha da arttırdı. Etkinlere katkı sunan Lozan Mübadiller Vakfı, Büyük Mübadele Deneği, Tepecik Trakya Kültür ve Dayanışma Derneği ve Büyükçekmece'den Yunanistan'a göç eden mübadillerin kurdukları Nea Kalikratya Kültür Derneği ve Nea Plagia Kültür Derneği'nin temsilcilerine Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün tarafından etkinliklere sundukları katkılarından ötürü plaket verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.